Aterom

aterom na gornjem kapkuAterom je začepljena i proširena lojna žlijezda u obliku ciste ili vrećice. Manifestira se kao bezbolan ili manje bolan čvorić na koži. Aterom može biti upalno promijenjen s crvenilom okolne kože i gnojnog sadržaja. Najčešće se javlja na glavi (tjeme, stražnja strana vrata, lice, vjeđe ili kapci), ali moguća je pojava i na drugim dijelovima tijela.

Razlikujemo upalno promijenjen i aterom bez upalnih promjena.

Neupaljeni aterom je bezbolan veći ili manji čvorić.

Za razliku od neupaljenog, aterom s upalom je bolan, a kože oko njega je topla i crvena te može doći do curenja gnojnog sadržaja.

Kandidati

Tko je sklon pojavi ateroma i kada?

Aterom se češće javlja u muškaraca, nego u žena, a to je zato što muškarci imaju masniju kožu. Također, aterom se češće javlja kod ljudi koji su skloni aknama te koji su skloniji pretjeranom znojenju.

Naručite se za pregled

Zanima li Vas više informacija, ne možete naći ono što tražite ili se želite naručiti za pregled, kontaktirajte nas:
Opis zahvata

Nije potrebna nikakva posebna priprema prije dolaska na zahvat. Kirurško uklanjanje ateroma je sitan zahvat koji vrlo kratko traje, a pacijent je budan. Ipak aplicira se lokalna anestezija, što zahvat odstranjivanja ateroma čini potpuno bezbolnim.

Zahvat se može napraviti na dva načina :

  • Incizijom na mjestu gdje se nalazi aterom, nakon čega se odstrani gnojni sadržaj i postavi dren.
  • Ekscizijom tj. kirurškim odstranjenjem sadržaja u cijelosti zajedno s okolnom kapsulom. Ovo se radi samo ako se radi o ateromu bez upale. Zatim se postave šavovi, ukoliko je potrebno.

Oporavak

Oporavak nakon uklanjanja ateroma na oku je brz. Ukoliko su pacijentu bili postavljeni šavovi, oni se skidaju nakon 5-7 dana. Nije potrebno mirovanje ili posebna postoperativna njega.

Paket usluga

  • Paket uključuje: operaciju i prvi poslijeoperacijski pregled.
  • Paket ne uključuje: lijekove.

Postanite i vi dio obitelji zadovoljnih pacijenata Poliklinike Bilić Vision i još danas nas nazovite i saznajte sve o zahvatu uklanjanja ateroma. Na pregled se možete naručiti na telefon 01/4678-444 ili mailom na info@bilicvision.hr.

 
 
 
 
 
 
Naručite se