Liječenje sindroma suhog oka E-Eye pulsnim laserom

Sindrom suhog oka (keratoconjunctivitis ili keratitis sicca) bolest je koja zahvaća sve veći broj ljudi. Razlog je višesatno sjedenje pred ekranom kompjutera, traume, operacije ili bolesti oka, ali i poremećen volumen ili sastav suznog filma, popraćen neugodnim simptomima: crvenilo, žuljanje, svrbež, osjećaj pijeska ili trepavice u oku, pečenje, bol i žarenje, mutan vid uz preosjetljivost na svjetlo te poteškoće nošenja kontaktnih leća.

 

Liječenje sindroma suhog oka u Poliklinici Bilić Vision se provodi najmodernijom tehnologijom E-Eye pulsnim laserom koji potiče rad Meibomovih žlijezda, kod mnogih pacijenata u potpunosti uklanja neugodne simptome jer vraća normalan suzni film oku, a učinkovitost liječenja traje od 6 mjeseci pa i duže od 3 godine za čak 60% pacijenata.

 

Kandidati

Sindrom suhog oka uobičajena je bolest koja pogađa oko 20% stanovništva.

Uzroci mogu biti različiti:

 • dob,
 • infekcije i alergeni
 • dugotrajno gledanje na ekrane (računalo, tablet, mobitel i sl.)
 • operacije na oku
 • isušivanje oka (vjetar, klima, ventilator i sl.)
 • hormonalna neravnoteža
 • prehrana
 • liječenje lijekovima
 • zagađenje okoliša.

Kandidati za liječenje su osobe kojima liječnik na pregledu dijagnosticira sindrom suhog oka ili poremećenu funkciju Meibomovih žlijezda te nema niže navedena stanja ili bolesti.

Kontraindikacije za liječenje suhog oka E-Eye pulsnim laserom su:

 • trudnoća
 • alergijske reakcije na sunčevu svjetlost
 • izloženost visokom stupnju UV zračenja unutar deset dana
 • opekline od sunca unutar mjesec dana
 • kožne bolesti na licu
 • infekcija na području koje treba primati tretman bljeskalicom
 • fotoosjetljivi medicinski tretman unutar mjesec dana
 • tetovaže ili trajni make-up na licu
 • dodaci prehrani koji omogućuju samotamnjenje
 • korištenje proizvoda za samotamnjenje
 • dijabetes
 • epilepsija
 • pacemaker.

 

Naručite se za pregled

Zanima li Vas više informacija, ne možete naći ono što tražite ili se želite naručiti za pregled, kontaktirajte nas:
Opis liječenja

Liječenje sindroma suhog oka u Poliklinici Bilić Vision provodi se najmodernijom tehnologijom E-Eye pulsnim laserom.

E-Eye pulsni laser uz pomoć svjetlosnih impulsa stimulira obnavljanje normalne funkcije Meibomovih žlijezda tj. vraća normalan suzni filmu oku. Pacijent osjeća poboljšanje već nakon prve primjene svjetlosnih impulsa. Liječenje se najčešće provodi u tri tretmana kroz dva mjeseca. Čak 60% pacijenata osjeća učinak liječenja duže od 3 godine.

U svijetu je već liječeno preko 200.000 pacijenata tehnologijom E-Eye!

90% pacijenata vrlo je zadovoljno liječenjem. Dokazana je efikasnost kod blagih, srednjih i teških oblika suhog oka.

Tretman traje nekoliko minuta i u potpunosti je bezbolan. Liječnik pacijentu nanosi hidrogel na područje donje vjeđe te primjenjuje seriju od 5 bezbolnih, nježnih i kratkih svjetlosnih impulsa (bljeskova). Isti se postupak zatim ponavlja i na područje drugog oka.

Pregled

Postoji nekoliko načina kako se može dijagnosticirati sindrom suhog oka.

Ukoliko pacijent osjeća niz simptoma i sam sumnja na ovu bolest, obraća se Poliklinici Bilić Vision te dolazi na konzultacije na kojima će liječnik napraviti određene testove i dijagnosticirati sindrom suhog oka ukoliko je prisutan. Odmah po dijagnozi moguće je u istom dolasku krenuti sa liječenjem.

Druga mogućnost je da pacijentu za vrijeme oftalmološkog pregleda liječnik dijagnosticira sindrom suhog oka nakon kojeg je također u mogućnosti odmah krenuti sa liječenjem.

Tijek tretmana

Ukoliko pacijentica nosi šminku potrebno ju je ukloniti prije tretmana kako bi se tretman mogao izvršiti na čistoj koži. Uklanjanje šminke može se napraviti netom prije tretmana u Poliklinici.

Tretman traje nekoliko minuta. Medicinsko osoblje udobno će smjestiti pacijenta na stolac te će mu zaštitnom maskom prekriti oči.

Posebnim samoljepljivim flasterima prekrit će se mala područja koja treba zaštiti od svjetlosnih impulsa (npr. madeži, ranice i sl.).

Liječnik će nanijeti hidrogel na područje donje vjeđe oka.

Potom će liječnik prisloniti E-Eye pulsni laser na to područje te će primijeniti seriju od 5 bezbolnih, nježnih i kratkih svjetlosnih impulsa (bljeskova). Isti se postupak zatim ponavlja i na područje donje vjeđe drugog oka.

Nakon primjene terapije, medicinsko osoblje uklonit će ostatke hidrogela te kožu ispirati fiziološkom otopinom.

Liječenje sindroma suhog oka E-Eye pulsnim laserom

 

Liječenje sindroma suhog oka provodi se najčešće u 3 tretmana. Nakon prvog tretmana, drugi se primjenjuje nakon 15 dana te sljedeći 30 dana nakon drugog tretmana.

Po potrebi nakon konzultacije s liječnikom oftalmologom radi se i četvrti tretman koji se izvodi nakon 45 dana te jedan tretman godinu dana nakon provedenog liječenja kako bi se produžio efekt liječenja.

Rezultati su vidljivi nakon prvog tretmana, a učinak je postignut kod 85% tretiranih pacijenata.

 

Poslije tretmana

Važno je da u periodu provođenja liječenja E-Eye pulsnim laserom na tretirano područje pacijent ne primjenjuje nikakve druge tretmane.

Prvi dan pacijentice trebaju izbjegavati nanošenje kozmetike na tretirano područje, tj. područje oko očiju.

Uobičajeni postupci higijene oko oka (umivanje, pranje glave i sl.) su dozvoljeni.

Na tretirano područje oko oka, ukoliko će pacijent boraviti na suncu, treba nanijeti kremu za sunčanje kako bi se smanjila izloženost UV zračenju.

Moguće komplikacije

Nakon tretmana postoji mogućnost da se na tretiranom području pojavi crvenilo koje će proći s vremenom.

Kako bi se izbjegle komplikacije preporuka je da pacijent ne odlazi na druge tretmane na licu za vrijeme trajanja liječenja. 

Paket usluga

Postanite i vi dio obitelji zadovoljnih pacijenata Poliklinike Bilić Vision i još danas nazovite te se informirajte o liječenju suhog oka. Na sam tretman ili konzultacije možete se naručiti na telefon 01/4678-444, chatom na stranici ili mailom na info@bilicvision.hr.

 
 
 
 
 
 
Naručite se