Ječmenac

ječmenac

Ječmenac je upala lojnih žlijezda vjeđa. Može se javiti u akutnom obliku koji zovemo hordeolum.

Radi se o upali lojnih žlijezda na vjeđama (kapcima) koja se manifestira kao akutna upala s crvenilom, otokom, gnojnim sadržajem unutar lojne žlijezde i bolnošću vjeđe.

Kronična promjena s manjim smetnjama i karakterističnom “kvržicom” naziva se halacion.

Opis zahvata

Za uklanjanje ječmenca nisu potrebne nikakve prije operacijske pripreme. Zahvat se obavlja u lokalnoj infiltracionoj anesteziji. Sama operacija potpuno je bezbolna, traje 5-10 minuta, a oporavak je unutar jednog tjedna. Već sljedeći dan nakon operacije možete normalno funkcionirati i nije vam potrebno bolovanje te se možete vratiti svim svakodnevnim obavezama - vožnji automobila, gledanju televizije, radu na računalu... Oftalmolozi, operateri u Poliklinici Bilić Vision rutinski obavljaju zahvat uklanjanja ječmenca, jer je operacija ječmenca kratak i jednostavan zahvat.

Priprema

Kako znate da je došlo do pojave ječmenca? Da bi se dijagnosticiralo imate li ječmenac, potrebno je doći na oftalmološki pregled. Na pregledu će specijalist oftalmolog moći sa sigurnošću utvrditi radi li se o ječmencu i odrediti način liječenja. Preporučujemo da redovito održavate higijenu svojih vjeđa i područja oko očiju, jer se tako smanjuje mogućnost pojave ječmenca. Najčešće do pojave ječmenca dolazi unosom nečistoće putem prljavih ruku ili šminkanjem tuđom ili starom šminkom pa treba obratiti pažnju da se to izbjegava. Također oboljeli od šećerne bolesti imaju veću sklonost pojavi ječmenca na oku.
 

ječmenac


Ne postoje neke stroge upute o tome kako se trebate pripremiti za operaciju ječmenca, no uvijek vam savjetujemo da:

  • Obučete košulju, vestu ili bluzu na kopčanje. Onda nećete morati odjeću skidati preko glave i u opasnost dovesti svježe operirano oko.
  • Prije operacije slobodno nešto pojedite i uzmite lijekove ukoliko ih i inače redovito uzimate. Ukoliko uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi, upoznajte operatera s tom činjenicom, jer će možda predložiti privremenu obustavu terapije. Upoznajte operatera i s drugim lijekovima koje uzimate svaki dan.

Tijek zahvata

Odstranjivanje ječmenca se izvodi u operacijskoj sali u sterilnim uvjetima. Anestezija je lokalna, a zahvat je u cijelosti bezbolan. Nakon apliciranja anestetika u vjeđu, ječmencu se pristupa s unutrašnje strane vjeđe. Tamo se kroz manji rez uklanja upalno promijenjeni sadržaj i čahura. Nakon završetka zahvata, vrši se lagana kompresija operirane vjeđe u trajanju od nekoliko minuta, radi zaustavljanja krvarenja i sprječavanja nastanka podljeva vjeđa. Nakon toga oko se zatvara tuferom, a pacijent može odmah otići kući. Samom operacijom se uvijek pazi da se osim medicinskog dijela liječenja postignu i vrhunski estetski rezultati za pacijenta.

Oporavak

Odmah nakon operacije ječmenca, pacijent može ići kući. Kontrola je sljedeći dan, kada se uklanja tufer i ordiniraju antibiotske kapi i mast koje se koriste u razdoblju od 10 do 14 dana. Dopuštene su sve dnevne aktivnosti. Ipak, prvih nekoliko dana pri izlasku iz kuće na otvoreno nosite zaštitne sunčane naočale i izbjegavajte rad u prašini. Također se ne preporučuje korištenje bazena ili saune prva dva tjedna.

Mjere opreza

Potrebno se pridržavati zadane terapije koju je propisao liječnik. Osobito da bi se spriječila pojava hematoma i otekline nakon operacije ječmenca. Također treba hladiti operirano područje oblozima.

Paket usluga

  • Paket uključuje: operaciju i prvi poslijeoperacijski pregled.
  • Paket ne uključuje: lijekove.

Postanite i vi dio obitelji zadovoljnih pacijenata Poliklinike Bilić Vision i još danas nazovite te se informirajte kako ukloniti ječmenac. Na pregled se možete naručiti na telefon 01/4678-444 ili mailom na info@bilicvision.hr.

Naručite se za pregled

Zanima li Vas više informacija, ne možete naći ono što tražite ili se želite naručiti za pregled, kontaktirajte nas:
 
 
 
 
 
 

Vaš upit je zaprimljen! Hvala Vam na povjerenju!

tracking-pixel
Naručite se