Ksantelazme

Ksantelazme su pojava žućkastih plosnatih nakupina masnoće pod kožom gornjih ili donjih vjeđa. Ksantelazme se najčešće javljaju u blizini unutrašnjeg kuta oka i to češće na gornjim, nego na donjim vjeđama. Uzrok pojave ksantelazmi može biti povišena razina masnoća u krvi, pa čak i poremećen rad jetre.

Ksantelazme su često simetrično postavljene, a ponekad se javljaju na sva 4 kapka. Mogu se povećavati u dužinu i širinu dok ne prekriju gotovo čitavu površinu vjeđa. Ksantelazme se ne mogu izliječiti, niti spontano nestati, a jedini način potpunog izlječenja ksantelazmi je operacijski zahvat uklanjanja. Preporučuje se ksantelazmu ukloniti dok je još mala, jer je tada i ožiljak diskretan, a mogućnost ponovne pojave smanjena.
 

Što su ksantelazme

Kandidati

Ksantelazme su nakupine lipida (masnoća) koje se nakupljaju u površinskom dijelu kožeKsantelazme su nakupine lipida (masnoća) koje se nakupljaju u površinskom dijelu kože. Rijetko se javljaju, ali prema nekim istraživanjima ipak se češće javljaju kod žena, nego kod muškaraca. Svi u dobi između 15 i 73 godine mogu dobiti ksantelazme. Međutim, naglasak je na veću pojavu kod ljudi u 40-im i 50-im godinama života.

Priprema

Ksantelazme - Priprema zahvataZa uklanjanje ksantelazmi nije potrebna nikakva posebna predoperativna priprema. Nije potrebno da pacijent radi krvne pretrage i EKG jer se zahvat radi ambulantno. Pacijenta se ne uspavljuje, već se cijeli zahvat obavlja u lokalnoj anesteziji dok je pacijent budan.

Tijek zahvata

ksantelazmaU područje vjeđe gdje se nalazi ksantelazma se aplicira lokalna anestezija.

Nakon toga se kirurškim skalpelom odstrani ksantelazma i postave šavovi. Apliciraju se kirurški flasteri koji se zajedno sa šavovima uklanjaju nakon 7 dana.

Oporavak

Nakon uklanjanja šavova potrebno je mazati područje reza antibiotskom masti još nekoliko dana. Prvih par tjedana nakon zahvata uklanjanja ksantelazmi rez bude crvenkast, a zatim blijedi, dok ne izblijedi u cijelosti odnosno ne nestane.

Povratak ksantelazmi

Ksantelazme se mogu ponovo pojaviti, pa ne treba čekati s njenim odstranjenjem jer s vremenom ksantelazma raste. Samim tim postoperativni ožiljak bude veći ako se ksantelazma kroz vrijeme povećala i dublje postavila u tkivu.

Paket usluga

  • Paket uključuje: operaciju, aplikaciju lokalne anestezije i prvi poslijeoperacijski pregled.
  • Paket ne uključuje: lijekove.

Postanite i vi dio obitelji zadovoljnih pacijenata Poliklinike Bilić Vision i još danas nazovite te se informirajte kako ukloniti ksantelazme. Na pregled se možete naručiti na telefon 01/4678-444 ili mailom na info@bilicvision.hr.

Naručite se za pregled

Zanima li Vas više informacija, ne možete naći ono što tražite ili se želite naručiti za pregled, kontaktirajte nas:
 
 
 
 
 
 

Vaš upit je zaprimljen! Hvala Vam na povjerenju!

tracking-pixel
Naručite se