Dijagnostika mrežnice pomoću flouresceinske angiografije - FAG

Fluoresceinska angiografija je dijagnostička pretraga kojom ispitujemo krvne žile mrežnice, žilnice, šarenice i funkciju pigmentnog epitela mrežnice. Mrežnica je sloj na očnoj pozadini na koji se preslikava odraz slike koju gledamo. Struktura mrežnice vrlo je kompleksna, a promjene na toj strukturi mogu uzrokovati niz različitih očnih bolesti. Da bi se napravila točna dijagnostika nije dovoljan samo pregled očne pozadine, već je potrebno napraviti i fluoresceinsku angiografiju.
 

Dijagnostika mrežnice pomoću fluresceinske angiografije

Kandidati

FAG je važna pretraga u dijagnostici i praćenju bolesnika s:

  • degeneracijom žute pjege vezanom za dob
  • dijabetičkom retinopatijom
  • centralnom seroznom retinopatijom
  • okluzivnim bolestima (tromboze) krvnih žila mrežnice i žilnice
  • madežima (nevusi)
  • tumorskim promjenama i sl.

Naručite se za pregled

Zanima li Vas više informacija, ne možete naći ono što tražite ili se želite naručiti za pregled, kontaktirajte nas:
Opis pretrage

FAG je pretraga prilikom koje se koristi posebna fluoresceinska boja, koja se injektira u venu na ruci. Istovremeno kako boja ulazi u krvožilni sustav, pratimo na fundus kameri kretanje boje kroz krvne žile. Tijek angiografije snimamo digitalnom fundus kamerom vrlo visoke rezolucije (uređaj za snimanje očne pozadine), a nalaz se ispisuje neposredno nakon pretrage. Snimanje tj. cjelokupni proces pretrage traje dvadesetak minuta.

Priprema

Pacijentima za angiografiju savjetujemo na dan izvođenja pretrage uzeti lagani obrok (nikako ne bi trebali biti natašte). Potrebno je popiti lijekove koje pacijent pije, a pred samu pretragu je potrebno širenje zjenica. Radi širenja zjenice potrebno je doći pola sata prije same pretrage, a zjenice se šire pomoću kapljica. Kad liječnik utvrdi da su zjenice dovoljno široke, može se započeti s pretragom.

Poslije pretrage

Nakon pretrage pacijenti ne mogu samostalno upravljati motornim vozilom dva do tri sata. Razlog tome su proširene zjenice koje uzrokuju da pacijent lošije vidi. Nakon pretrage koža lagano “požuti” zbog fluoresceinske boje koja se izlučuje putem mokraće tijekom sljedeća 24 sata, zbog čega se promjeni i boja urina. Fluoresceinska boja može utjecati na neke laboratorijske pretrage krvi i urina tijekom sljedećih 48 sati. Izvođenje pretrage je sigurno, nuspojave su rijetke.

Mjere opreza

Nakon pretrage FAG se može pojaviti blagi osjećaj mučnine, kašalj, a vrlo rijetko i osip. Jedina prava kontraindikacija je alergijska reakcija na sastojke boje. Kod bolesnika koji u svojoj anamnezi imaju alergije na neke lijekove ili hranu treba se s liječnikom savjetovati o nužnosti izvođenja navedene pretrage. Isto se preporuča i kod bubrežnih bolesnika ili onih koji imaju opstruktivne bolesti bronha kao relativnu kontraindikaciju.

Paket usluga

Fluoresceinsku angiografiju, FAG vrlo često kombiniramo i s OCT pregledom koji daje dodatni uvid u “dubinu” i strukturu mrežnice. Također se preporučuje snimanje vidnog polja koje će dati informaciju o funkcionalnim ispadima vidnog živca kod bolesti stražnjeg segmenta oka. Informacije o cijenama i načinima plaćanja u Poliklinici Bilić Vision pogledajte ovdje.

 
 
 
 
 
 
Naručite se