Siva mrena ili katarakta – laserska operacija pomoću Femto lasera

Čini vam se da svijet gledate kroz sivilo i mutninu? Niste sigurni je li vani proljeće ili kišni jesenski dan? Obrisi lica vaših najbližih su vam mutni? Imate smanjeno vidno polje? I na kraju… statistički ste stariji od 60 godina? Gotovo smo sigurni da imate sivu mrenu ili kataraktu.
 


 

Siva mrena ili katarakta je zamućenje očne leće. Kako starimo, u očnoj leći usporava se metabolizam i postupno se gomilaju sitna oštećenja koja se sve teže sama popravljaju. To rezultira zgušnjavanjem lećnih proteina što se očituje kao zamućenje u leći. Starenjem i sve većim zamućivanjem očne leće, povećava se i njezina tvrdoća, odnosno katarakta sazrijeva. Glavni simptomi katarakte su pad vidne oštrine i zamagljen vid.

Kandidati

Tko može imati kataraktu?

Iako katarakta najčešće nastaje kao posljedica starenja, može nastati i u bilo kojoj dobi kao posljedica:

 • šećerne bolesti
 • traume
 • uzimanja određenih lijekova (kortikosteroidi)
 • zračenja (rendgenskog, ultraljubičastog, infracrvenog)
 • ili može biti nasljedna (kongenitalna katarakta).

Sivu mrenu ili kataraktu ima 50% osoba u dobi između 65. i 74. godine, te 70% osoba starijih od 75 godina.

Naručite se za pregled

Zanima li Vas više informacija, ne možete naći ono što tražite ili se želite naručiti za pregled, kontaktirajte nas:
Opis zahvata

Poliklinika Bilić Vision više od 20 godina pomaže svojim pacijentima da operacijom katarakte, „ponovno progledaju“. Upravo zbog dugogodišnjeg iskustva u operacijama sive mrene (katarakte), među vodećim smo zdravstvenim ustanovama u kojima se izvodi ova operacija, što mogu potvrditi brojni zadovoljni pacijenti Poliklinike Bilić Vision kojima smo uspješno uklonili kataraktu i vratili dobar vid (Izjave pacijenata pogledajte ovdje). U Poliklinici Bilić Vision operacija katarakte izvodi se na ambulantnoj osnovi po principu tzv. jednodnevne kirurgije. Za pacijenta to znači da nema ležanja nakon operacije i da je nakon završene operacije spreman za povratak kući. Uobičajene prije operacijske pretrage nisu potrebne, jer se zahvat izvodi u lokalnoj anesteziji uz primjenu kapljičnog anestetika. Prilikom operacije, pacijent ne osjeća bol, ali osjeća dodire na oku. Sama operacija traje između 10 i 15 minuta. Operacija je potpuno bezbolna, nema šivanja rane, a time se smanjuje mogućnost pojave poslije operacijskog astigmatizma. Važno je napomenuti da se ne operiraju oba oka istovremeno, već treba ostaviti razmak od tjedan do dva tjedna između operacije jednog i operacije drugog oka. Želimo vidjeti da je s operiranim okom sve proteklo u redu.

Kako svojim pacijentima želimo pružati najbolju uslugu i najmoderniju tehnologiju, sada u Poliklinici Bilić Vision možete i laserski operirati sivu mrenu tj. kataraktu. U laserskoj operaciji katarakte, više nema kirurškog noža već se svi rezovi na oku rade laserom pa tako i najvažniji rez otvaranja prednje kapsule prirodne leće. Pravilnost ovog otvora olakšava umetanje umjetne leće u oko, a što osigurava laser zbog svoje preciznosti. Do sada je taj rez radio kirurg ručno kirurškim nožićem, a sada taj rez izvodi laser, stoga je rezultat samog zahvata za pacijenta značajno precizniji i sigurniji. Laser također omekšava kataraktu dok je usitnjuje na manje, mekše komade koje je kirurgu lakše ukloniti prije no što je zamijeni s novom, umjetnom, lećom koja ostaje u oku trajno i omogućava pacijentu kvalitetan vid.

Uz laser rezultat samog zahvata za pacijenta značajno je sigurniji i operacija kraće traje što je poštednije za pacijenta. Laser pri laserskoj operaciji katarakte koristi manju energiju nego ultrazvuk koji se do sada isključivo koristio kod operacije sive mrene, pa se samim time smanjuju rizici poslijeoperacijskog zamućenja rožnice i ubrzava vrijeme oporavka od operacije. Zamućenje može trajno oštetiti vidnu oštrinu, a laserskom operacijom sive mrene taj je rizik doveden gotovo na nulu.

Operacija katarakte laserom smanjuje vrijeme operacijskog zahvata što omogućuje brži oporavak i postiže se najbolja vidna oštrina za pojedinca. Femto laser svim pacijentima omogućava preciznost, točnost i brži oporavak.

Ako se ipak odlučite za klasičnu ultrazvučnu operaciju sive mrene, tzv. fakoemulzifikaciju, odnosno usitnjavanja zamućene leće ultrazvukom i njenog odstranjenja mikrosondom također ćete dobiti vrhunsku uslugu i ishod operacije.

Pregled

Oftalmološki pregled

Imate li kataraktu ili sivu mrenu utvrdit će se na temelju oftalmološkog pregleda biomikroskopom. Zbog mogućnosti postojanja drugih očnih bolesti koje mogu dodatno komplicirati liječenje, potrebno je napraviti kompletan i detaljan oftalmološki pregled.
 


 

Koje sve umjetne leće postoje?

Danas postoji vrlo široki spektar leća za ugradnju koje mogu zadovoljiti najrazličitije potrebe pacijenta:

 • Monofokalna (jednožarišna) leća poboljšava vid na daljinu. Vid na blizinu je slabiji, ali ne nužno loš. Osoba koja se odluči za ugradnju jednožarišne intraokularne leće trebat će nastaviti koristiti naočale za blizinu, odnosno za čitanje.
 • Multifokalna leća je leća koja se ugrađuje u oko pacijenta i omogućuje mu vid bez naočala na daleko, srednju udaljenost (računalo) i čitanje. Ugrađuje se u oko kod operacija sive mrene. Također, predstavlja i jednu od mogućnosti uklanjanja dioptrije. Multifokalnom lećom može se ukloniti svaka dioptrija bez obzira na njenu veličinu. Jakost leće koja će se ugraditi u oko određuje se prije operacije, individualno za svakog pacijenta. Nakon ugradnje, leća zauvijek ostaje u oku i nije ju potrebno mijenjati. Donedavno su osobe nakon operacije mrene bile primorane koristiti naočale za čitanje ili za daleko. Ugradnjom multifokalne leće, osoba postaje u najvećoj mjeri neovisna o naočalama.
 • Torična leća - Rožnični astigmatizam se može korigirati ugradnjom torične intraokularne leće (IOL). Važno je naglasiti da je moguće rješavanje i visokog astigmatizma ugradnjom ovakve leće, no pacijent treba biti dobro obaviješten o svim mogućnostima te imati realna očekivanja.
 • Multifokalna torična leća objedinjuje svojstva i učinke intraokularnih leća kojima se odjednom može riješiti i dioptrija i astigmatizam te omogućuje dobar vid na svim udaljenostima.

Priprema za operaciju sive mrene ili katarakte

Ne postoje stroge upute o tome kako se trebate pripremiti za operaciju, no uvijek vam savjetujemo sljedeće:

 • večer prije operite kosu, jer poslijeoperacijski oporavak zahtijeva da se ne saginjete i ne močite oči određeno vrijeme
 • obucite košulju, vestu ili bluzu na kopčanje, kako ne biste morali odjeću skidati preko glave i u opasnost dovesti svježe operirano oko
 • skuhajte za nekoliko idućih dana, jer nije uputno svježe operirano oko izlagati vrućini i pari
 • prije operacije uzmite terapiju lijekovima (ako vam je redovno propisana).
 • lagani obrok možete pojesti 5-6 sati prije operacijskog zahvata.
 • sa sobom povedite osobu koja će vas osobnim vozilom odvesti kući, ili uzmite taxi do kuće, jer nije uputno voziti se sredstvima javnog prijevoza zbog mogućnosti ozljeda i infekcija na tek operiranom oku.

Oporavak oka iza operacije je vrlo brz i već za nekoliko dana većina pacijenata ima punu vidnu oštrinu.

Tijek operacije

Nakon što kapljični anestetik prethodno ukapan u oko počne djelovati, pacijent se u ležećem položaju na leđima postavlja ispod lasera. Provode se mjere pripreme operativnog polja.

Nakon pripreme operativnog polja (dezinfekcija Betadinom), oko, glava i dio prsa prekriva se sterilnom prekrivkom. Postavlja se držač koji će držati vjeđe otvorenima.

Svi rezovi na prednjoj kapsuli leće rade se Femto laserom, na temelju jedinstvene strukture vašeg oka. Takvi otvori ne zahtijevaju šivanje te uvelike ubrzavaju poslije operacijski oporavak. Zatim laser omekšava kataraktu dok je usitnjuje na manje, mekše komade. Kirurg nakon toga uklanja ostatke prirodne leće te se u oko ugrađuje umjetna leća. Promjer umjetne leće je najčešće 6 milimetara, tako da se leća savije i umeće u instrument kojim se može uvesti u oko kroz rez od 3 milimetra.

U oku intraokularna leća opet poprimi svoj originalni izgled. Cijeli postupak obično traje oko 15 minuta.
 

katarakta-nakon-operacije

Poslije operacije

Operiranom pacijentu oko se ne zatvara zavojem iza operacije, već na lice stavlja tamne i dovoljno velike sunčane naočale da štite oko od vanjskih utjecaja (vjetar, sunce, kiša, prašina, umjetno osvjetljenje, itd. Prvi dan nakon operacije sunčane naočale pacijent mora nositi i kod kuće, u zatvorenom prostoru, čitavo vrijeme. Sutradan i tijekom prva dva tjedna nakon operacije potrebno nositi sunčane naočale samo ako pacijent izlazi iz kuće. Potrebno je prvih par dana spavati sa zaštitnim poklopčićem na oku radi sprječavanja mogućnosti da pacijent u snu protrlja operirano oko te da ga štiti od infekcije. Prva kontrola obavlja se dan iza operacije.

Prvi rezultati se mogu uočiti već prvi dan nakon operacije sive mrene. Također, u prvih nekoliko dana moguć je i sporiji oporavak ako je operacija bila komplicirana. U većini slučajeva nakon ove operacije preko 90% ljudi postigne vidnu oštrinu iznad 80%. Ako postoje neka patološka stanja mrežnice, vidna oštrina može biti lošija. Odmah nakon zahvata bit će vam propisane kapi i mast za oko, koje je potrebno koristiti prema uputi liječnika tijekom dva tjedna nakon operacije. Lijekovi sprječavaju razvoj upale i ubrzavaju oporavak oka. Može postojati lagani osjećaj stranog tijela, kao kada trepavica upadne u oko. Pacijentu će vid biti zamagljen dva do tri dana, a oko može biti osjetljivo na svjetlost i dodir. Nikako ne trljati ili pritiskati operirano oko! Tijekom cijelog oporavka dozvoljeno je gledanje televizije, čitanje i rad za računalom. Navedene radnje ne mogu štetiti operiranom oku. Unutar prva dva tjedna nakon zahvata ne smijete se saginjati ili dizati teške predmete, jer saginjanje povećava tlak u oku, što nije poželjno u procesu zarašćivanja operacijskog reza! Možete obavljati sve poslove oko svoje higijene i lakše kućanske poslove.

Operiranom oku treba vremena da se vidna oštrina u cijelosti stabilizira, pa ćete se zato tek dva tjedna nakon zahvata moći vratiti svojim uobičajenim aktivnostima bez rizika. Dva tjedna nakon zahvata je druga kontrola, a zadnja četiri tjedna nakon zahvata, čime završavaju redovite poslije operacijske kontrole. Na zadnjoj poslije operacijskoj kontroli, četiri tjedna iza operacije, bit će vam propisane naočale za čitanje (ako dobro vidite sa starim naočalama za čitanje, možete ih koristiti bez straha dok vam liječnik ne propiše nove). Ovo ne vrijedi za pacijente kod kojih je ugrađena multifokalna leća za gledanje na daljinu, sredinu i blizinu.

Moguće komplikacije

Ponekad se kapsula leće (dio prirodne leće koji ostaje u oku prilikom operacije) zamuti nakon nekog vremena, smanjujući vidnu oštrinu (sekundarna siva mrena). Zamućenje se može pojaviti mjesecima ili godinama poslije operacije mrene. Ako se to dogodi, uklanjanje zamućenja postiže se YAG laserom, a izvodi se kao bezbolni ambulantni zahvat koji traje svega 5 do 10 minuta, s trenutnom rehabilitacijom vida.

Paket usluga

 • Operacija sive mrene ili katarakte uključuje: kapljičnu anesteziju, operaciju katarakte s ugradnjom odabrane intraokularne leće, paket lijekova koji sadrži kapi i mast, zaštitnu školjku za oko, te tri kontrolna pregleda. Prva kontrola je dan nakon operacije, druga dva tjedna iza operacije, a treća četiri tjedna iza operacije.
 • Operacija sive mrene ili katarakte ne uključuje: prijeoperacijski pregled na kojem se dijagnosticira ima li pacijent kataraktu. Također ne uključuje mjerenje leće za koju se pacijent odluči i sunčane naočale s kojima pacijent odlazi kući nakon same operacije.

Postanite i vi dio obitelji zadovoljnih pacijenata Poliklinike Bilić Vision i još danas nazovite te se informirajte o operaciji sive mrene ili katarakte. Na pregled se možete naručiti na telefon 01/4678-444 ili mailom na info@bilicvision.hr.

 
 
 
 
Naručite se