Operacija ablacije mrežnice

Mrežnica je unutrašnji očni sloj koji prima svjetlosni podražaj (poput filma u fotoaparatu). Iako ima vlastiti krvožilni sustav, metaboličke potrebe mrežnice su daleko veće i ona ih dodatno prima iz žilnice oka. Ablacija ili odignuće mrežnice je stanje u kojemu se mrežnica odljepljuje od normalnog položaja. To uzrokuje pad vida. Do ablacije mrežnice najčešće dolazi zbog stvaranja rupice (rupture) na mrežnici koja počinje propuštati očnu vodicu i odizati se od podloge.
 

ruptura_mreznice
 

Ablacija mrežnice se može liječiti isključivo operativnim putem (Pars plana vitrektomijom), a rjeđe konvencionalnom metodom operacije ablacije. Ukoliko stanje ablacije potraje dulje, dolazi do postupnog propadanja mrežnice, što otežava oporavak nakon operacije. Zbog toga je vrlo važna rana dijagnostika i liječenje.

Kandidati

Odignuće ili ablacija mrežnice najčešće nastaje kao posljedica puknuća mrežnice (rupture) na periferiji. Ponekad tumor mrežnice može uzrokovati eksudaciju i time ablaciju. Kod proliferativne dijabetičke retinopatije također dolazi do odizanja mrežnice i pada vidne oštrine. Možemo reći da kratkovidne osobe imaju posebno povećani rizik za nastanak ablacije mrežnice zbog “stanjenih” slojeva  oka i češćih perifernih degeneracija mrežnice. Puknuće mrežnice u ranom stadiju obično prate simptomi poput:

 • Bljeskanja
 • pojave dima, paučine, zavjese, mušica i sl. pred okom

U kasnijem stadiju dolazi do:

 • suženja dijela vidnog polja
 • pada vidne oštrine.

Vrlo je važno otkriti puknuće mrežnice u što ranijem stadiju, jer je mogućnost i uspješnost liječenja puno veća.

Naručite se za pregled

Zanima li Vas više informacija, ne možete naći ono što tražite ili se želite naručiti za pregled, kontaktirajte nas:
Opis zahvata

Ablacija mrežnice se može liječiti isključivo operativnim putem PPV-om (Pars plana vitrektomijom), a rjeđe konvecionalnom metodom operacije ablacije. Operacije vitrektomije pripadaju najsloženijim operacijama u oftalmologiji i medicini općenito. U Poliklinici Bilić Vision operaciju obavlja prof. dr. sc. Jakov Šikić, dugogodišnji predstojnik Klinike za očne bolesti KBC Zagreb i Medicinskog fakulteta u Zagrebu, vrhunski i vodeći vitreoretinalni kirurg u Hrvatskoj i regiji. Profesor Šikić je začetnik i utemeljitelj vitreoretinalne kirurgije u Hrvatskoj. Prilikom priprema za operativni zahvat vitrektomije pacijent mora napraviti EKG, pregled internista, laboratorijsku obradu krvi - KKS, SE, CRP, GUK, koagulogram. Duljina operativnog zahvata ovisi o kompleksnosti i intenzitetu promjena koje su nastupile uslijed odignuća mrežnice (od 1,5h do 2h). Koristimo lokalno potenciranu anesteziju (pacijent se ne uspavljuje). Oporavak traje dva do tri tjedna, ovisno o težini  bolesti te o osnovnom stanju operiranog oka.

Pregled

Nakon kompletnog oftalmološkog pregleda koji uključuje pregled očne pozadine indirektnom oftalmoskopijom, vizualizira se očna pozadina i sve promjene koje mogu ukazati na postojanje odignuća mrežnice. Ponekad, ako je puknuće (ruptura) smješteno jako periferno na mrežnici, mora se na oko prisloniti posebna lupa. Ako se otkrije puknuće na mrežnici - što je često kod pacijenata s visokom kratkovidnošću i kod onih kod kojih postoje periferne degeneracije mrežnice, može se oko rupture učiniti fotokoagulacija Argon laserom. Tim postupkom može se u većini slučajeva uspješno spriječiti nastanak ablacije i čitav niz daljnjih komplikacija.

Upute prije liječenja Argon laserom
Za tretman Argon laserom nisu potrebne nikakve pripreme. Pacijent samo treba popiti svoju terapiju koju i inače pije. To je bezbolna metoda koja se izvodi ambulantno u kapljičnoj anesteziji. Ukoliko je već došlo do odignuća mrežnice, to je vrlo ozbiljno stanje koje zahtijeva hitno operativno liječenje.

Upute pred operaciju vitrektomije
Ne postoje neke stroge upute o tome kako se trebate pripremiti za operaciju, no uvijek vam savjetujemo da:

 • večer prije operete kosu, jer poslije operacijski oporavak zahtijeva da se ne saginjete
 • obučete košulju, vestu ili bluzu na kopčanje, kako ne biste morali odjeću skidati preko glave i u opasnost dovesti svježe operirano oko,
 • skuhate za nekoliko idućih dana, jer nije uputno svježe operirano oko izlagati vrućini i pari,
 • prije operacije slobodno jedete i uzmete terapiju lijekova (ukoliko vam je redovno propisana), što znači da nije potrebno posebno se pripremati za operaciju,
 • sa sobom povedete osobu koja će vas osobnim vozilom odvesti kući, ili uzmete taxi do kuće, jer nije uputno voziti se sredstvima javnog prijevoza zbog mogućnosti ozljeda i infekcija na tek operiranom oku.

Tijek operacije

Argon laser:

U oko koje je potrebno tretirati, ukapaju se kapljice radi proširenja zjenice. Kad se zjenica u potpunosti proširi, kapa se lokalni anestetik i na oko prislanja specijalna lupa koja omogućuje fokusiranje laserske zrake. Pacijent sjedi za biomikroskopom i liječnik počinje tretman. Postupak traje 15 minuta a pacijent za vrijeme postupka ne osjeća bolove. Oko nije potrebno tretirati nikakvim antibiotskim kapljicama.

Vitrektomija:

Pacijent dolazi u vrijeme zakazanog termina u Polikliniku, kapaju mu se kapi za proširenje zjenice. U operacijskoj sali anesteziolog priprema pacijenta za lokalno potenciranu anesteziju. Nakon što anestetik počne djelovati, pristupa se operacijskom zahvatu. Sam zahvat može trajati i do 3 sata, ovisno o težini bolesti. Pacijent dobiva povez preko oka te sutradan dolazi na kontrolu.
 

Prije i poslije operacije

Poslije operacije

Nakon tretmana Argon laserom: Nakon tretiranja Argon laserom vid je mutan nekoliko sati dok se zjenice ne vrate u normalan položaj tj. na normalnu širinu. Tretman ponekad treba ponoviti, ovisno o stanju i veličini zahvaćenog područja.

Nakon vitrektomije: Oporavak nakon vitrektomije je vrlo individualan i ovisi o kompleksnosti bolesti, posljedicama na oku i prvobitnom stanju - nema standardiziranog procesa oporavka i rezultati operacija najčešće ovise o tome koliko dugo je postojalo odignuće mrežnice tj. koliko je zbog odignuća mrežnice došlo do propadanja mrežnice. Zato je iznimno bitno da se redovitim pregledima i reagiranjem na prve simptome prevenira preveliko oštećenje vida. Kroz prva četiri tjedna oko može biti crveno, a spojnica oka najčešće natečena. Vid se sporo oporavlja. Nakon operacije se koriste antibiotske, protuupalne kapi i masti do mjesec dana nakon operacije.

Moguće komplikacije

Kontraindikacija za operaciju vitrektomije je zdravstveno stanje vitalno ugroženih pacijenata jer nisu prikladni za potenciranu anesteziju. Moguće komplikacije se najčešće događaju nekoliko mjeseci nakon operacije. Neke od mogućih komplikacija su povišen očni tlak, zamućenje očne leće (siva mrena), a može doći i do disperzije silikonskog ulja u oku. Bitno je napomenuti da su sve ove komplikacije rješive. Disperzija silikonskog ulja se rješava operativnim odstranjenjem ulja, siva mrena se može operirati, a očni tlak se može regulirati lijekovima. Također postoji rizik od pojave reablacije tj. do ponovnog odizanja mrežnice i tada se operacija mora ponoviti.

Paket usluga

 • Paket uključuje: operaciju, poklopčić s kojim pacijent spava.
 • Paket ne uključuje: prije operacijski pregled kojim se utvrđuju promjene na mrežnici, lijekove koje pacijent koristi iza operacije ablacije mrežnice.

Postanite i vi dio obitelji zadovoljnih pacijenata Poliklinike Bilić Vision i još danas nazovite te se informirajte o ablaciji mrežnice. Na pregled se možete naručiti na telefon 01/4678-444 ili mailom na info@bilicvision.hr

 
 
 
 
 
 
Naručite se