Liječenje keratokonusa – Cross linking

Keratokonus je degenerativna, nasljedna bolest rožnice koja se u pravilu pojavljuje na oba oka.

Karakterizirana je čunjastim izbočenjem i stanjenjem centralnog dijela rožnice. Keratokonus se obično pojavljuje u pubertetu i u oko 20 posto bolesnika bolest toliko uznapreduje da je potrebno operacijsko liječenje (transplantacija rožnice). Usporedno sa stanjenjem i deformiranjem rožnice raste dioptrija i smanjuje se vidna oštrina.

Primjenom polutvrdih kontaktnih leća pokušava se stabilizirati deformirana rožnica i poboljšati vidna oštrina te usporiti razvoj bolesti. Ukoliko bolest napreduje, dolazi do daljnjeg stanjenja i deformacije te pojave ožiljnih promjena u središtu rožnice.

Cross linking je zahvat kojim se učvršćuje rožnica i sprječava daljnje napredovanje keratokonusa. Umrežavanje kolagena izvodi se pomoću otopine riboflavina i UVA zračenja. Tako se dobije zadovoljavajuća mehanička čvrstoća rožnice koja će spriječiti daljnje deformacije i zaustaviti napredovanje keratokonusa.
 

Liječenje keratokonusa – Cross linking

 

Kandidati

Kandidati za liječenje keratokonusa Cross linking metodom su pacijenti koji boluju od keratokonusa, nisu stariji od 40 godina života i nemaju ožiljne promjene na rožnici. Prosječna debljina ljudske rožnice iznosi oko 550 mikrometara. Kod oboljelih od keratokonusa debljina je često ispod 500 mikrometara, a katkad i ispod 400 mikrometara. Dokle god se rožnica nije stanjila ispod 400 mikrometara, treba pokušati zaustaviti bolest primjenom Cross linking metode. To je nova metoda kojom se potiče umrežavanje kolagenih niti rožnice.

kandidati za liječenje keratokonusa
 

Opis zahvata

Cross linking je fotooksidacijska metoda.Cross linking je fotooksidacijska metoda. Prije samog zračenja UVA svjetlošću, kapaju se anestetske kapi te se nakon toga dijelom ukloni epitel rožnice kako bi se poboljšala difuzija riboflavina u tkivo rožnice.

 

Nakon toga, u razmacima od 2 minute kapa se otopina riboflavina tijekom 20 minuta. Riboflavin apsorbira UV zračenje i služi kao fotosenzibilizator za stvaranje reaktivnog kisika. Pritom se 90 posto UV svjetlosti apsorbira u rožnici pa ne postoji opasnost oštećenja leće ili mrežnice oka. Vrijeme zračenja iznosi između 10 i 30 minuta, ovisno koji protokol se koristi prilikom zahvata. Ukoliko se radi o mlađim ljudima s brzo napredujućim kretakonusom, primjenjuje se takozvani Dresdenski protokol te se kapanje i UV zračenje provodi kroz 30 minuta. Kod starijih i onih sa stabilnijim keratokonusom, primjenjuje se kraće zračenje. Postupak je potpuno bezbolan. Nakon zahvata stavlja se na rožnicu meka kontaktna leća kao zaštita i ostavlja do potpune regeneracije epitelnog sloja rožnice, u pravilu nekoliko dana. Antibiotske kapi za oči primjenjuju se dva do tri tjedna, kao i tablete protiv bolova, po potrebi.

Pregled

Da bi se pristupilo Cross linking tretmanu, nisu potrebne posebne predoperacijske pripreme, ali je potreban temeljit oftalmološki pregled te snimanje mape rožnice koja će pokazati pravo stanje deformacije, odnosno keratokonusa. Keratometrijske vrijednosti (zakrivljenost rožnice) iznad 50 mikrona ukazuje na keratokonus. Pacijent kojemu se dijagnosticira keratokonus, mora načiniti kompletan oftalmološki pregled. Takav pregled uključuje provjeru vidne oštrine, mjerenje očnog tlaka, pregled biomikroskopom, snimanje mape rožnice i detaljan pregled očne pozadine.

PRIPREMA ZA OPERACIJU

  • ne nosite polutvrdu kontaktnu leću barem dva tjedna.
  • odjenite košulju, vestu ili bluzu na kopčanje, odnosno odjeću koja se ne skida preko glave. Tako nećete skidanjem odjeće preko glave ugroziti svježe operirano oko.
  • prije operacije slobodno jedite i uzmete lijekove, ukoliko ih uzimate.
  • sa sobom povedite osobu koja će vas osobnim vozilom odvesti kući ili uzmite taksi do kuće, jer nije uputno voziti se javnim prometom zbog moguće ozljede ili infekcije na tek operiranom oku.

Oporavak

Tijekom prvih dana poslije operacije može se pojaviti blaži osjećaj stranog tijela (žuljanja). Osjećaj žuljanja može se ublažiti kapanjem umjetnih suza. Nakon zahvata potrebne su kontrole. U pravilu su potrebne dvije do tri kontrole prvih mjesec dana nakon operacije. Potrebno je nositi sunčane naočale kao zaštitu kada izlazite van. Dopuštene su sve dnevne aktivnosti, no tijekom nekoliko tjedana svakako treba izbjegavati prašinu, vjetar i zadimljene prostorije. Vidna oštrina se postupno oporavlja. Mjesec dana od operacije moguće je nastaviti s nošenjem polutvrdih kontaktnih leća. Važno je naglasiti da ova metoda neće omogućiti poboljšanje vida, nego će ga stabilizirati da se rožnica barem u prvoj fazi može još dodatno stanjiti. Najvažnije je da se zaustavlja bolest u svom razvoju i da efekt operacije traje i do 10 godina. Na kontrolama se mjeri vidna oštrina i stanje rožnice snimanjem mape rožnice 2x godišnje sljedećih nekoliko godina.

Moguće komplikacije

Ozbiljne komplikacije nakon operacije keratokonusa metodom Cross linking dosad nisu poznate. Kao prolazne nuspojave tijekom prvih tjedana nakon operacije može doći do crvenila oka, svrbeža, peckanja i mutnog vida.

Paket usluga

  • Paket usluga uključuje: operaciju Cross linking u kapljičnoj anesteziji i dva kontrolna pregleda nakon operacije (unutar mjesec dana). Također, uključuje lijekove i zaštitnu školjku za oko za dva tjedna te zaštitnu meku terapeutsku leću za oko koja se nosi prvih tjedan dana.
  • Paket usluga ne uključuje: prijeoperacijski pregled na kojem se dijagnosticira ima li pacijent keratokonus. Ne uključuje ni naknadne kontrole nakon 6 mjeseci i godinu dana.

Postanite i vi dio obitelji zadovoljnih pacijenata Poliklinike Bilić Vision. Još danas nazovite te se informirajte o liječenju keratokonusa metodom Cross linking. Na pregled se možete naručiti na telefon 01/4678-444 ili mailom na info@bilicvision.hr.

Naručite se za pregled

Zanima li Vas više informacija, ne možete naći ono što tražite ili se želite naručiti za pregled, kontaktirajte nas:
 
 
 
 
 
 

Vaš upit je zaprimljen! Hvala Vam na povjerenju!

tracking-pixel
Naručite se