Liječenje dijabetičke retinopatije laserom

 

Dijabetička retinopatija je bolest mrežnice oka koja nastaje kao posljedica djelovanja povećane razine šećera u krvi na krvne žile oka te predstavlja oštećenje malih krvnih žila mrežnice koje pucaju, krvare i začepljuju se, što dovodi do gubitka protoka krvi u dijelovima mrežnice.
 

Kandidati

  • Svi bolesnici, bez obzira na dob, koji boluju od dijabetesa tipa 1 i 2 imaju rizik razvoja dijabetičke retinopatije. Što bolest (dijabetes tip 1 ili 2) dulje traje, rizik pojave dijabetičke retinopatije je veći. Pod većim rizikom su i pacijenti s nereguliranom razinom šećera u krvi, s velikim oscilacijama razine šećera, s drugim bolestima vezanim uz šećernu bolest, npr. dijabetičku nefropatiju.

Dok se raniji stadiji dijabetičke retinopatije mogu liječiti laserom ili aplikacijom lijekova u oko (Anti VEGF), vitrektomija je operacijski zahvat kojem se pribjegava kao posljednjem rješenju pri liječenju težih oblika dijabetičke retinopatije.

STADIJI DIJABETIČKE RETINOPATIJE

1) Neproliferativna dijabetička retinopatija: je najraniji stadij te bolesti. U toj fazi arterije mrežnice postaju oslabljene i počinju propuštati plazmu i krvne stanice, zbog čega nastaju sitna, točkasta krvarenja. Također, nastaju mikroaneurizme (izbočenja kapilara) i eksudati (depoziti u mrežnici kao rezultat povećane propusnosti krvnih žila). U makuli (žutoj pjegi) može se pojaviti zadebljanje (edem), što dovodi do smanjenja vidne oštrine i iskrivljenja slike. Ove promjene mogu se registrirati i pratiti Amslerovim testom.

2) Proliferativna dijabetička retinopatija: je teži stupanj dijabetičke retinopatije. Zbog smanjene opskrbe mrežnice kisikom i posljedične ishemije, stvaraju se nove krvne žile (organizam na taj način želi povećati dopremu krvi i kisika u ugroženo područje). Stvaranje novih krvnih žila zove se neovaskularizacija. No, nove krvne žile lošije su kvalitete i lako pucaju te može doći do krvarenja u staklovinu (unutrašnjost oka), zbog čega osoba može vidjeti “lebdeće mutnine” i mrlje pred zahvaćenim okom, a vid može biti i znatnije smanjen.

U zadnjem stadiju bolesti, daljnji rast abnormalnih krvnih žila i stvaranje vezivnih ožiljaka unutar oka uzrokuju ozbiljne komplikacije kao što su odljepljivanje mrežnice i glaukom (oštećenje vidnog živca zbog povišenog očnog tlaka) s posljedičnim potpunim gubitkom vida.

Vitrektomija: za liječenje težih oblika dijabetičke retinopatije najčešće je potrebna operacija – vitrektomija. To je kirurški postupak kojim se liječe komplikacije te bolesti kao što je krvarenje u staklovinu (tvar poput gela koja ispunjava oko). Tijekom vitrektomije, retinalni kirurg pažljivo uklanja krv i staklovinu iz oka, kao i vezivne tračke koji polaze iz staklovine i hvataju se za mrežnicu (njihovim natezanjem mrežnica se može odvojiti ili rascijepiti te ih stoga treba ukloniti).
 

dijabetička retinopatija

Naručite se za pregled

Zanima li Vas više informacija, ne možete naći ono što tražite ili se želite naručiti za pregled, kontaktirajte nas:
Opis zahvata

Argon Laser: Koristi se u svrhu liječenja dijabetičke retinopatije. Ima toplinski učinak na mrežnicu te na mjestu na koje pada laserska zraka nastaje mali točkasti ožiljak ili tzv. laserski pečat koji s vremenom pigmentira i trajno štiti mrežnicu. Na područje koje treba laserirati postavlja se više stotina do nekoliko tisuća laserskih pečata. Prilikom primjene lasera može se osjetiti manja neugoda poput peckanja u oku. Kod većine slučajeva liječenje je potpuno bezbolno.

AntiVEGF liječenje: Posljednjih nekoliko godina sve više se u liječenju uznapredovalih ishemičnih promjena s neovaskularizacijama koriste lijekovi u obliku injekcija koji “zaustavljaju” rast novih krvnih žilica u oku. Daju se višekratno. Doza tretiranja oka lijekom najčešće su 3 injekcije u razmaku od mjesec dana, a nakon toga se dodaje po potrebi.

Vitrektomija: Operacije vitrektomije pripadaju najsloženijim operacijama u oftalmologiji i medicini općenito, a u Poliklinici Bilić Vision operativni zahvat obavlja prof. dr. sc. Jakov Šikić, dugogodišnji predstojnik Klinike za očne bolesti KBC Zagreb i Medicinskog fakulteta u Zagrebu, vrhunski i vodeći vitreoretinalni kirurg u Hrvatskoj i regiji. Profesor Šikić je začetnik i utemeljitelj vitreoretinalne kirurgije u Hrvatskoj.

Prilikom priprema za operativni zahvat vitrektomije pacijent mora napraviti EKG, pregled internista, laboratorijsku obradu krvi - KKS, SE, CRP, GUK, koagulogram.

Duljina operativnog zahvata ovisi o kompleksnosti i intenzitetu promjena koje su nastupile uslijed dijabetičke retinopatije (od 1,5 do 2h). Tijekom operacije koristimo lokalno potenciranu anesteziju (pacijent se ne uspavljuje). Oporavak traje dva do tri tjedna, ovisno o težini stadija bolesti te o osnovnom stanju operiranog oka.

Pregled

Pacijent kojemu se dijagnosticira dijabetička retinopatija - a time se određuje i liječenje -  mora napraviti kompletan oftalmološki pregled koji uključuje provjeru vidne oštrine, mjerenje očnog tlaka, pregled biomikroskopom i detaljan pregled očne pozadine. Često je potrebno učiniti i dodatnu dijagnostičku obradu – OCT (optička koherentna tomografija) ili FAG (fluoresceinska angiografija). Ako je pacijentu dijagnosticirana dijabetička retinopatija, a radi se o ranom stadiju bolesti, liječiti je moguće Argon laserom i Anti VEGF injekcijama pomoću kojih se usporava napredovanje bolesti.
 

Pregled dijabetičke retinopatije


Upute prije zahvata

Upute prije liječenja Argon laserom: Za tretman Argon laserom nisu potrebne nikakve pripreme, pacijent dolazi u Polikliniku. Pacijent samo treba popiti svoju terapiju koju inače pije.

Upute prije liječenja anti VEGF injekcijama: Za tretman anti VEGF injekcijama nisu potrebne pripreme. Pacijent samo treba popiti svoju terapiju koju inače pije.

Upute pred operaciju vitrektomije: Ne postoje neke stroge upute o tome kako se trebate pripremiti za operaciju, no uvijek vam savjetujemo da:

  • večer prije operete kosu, jer poslije operacijski oporavak zahtijeva da se ne saginjete i ne močite lice određeno vrijeme
  • obučete košulju, vestu ili bluzu na kopčanje, kako ne biste morali odjeću skidati preko glave i u opasnost dovesti svježe operirano oko
  • skuhate za nekoliko idućih dana, jer nije uputno svježe operirano oko izlagati vrućini i pari
  • prije operacije slobodno jedete i uzmete terapiju lijekova (ukoliko vam je redovno propisana), što znači da nije potrebno posebno se pripremati za operaciju
  • sa sobom povedete osobu koja će vas osobnim vozilom odvesti kući, ili uzmete taxi do kuće, jer nije uputno voziti se sredstvima javnog prijevoza zbog mogućnosti ozljeda i infekcija na tek operiranom oku.

Tijek operacije

Argon Laser:

Pacijent dolazi u Polikliniku, a oko koje je potrebno tretirati kapa se kapljicama radi proširenja zjenice. Kad se zjenica u potpunosti proširi, kapa se lokalni anestetik i na oko prislanja posebna lupa koja omogućuje fokusiranje laserske zrake. Pacijent sjedi za biomikroskopom i liječnik počinje tretman. Postupak traje 15 do 20 minuta, a za to vrijeme pacijent ne osjeća bolove. Nakon toga se oko ispire i pacijent ide kući. Nije potreban tretman antibiotskim kapljicama.

AntiVEGF liječenje:

Pacijent dolazi u vrijeme zakazanog termina u Polikliniku. Provjerava se vidna oštrine, mjeri očni tlak te započinje širiti zjenica. Nakon pregleda očne pozadine i OCT snimanja, pacijent odlazi u operacijsku salu. Područje oko oka se prebriše otopinom joda radi sterilnosti te se kapa lokalnim anestetskim kapima. Nakon toga aplicira se injekcija u oko. Sam postupak nije bolan. Pacijent dobiva povez preko oka do sutradan, kada je kontrola.

Vitrektomija:

Pacijent dolazi u vrijeme zakazanog termina u Polikliniku, kapaju mu se kapi za proširenje zjenice. U operacijskoj sali anesteziolog priprema pacijenta za lokalno  potenciranu anesteziju. Nakon što anestetik počne djelovati, pristupa se operacijskom zahvatu. Kirurg tada počinje operativni zahvat kojim uklanja posljedice šećerne bolesti. Sam zahvat može trajati i do 3 sata, ovisno o težini bolesti. Pacijent dobiva povez preko oka te sutradan dolazi na kontrolu.

Poslije operacije

Nakon tretmana Argon laserom:

Nakon tretiranja Argon laserom vid je mutan nekoliko sati dok se zjenice ne vrate u normalan položaj tj. na normalnu širinu. Tretman ponekad treba ponoviti, ovisno o stanju i veličini zahvaćenog područja.

Nakon tretmana AntiVEGF-om:

Nakon injekcije anti VEGF-a u oko, kapaju se antibiotske i protuupalne kapljice tijekom nekoliko dana. Oporavak vida je postepen i može trajati mjesecima. Tretman najčešće treba ponoviti nakon mjesec dana.

Nakon vitrektomije:

Oporavak je vrlo individualan i ovisi o kompleksnosti bolesti, posljedicama na oku i prvobitnom stanju - nema standardiziranog procesa oporavka i rezultati operacija najčešće ovise o prvobitnom stanju oka. Tijekom prva četiri tjedna oko može biti crveno, najčešće natečeno. Vid se sporo oporavlja. Nakon operacije se koriste antibiotske, protuupalne kapi i masti do mjesec dana nakon operacije.

Moguće komplikacije

Od komplikacija do kojih može doći nakon operacije vitrektomije, najčešće su pojava sekundarnog glaukoma, infekcije, pojava hemoftalmusa ili keratopatije. Pacijenti koji dođu do toga da im je vitrektomija zadnje i jedino rješenje su teški dijabetičari čije krvne žile u oku vrlo lako pucaju. Svaka operacija kod takvih pacijenata je stres i komplikacije su učestale ovisno o tome koliko je dijabetička retinopatija proširena. Vitalno ugroženi pacijenti nisu prikladni za potenciranu anesteziju pa se samim time može reći da je njihovo zdravstveno stanje kontraindikacija za operaciju vitrektomije.

Paket usluga

  • Paket uključuje: operaciju, tretman laserom ili antiVEGF injekcijom - ovisno o tome što je dogovoreno kao način liječenja za pacijenta.
  • Paket ne uključuje: dijagnostički pregled, lijekove koje pacijent koristi nakon  operacije.

Postanite i vi dio obitelji zadovoljnih pacijenata Poliklinike Bilić Vision i još danas nazovite te se informirajte o načinima liječenja dijabetičke retinopatije. Na pregled se možete naručiti na telefon 01/4678-444 ili mailom na info@bilicvision.hr.

 
 
 
 
 
 
Naručite se