Novosti

Top 5 namirnica koje čuvaju vaš vid



Kako bismo sačuvali naš vid, jako je važno paziti kako se hranimo. Odavno je poznato kako je mrkva povrće koje poboljšava vid, ali postoji još namirnica koje su manje poznatije u ovom segmentu, a također sadrže hranjive tvari koje hrane naše oči.

Karotenoidi su skupina raznih pigmenata u prirodi koji su prisutni u voću i povrću te imaju osobitu ulogu u zaštiti našeg vida. Važno je naglasiti da se karotenoidi ne stvaraju u organizmu, već se unose u organizam hranom, odnosno dodacima prehrani. Lutein i zeaksantin su karotenoidi koji se nalaze u očnoj pjegi (makuli) kao dio očnog pigmenta i štite oko od potencijalnih oštećenja izazvanih svjetlom. Osim luteina i zeaksantina, vitamini C i E te omega-3 masne kiseline igraju veoma važnu ulogu u zdravlju naših očiju, odnosno očuvanju našeg vida.

Konzumacijom ovih vitamina možemo smanjiti rizik od nastanka katarakte ili sive mrena (zamućenje očne leće) te makularne degeneracije, koja je poznata kao najizgledniji uzrok gubitka vida kada ste stariji.

U NASTAVKU VAM DONOSIMO TOP 5 NAMIRNICA KOJE SE BRINU ZA VAŠ VID:

1.) GREJP I JAGODE
Antioksidansi štite naše oči od sunca, dima cigareta i onečišćenog zraka. Najveći antioksidans je vitamin C, a namirnice koje u sebi sadrže najviše C vitamina su grejp i jagode. Dovoljno je dnevno pojesti pola grejpa ili šalicu jagoda.

2.) ŠPINAT I KELJ
Špinat, kelj, brokula i drugo tamnozeleno lisnato povrće su najbolji prirodni izvori luteina i zeaksantina koji filtriraju plavo svjetlo te imaju antioksidativna svojstva.

3.) JAJA
Poput tamnozelenog lisnatog povrća žumanjak je također jako dobar izvor luteina i zeaksantina. Prema istraživanjima je dokazano kako jedno jaje povećava razinu luteina i zeaksantina u krvi, a ne utječe na povećanja LDL i HDL kolesterola. Stoga, svako jutro jedno jaje našem vidu snagu daje!

4.) LOSOS i MASLINOVO ULJE
Naše oči su bogate omega-3 masnim kiselinama, a losos i ekstra djevičansko maslinovo ulje su najbolji izvori omega-3 masnih kiselina. Dokazano je kako omega-3 masne kiseline umanjuju rizik od oboljenja od makularne degeneracije. Osim toga, losos je izvrstan izvor vitamina D koji je također dobar za zdravlje oka.

5.) KUKURUZ
Žuti kukuruz je također odličan izvor luteina i zeaksantina i pola šalice kuhanog kukuruza je dovoljno za očuvanje očnog pigmenta. Također umanjuje rizik od oboljenja od makularne degeneracije.

Ako želite provjeriti je li s vašim vidom sve u najboljem redu, pozivamo vas da se naručite na pregled u Polikliniku Bilić Vision na gumbu ispod.

Naručite se za pregled

Zanima li Vas više informacija, ne možete naći ono što tražite ili se želite naručiti za pregled, kontaktirajte nas:








Povezanost dijabetesa i katarakte: Sve što trebate znati

 

Dijabetes je kronična bolest krvnih žila te time zahvaća sve organske sustave,...

 

Presbyond: Ana Begić Tahiri otkriva tajnu dobrog vida nakon 40-e

 

Starenje se ne može spriječiti, kao i kod svakog dijela tijela pa tako...

 
 

Vaš upit je zaprimljen! Hvala Vam na povjerenju!

tracking-pixel
Naručite se