Liječenje glaukoma SLT laserom

Glaukom je naziv za skupinu promjena na oku koje oštećuju vidni živac. Najčešće ih uzrokuje povišen očni tlak ili u rjeđem slučaju kao sekundarni glaukom zbog teške upale oka, operacije ili razne traume oka.

Pacijenti koji imaju dijagnosticiran glaukom moraju ga redovno kontrolirati. U slučaju da se dugi period vremena ne kontrolira očni tlak i ne provodi adekvatna terapija glaukom može dovesti do sljepoće. Povišeni očni tlak nastaje kao posljedica neravnoteže između stvaranja i otjecanja očne vodice iz oka. Kako je očna jabučica zatvoren sustav, taj tlak se prenosi na sve dijelove oka i pritišće očni  živac koji se vremenom oštećuje i dolazi do polaganog gubitka vida.

Najčešća podjela je na primarni i sekundarni te na glaukome otvorenog i zatvorenog kuta. Primarni nastaju kao posljedica neravnoteže očne vodice. Sekundarni nastaje kao posljedica drugih očnih bolesti – teških upala, trauma oka, operacija itd. Glaukom otvorenog kuta podrazumijeva da su sve strukture u očnom kutu otvorene. Kod zatvorenog kuta, očni kut je u većoj ili manjoj mjeri zatvoren. Ponekad, takvo zatvaranje kuta može izazvati napadaj glaukoma s jakim bolovima u oku i okolici oka.

Kandidati

Kandidati za liječenje glaukoma SLT laserom su svi pacijenti s očnom hipertenzijom (povišenim očnim tlakom) ili glaukomom otvorenog kuta.

Terapija SLT laserom se preporuča svim glaukomskim bolesnicima:

 • kod kojih se SLT laser koristi kao dodatna terapija, zato, jer im terapija kapima ne snižava očni tlak dovoljno
 • koji imaju alergiju na kapi ili osjetljivu površinu oka
 • kod kojih je otežano apliciranje kapi – npr. tremor ili artritis
 • kod pacijenata kod kojih je glaukom u ranoj fazi
 • kod pacijenata koji ne žele ovisiti o kapljicama prilikom provođenja glaukomske terapije
 • kod pacijenata koji nisu redoviti u kapanju prepisane terapije ili tlak ne može biti reguliran kapima.

Ne postoje striktno ograničeni stadiji glaukoma – razlikujemo veća, odnosno manja oštećenja na očnom živcu i vidnom polju. Kapima se glaukom liječi dokle god je tlak u granicama normale i ne nastupa daljnje oštećenje vidnog živca. Ponekad unatoč svoj terapiji oštećenje živca napreduje i dalje, a tada se pristupa operaciji - trabekuloplastici.

Naručite se za pregled

Zanima li Vas više informacija, ne možete naći ono što tražite ili se želite naručiti za pregled, kontaktirajte nas:
Priprema

Gonioskopija i mjerenje očnog tlaka su sastavni dijelovi pregleda za glaukom na kojemu se određuje je li pacijent pogodan za liječenje glaukoma SLT laserom.
 

liječenje glaukoma SLT laserom


Pacijentu se izmjeri očni tlak aplanacionom tonometrijom. Na površinu oka nakon kapljica anestetika  prisloni se trozrcalna lupa, kojom se vizualiziraju dijelovi očnog kuta. Ukoliko su dijelovi kuta vidljivi i sve strukture jasno vidljive, onda možemo reći da se radi o otvorenom očnom kutu, a pacijent je pogodan za zahvat SLT laserom. Ukoliko se kod pacijenta radi o glaukomu zatvorenog kuta, to bi značilo da pacijent nije kandidat za terapiju SLT laserom. Ako pacijentu nije nikada do sada dijagnosticiran glaukom, za potpunu dijagnozu je ipak potrebno učiniti malo veću obradu, te je neophodno napraviti sljedeće pretrage:

 • pretragu vidnog polja
 • OCT snimku vidnog živca
 • pahimetriju (mjerenje debljine rožnice)
 • gonioskopiju (pregled očnog kuta oka)

Učestalost kontrola ovisi od pacijenta do pacijenta. Minimum je mjerenje očnog tlaka 4 puta godišnje te vidnog polja svakih 4-6 mjeseci. Međutim, u nereguliranih ili slabo reguliranih pacijenata pretrage je potrebno češće ponavljati. Potrebno je napomenuti da su i nakon terapije SLT laserom  potrebne kontrole i pretrage jednako učestalo. Ako je pacijent discipliniran i redovito kapa propisanu terapiju, glaukom može biti stabilan godinama bez većeg oštećenja očnog živca. Ponekad i u discipliniranih pacijenata koji redovito kapaju terapiju, očni tlak ostaje visok i dolazi do daljnjeg pogoršanja – tada je jedino rješenje operacija glaukoma da se očuva ostatak vidnog polja.

Opis i tijek zahvata

U Poliklinici Bilić Vision se glaukom liječi dugi niz godina s izvrsnim rezultatima. Liječenje glaukoma - SLT laser Na dan kada pacijent dolazi na tretman SLT laserom u Polikliniku, prvo mu se kapaju kapljice kojima se kratkotrajno sužava zjenica oka i anestetske kapi. Nakon što se zjenice suze, a anestetik počne djelovati, kroz posebnu lupu prislonjenu na oko obavlja se tretman. Tretman SLT laserom je ambulantan, traje 10-15 minuta po oku, nije bolan i nije potrebna nikakva priprema. Pacijent nakon zahvata ide kući, preko očiju se ne stavlja nikakav povez, a na kontrolu dolazi nakon 2 tjedna.

Oporavak

Nakon tretmana SLT laserom sve su životne aktivnosti dozvoljene. Nastavak terapije za liječenje glaukoma Vid se ne mijenja, a pacijenti nastavljaju koristiti dotadašnju terapiju za liječenje glaukoma do sljedeće kontrole na koju dolaze dva tjedna nakon tretmana SLT-om. Tada će se utvrditi je li daljnje kapanje antiglaukomskih kapljica potrebno i u kojoj mjeri.

Mjere opreza

Komplikacije su rijetke i prolazne. Eventualno su moguće:

 • blaga upalne reakcija
 • manje krvarenje prednje očne sobice i
 • kratkotrajni skok očnog tlaka.

Bitno je napomenuti da i ako dođe do nekih od ovih komplikacija, sve su rješive i niti jedna ne ostavlja trajne posljedice.

Paket usluga

 • Paket usluga uključuje: zahvat SLT laserom i jedno postoperativno mjerenje očnog tlaka tjedan do dva poslije operacije. Također postoji mogućnost kontakta s liječnikom putem mobitela ili maila.
 • Paket ne uključuje: pregled prije operacije: mjerenje očnog tlaka i gonioskopiju (pregled očnog kuta)

Postanite i vi dio obitelji zadovoljnih pacijenata Poliklinike Bilić Vision i još danas nazovite te se informirajte o liječenju glaukoma SLT laserom. Na pregled za tretman SLT laserom se možete naručiti na telefon 01/4678-444 ili mailom na info@bilicvision.hr.

 
 
 
 
 
 
Naručite se