[NOVO] Najmodernije lasersko rješavanje starosne dalekovidnosti

U Poliklinici Bilić Vision prvi smo na području Jugoistočne Europe uveli jedinstveni laser, Presbyond koji uklanja starosnu dalekovidnost, a upotrebljava se samo u najprestižnijim oftalmološkim centrima u svijetu.

Njemačka kompanija Zeiss, predvodnica u proizvodnji visokotehnološke operativne tehnologije u oftalmologiji, odabrala je hrvatsku Polikliniku Bilić Vision te joj je dala mogućnost da prva na  ovim prostorima u svoju bogatu praksu uvede jedini laser na svijetu koji skida i starosnu dalekovidnost. Izbor Poliklinike Bilić Vision bio je logičan pošto je sama Poliklinika i do sada predvodila u dovođenju najmodernije oftalmološke tehnologije u hrvatsku medicinu i pacijentima omogućila vrhunsku oftalmološku skrb kakvu pacijenti imaju u najrazvijenijim zemljama zapadnog svijeta.
 


 

ŠTO JE PRESBIOPIJA (STAROSNA DALEKOVIDNOST)?

Kod presbiopije radi se o slabljenju prirodne akomodacije naše očne leće, a koja počinje već od 40. godine života.

Prije se smatralo da je starosna dalekovidnost izdvojeni pojam, a siva mrena ili katarakta također izdvojeni znak uznapredovale starosti oka i očne leće.

Danas govorimo o DISFUNKCIJI OČNE LEĆE koja počinje u 40-im godinama (pojavom potrebe za naočalama za čitanje), a završava u 70-im razvojem sive mrene ili katarakte.

Mnoge metode su korištenje za rješavanje presbiopije, danas dominiraju laserske (klasični monovision i Presbyond) ili refraktivna kirurgija na nivou očne leće, zamjena prirodne oče leće umjetnom – najnovije su one s produžnim fokusom.

 

ŠTO JE PRESBYOND BLENDED VISION?

Presbyond Laser blended vision je unaprijeđeni laserski tretman oka koji se koristi kod rješavanja presbiopije.

Zbog blended zone omogućuje se dobar vid na oba oka na sve tri udaljenosti (daljina, srednja udaljenost i blizina), koristeći ipak monovision za naglašavanje postignutog vida na blizinu.

Laser korištenjem platforme Presbyond nudi brojne prednosti u odnosu na monovision, podešavajući korekciju svakog oka radi što preciznijeg postizanja dubinske oštrine i kreiranja tzv. „Blend“ zone (preklapanje).

Oko 95% pacijenata prema literaturi čini se pogodnima za tretman Presbyondom.

Ponekad laser blended tretman omogućuje vid na blizinu do kraja života. Standardni laser tretman metodom monovision nije u mogućnosti osigurati trajnu vidnu oštrinu za blizinu zbog starenja i kontinuiranog rasta plus dioptrije.
 

 

JE LI PRESBYOND BLENDED VISION BOLJI OD KLASIČNOG MONOVISIONA?

KLASIČNI MONOVISION - Klasični monoviosn daje dobar vid na daljinu na jednom (dominantnom) oku, a na drugom (nedominantnom) za blizinu.

Srednja udaljenost djelom je slabije vidljiva, nema dubinske oštrine.

Prema literaturi 50% ljudi uspije se dobro priviknuti na klasični monovision.

PRESBYOND - Laser blended vision je puno napredniji tretman i predstavlja napredak u odnosu na klasični monovision.

Zbog procesa starenja na oku, metoda Presbyonda je revolucionarna jer može omogućiti dobar vid na blizinu do kraja života.

Također nema potrebe za ugradnjom leća u oko kada je naša prirodna leća još bistra (RLE).

 

Kod Presbyond blended vision zahvata, oko koje je podešeno za blizinu vidi puno bolje daljinu nego kod klasičnog monovisiona.
 


 

Kod pacijenata s klasičnim monovisionom vožnja je djelom kompromitirana (ovisi o adiciji) a posebno noću.

Kod Presbyond tretmana to nije slučaj.

Kandidati

Starosna dalekovidnost ili presbiopija javlja se poslije 40. godine života. Znak je prirodnog starenja očne leće i posljedičnog slabljenja akomodacije oka. Akomodacija oka je sposobnost oka da izoštri sliku predmeta na blizu.

Prvi simptomi starosne dalekovidnosti se najčešće primjećuju u situacijama kad ruke postaju „prekratke“. Tada se počinje javljati potreba da se udaljava tekst koji se čita. Korekcija ove dalekovidnosti radi se dodavanjem „plus“ naočalne leće, počevši od +0,75 dioptrija, već godinu do dvije poslije 40. godine, a završno do 60. godine, kada je u pravilu završen proces slabljenja akomodacije oka. Tada se dodaje +2,50 do +3,0 dioptrije za rad na blizu i čitanje, ovisno koji posao osoba radi.
 


 

Dobri kandidati za Presbyond laserski tretman su osobe iznad 43. godine života, zbog pojave starosne dalekovidnosti, sve do 60-ih / 70-ih godina kada dolazi do pada vidne oštrine u pravilu zbog pojave katarakte.

Tada je moguće odstraniti zamućenu leću i ugraditi leću s produženim fokusom ili monofokalnu leću, ukoliko je vid na blizinu dobar.

Poslije tretiranja Presbyond Blended laser metodom više od 98% pacijenata može normalno čitati novine, a oko 90% pacijenata navodi se u literaturi, mogu čitati i mala slova koja se nalaze na bočicama i uputama od lijekova.

Naručite se za pregled

Zanima li Vas više informacija, ne možete naći ono što tražite ili se želite naručiti za pregled, kontaktirajte nas:
Opis zahvata

U Poliklinici Bilić Vision imamo dugogodišnje iskustvo u laserskom skidanju dioptrije. Naši operateri su kirurzi s međunarodnom licencom, dugogodišnjim iskustvom i izvanrednim rezultatima. 
 


 

U Poliklinici Bilić Vision operacija laserskog skidanja dioptrije izvodi se na ambulantnoj osnovi po principu tzv. jednodnevne kirurgije. Za pacijenta to znači da nema ležanja nakon operacije i da je nakon završene operacije spreman za povratak kući. Uobičajene prije operacijske pretrage nisu potrebne, osim pregleda koje obavljamo u Poliklinici, jer se zahvat izvodi u lokalnoj anesteziji uz primjenu kapljičnog anestetika. Prilikom operacije pacijent ne osjeća bol, ali osjeća dodire na oku. Sama operacija traje između 10 i 15 minuta. Operacija je potpuno bezbolna i nema šivanja rane.

Pregled za lasersko skidanje dioptrije

Jeste li kandidat za lasersku korekciju vida utvrđuje specijalist oftalmolog na detaljnom predoperativnom pregledu. Utvrđivanje vidne oštrine obavlja se na uređaju koji kompjuterski mjeri grešku vida. Mjere se zakrivljenost i debljina rožnice. Zatim se subjektivno provjerava koliko pacijent vidi. Prilikom pregleda određuje se dominantno i nedominantno oko. 

Slijedi mjerenje očnog tlaka, određivanje stabilnosti suznog filma, širenje zjenice i pregled očne leće i očne pozadine. Zatim, ponovno mjerenje dioptrije na široku zjenicu tzv. skijaskopijom. Ovakav detaljan pregled traje oko 1 sat.

Upute pred operaciju

Ne postoje neke stroge upute o tome kako se trebate pripremiti za operaciju, no uvijek vam savjetujemo da:

  • Večer prije operete kosu, jer poslije operacijski oporavak zahtijeva da se ne saginjete i ne močite oči određeno vrijeme.
  • Obučete košulju, vestu ili bluzu na kopčanje, kako ne biste morali odjeću skidati preko glave i dovesti u opasnost svježe operirano oko.
  • Skuhate za nekoliko idućih dana, jer nije uputno svježe operirano oko izlagati vrućini i pari. Prije operacije slobodno jedete i uzmete terapiju lijekova (ukoliko vam je redovno propisana), što znači da nije potrebno posebno se pripremati za operaciju.
  • Sa sobom povedete osobu koja će vas osobnim vozilom odvesti kući ili uzmete taksi do kuće. Nije uputno voziti se sredstvima javnog prijevoza zbog mogućnosti ozljeda i infekcija na tek operiranom oku.

Tijek operacije

Prije no što se pacijentu za lasersko skidanje dioptrije počne kapati anestetik, ponavlja se dio prijeoperacijskih pretraga kojima se potvrđuje točnost izmjerene dioptrije. Prije operacije se pacijentu u oko kapaju kapljice anestetika. Nakon što anestetik počne djelovati, pristupa se operacijskom zahvatu. Operacija laserskog skidanja dioptrije kratko traje, svega desetak minuta na jednom oku, a zatim se prelazi na operaciju drugoga oka. Zahvat je bezbolan i siguran. Uz pomoć FEMTO lasera napravi se prvi dio operacije - poklopčić na rožnici koji se odigne kako bi EXCIMER laser mogao remodelirati rožnicu i ukloniti dioptriju. Nema opasnosti da laser ošteti oko u slučaju da je pacijent nemiran, jer moderni laseri kakav posjeduje Poliklinika Bilić Vision imaju sigurnosni sustav koji zaustavlja laser u slučaju pomaka oka ili izlaska iz zone rada lasera.

Pacijent čuje zvukove i vidi različita svjetla, ali nema boli ni u pripremi, a niti prilikom rada lasera. Nakon zahvata, potrebno je odležati oko pola sata zatvorenih očiju kako bi poklopčić rožnice bolje prilegao u svoje ležište. Zatim pacijent odlazi kući s kapljicama antibiotika i umjetnim suzama te uputama (pismenim i usmenim) o ponašanju, korištenju lijekova i kontroli. Pacijent vidi prilično dobro već nakon operacije, no mora biti svjestan da će taj dan vid biti zamagljen. U Poliklinici pacijent provede ukupno oko 90 minuta.

Poslije operacije

Pacijent ne osjeća bol nakon što je operiran, a niti kasnije, no potrebno je redovno koristiti dobivenu terapiju. Oporavak nakon laserskog skidanja dioptrije u cilju postizanja Blended Visiona klinički je brz uz uredno zarašćivanje poklopčića i malu vjerojatnost komplikacija. Međutim, ipak je moguća izraženija suhoća oka te postupno privikavanje oka na Blended Vision tijekom prvih nekoliko tjedana. Potrebno je uvijek gledati s oba oka i vježbati kako daljinu tako i blizinu. Već sutradan vidna oštrina vraća se praktički na normalu, a povratak na posao slijedi već 2-3 dana nakon zahvata. Ako je suhoća izražena unutar prva 3-4 tjedna i vidna oštrina činit će se lošijom. U dogovoru s operaterom treba pronaći najbolji omjer umjetnih suza u formi kapljica ili gela. U upornim slučajevima koristiti i čepiće za suzne kanaliće te Omegu 3 u kapsulama ili kapima.
 


 

Antibiotik

Antibiotik se kapa svaka tri sata, a umjetne suze svaki sat. Antibiotske kapi se u pravilu koriste samo tjedan dana, a umjetne suze uz smanjivanje frekvencije kapanja i do šest mjeseci. Preko noći nije potrebno kapati kapljice. Umjesto toga se na operirane oči stave zaštitne školjke koje čuvaju poklopčić rožnice od mehaničkog pomaka. Pacijent može gledati televiziju, raditi za računalom, no ne smije zaboraviti redovitu upotrebu umjetnih suza. Zato što gledanje u ekran dodatno suši površinu oka. Ovo nije operacija nakon koje je potrebno ležanje, no potrebno je mirovanje i izbjegavanje zadimljenih prostorija ili propuha. Nakon 2 tjedna dozvoljeno je šminkanje i vježbanje. Nisu dozvoljeni grubi sportovi kao nogomet, rukomet i slično. Odlazak u saunu ili bazen ne preporučuje se do mjesec dana. Prolaskom vremena nakon operacije, unutar prva 3-4 tjedna pacijent će svakodnevno primjećivati oporavak vida, kako u kvaliteti, tako i u kvantiteti. Kontrole se obavljaju prvi dan, sedmi dan i mjesec dana nakon operativnog zahvata. Na svakoj kontroli pacijent osim pregleda dobiva detaljne upute o tome kako se ponašati u daljnjem tijeku oporavka.

Moguće komplikacije

Komplikacije Presbyond LASIKA su vrlo rijetke i sve su rješive (infekcija, upala pod poklopčićem, uraštanje epitela, suhoća).

Nuspojave su moguće pri noćnoj vožnji, zablješćivanja i halo efekti samo kroz nekoliko dana. 

Prolazno, nešto izraženija suhoća poslije operacije kroz prvih nekoliko tjedana, nego kod standardnog LASIKa. Naročito se suhoća osjeća kod čitanja, jer se rijetko trepće, kao i kod rada za računalom (kada čitamo trepćemo samo 10% od onoga kad trepćemo kad razgovaramo s nekim)

Paket usluga

Paket uključuje:

  • lasersku operaciju, tri obavezne poslije operacijske kontrole te mogućnost kontakta s liječnikom putem mobitela ili maila.

Paket ne uključuje:

  • prijeoperacijski pregled, sunčane naočale koje morate koristiti za zaštitu oka odmah iza operacije.

Postanite i vi dio obitelji zadovoljnih pacijenata Poliklinike Bilić Vision i još danas nazovite te se informirajte o uklanjanju staračke dalekovidnosti. Na pregled se možete naručiti na telefon 01/4678-444 ili mailom na info@bilicvision.hr.

 
 
 
 
Naručite se