Entropij i ektropij

Entropij je stanje oka u kojemu je vjeđa, (najčešće donja) okrenuta prema unutra, odnosno prema očnoj jabučici (uvrnuti kapak). Takva uvrnuta vjeđa uzrokuje trljanje trepavica po spojnici ili konjunktivi očne jabučice, izazivajući iritaciju i bolnost.

Ektropij je stanje oka u kojemu je vjeđa izvrnuta prema van (izvrnuti kapak).

entropij i ektropij

Kod izvrnute vjeđe je problem što rub vjeđe ne dodiruje spojnicu oka te se površina oka tako suši, a neprirodan položaj vjeđe izaziva crvenilo i iritaciju oka te posljedično pojačano suzenje. Kako suze ne mogu više fiziološkim putem do suznih otvora i kanalića u unutarnjem kutu vjeđe, dolazi do izlivanja suza i stalnog vlaženja okoline oka i lica. Stoga takvo stanje treba što prije kirurški riješiti.

Kandidati

Tko može imati entropij i/ili ektropij?

Gornje i donje vjeđe bi se trebale prirodno čvrsto zatvarati. Na taj način štite oko od oštećenja te sprječavaju suhoću oka. Ako je rub jedne vjeđe uvrnut (entropij), onda trepavice grebu i zapinju za oko. To može dovesti do oštećenja rožnice (erozija), a ako takvo stanje dulje traje i do ožiljka na rožnici. Ako se rub vjeđe izvrne prema van (ektropij) onda se vjeđe ne mogu pravilno sklopiti, jer se gornja i donja vjeđa ne dodiruju. Najčešće su kandidati za operaciju entropija ili ektropija osobe starije životne dobi. Zato što tada dolazi do popuštanja čvrstoće kože, mišića i tkiva unutar vjeđe. Često su kandidati i osobe koje su imale neke promjene na očima, poput kroničnih upala, operacija ili ozljeda. Za operaciju entropija mogu biti i osobe koje boluju od blefarospazma ili nekontroliranog treptanja

Naručite se za pregled

Zanima li Vas više informacija, ne možete naći ono što tražite ili se želite naručiti za pregled, kontaktirajte nas:
Opis zahvata

operacija entropijaOperacija entropija:

Operacija entropija se izvodi u lokalnoj infiltracionoj anesteziji. Nakon što je vjeđa anestetizirana moguće je primijeniti nekoliko različitih tehnika kojima je svima cilj opuštanje kružnog mišića vjeđa i relaksacija tkiva. Na taj način uvrnuta vjeđa vraća se u svoju anatomsku poziciju uz pravilno zatvaranje i zaštitu oka.

Operacija ektropija:

Kod operacije ektropija, cilj je zahvata skratiti opuštenu i izvrnutu vjeđu i postići anatomsku poziciju vjeđe uz pravilno priljubljivanje uz očnu jabučicu. Postoji više metoda, najčešće se izvodi trokutasta ekscizija viška tkiva uz anatomsku repoziciju vjeđe.

Oporavak

Oporavak nakon operacije entropija i ektropijaKod operacije entropija i ektropija je brz oporavak. Već sutradan pacijent osjeća olakšanje. Zato što nema žuljanja trepavica po oku (entropij) ili sušenja površine oka uz curenje suza prema van (ektropij). Šavovi se skidaju osmi postoperativni dan, te se ordinira antibiotska krema kroz nekoliko dana.

Paket usluga

  • Paket uključuje: operaciju i prvi poslijeoperacijski pregled.
  • Paket ne uključuje: lijekove.

Postanite i vi dio obitelji zadovoljnih pacijenata Poliklinike Bilić Vision i još danas nazovite te se informirajte o operaciji entropija i ektropija. Na pregled se možete naručiti na telefon 01/4678-444 ili mailom na info@bilicvision.hr.

 
 
 
 
 
 
Naručite se