Terapija blefarospazma

terapija blefarospazmaBlefarospazam je vrsta poremećaja rada mišića koja se odlikuje naglim i nekontroliranim stiskanjem vjeđa, a manifestira se na način da pacijent ima problema sa spontanim i nevoljnim stiskanjem očiju.

Blefarospazam može izazvati grč kružnog mišića oka pa su vjeđe grčevito zatvorene. Nastaje kao posljedica pretjeranog podražaja živca koji potiče očni mišić zadužen za otvaranje i zatvaranje vjeđa na prekomjeran rad.

Rješenje za blefarospazam nije postojalo do unazad 15 godina, kada se u kliničkoj primjeni za liječenje blefarospazma počinje koristiti lijek u obliku injekcije.

Lijek za suzbijanje nekontroliranog treptanja je u biti prirodni pročišćeni protein, a aplicira se u obliku injekcije koja blokira živčane impulse privremeno paralizirajući mišiće te na taj način opušta spazam kružnog očnog mišića te pacijentu omogućava normalno treptanje.

Kandidati

Ljudi koji primijete da ne kontroliraju treptanje očima. Grč u očnim mišićima, osim što ugrožava vid, onemogućava obavljanje svakodnevnih radnji kao što je vožnja auta, rad na računalu, čitanje, gledanje televizije. Blefarospazam se uglavnom javlja u starijoj životnoj dobi i to najčešće na oba oka, iako ponekad može biti zahvaćeno samo jedno oko. Točan uzrok nastanka bolesti nije do kraja poznat, a okidač bolesti može biti izrazito jako ili trepćuće svjetlo, vjetar, prašina i drugi iritirajući faktori.

Naručite se za pregled

Zanima li Vas više informacija, ne možete naći ono što tražite ili se želite naručiti za pregled, kontaktirajte nas:
Opis tretmana

Stručnjaci u Poliklinici Bilić Vision imaju veliko kliničko iskustvo u liječenju blefarospazma injekcijama. Sama primjena lijeka u obliku injekcije je gotovo bezbolna, jer se područje koje tretiramo najprije namaže anestetskom kremom, a primjena započinje nakon 15 minuta kada je koža u potpunosti anestezirana. Količina lijeka koji se aplicira ovisi o stupnju uznapredovalosti blefarospazma, kvaliteti kože i spolu.

Injekcija se aplicira u područje koje želimo tretirati. Rezultat je vidljiv u roku od nekoliko dana, a manifestira se kao opuštanje grča mišića oko očiju zaduženih za treptanje. Budući da je riječ o vrlo maloj igli i maloj količini tekućine, bol povezana sa zahvatom je minimalna. Nisu potrebne nikakve pripreme pred sami tretman. Zahvat traje 15 minuta nakon čega pacijent odlazi kući.

Pregled

Da bi se pacijentu dijagnosticirao blefarospazam, potrebno je napraviti kompletan oftalmološki pregled na kojemu se određuje stadij blefarospazma te diskutira o mogućnostima i metodama liječenja koje bi bile najprikladnije za pacijenta te se procjenjuje kvantiteta i kvaliteta suznog filma Schimer testom, TBUT. Kod blažih oblika blefarospazma ponekad je dovoljno izbjegavati provocirajuće faktore - vjetar, prašinu te spriječiti pogoršanje simptoma suhog oka kapanjem umjetnih suza.

Kod uznapredovalih stadija to nije moguće, a najčešći način liječenja takvog stadija blefarospazma je terapija lijekom koji se aplicira u obliku injekcije. Ako se pacijent odluči na takav tretman liječenja, to može napraviti odmah iza pregleda ili se pak predbilježiti za neki drugi termin.

Ukoliko pacijent tada ima šminku na licu, potrebno ju je ukloniti prije samog tretmana. Zatim se na željeno područje nanosi anestetska krema i 15 minuta nakon što anestetik počne djelovati, započinje se s aplikacijom injekcije za suzbijanje nekontroliranog treptanja.

Poslije tretmana

Učinak tretmana za suzbijanje nekontroliranog treptanja vidljiv je već nakon 2 do 3 dana, a najviše jedan do dva tjedna nakon primjene tretmana. Ovisno o tome kako Vaši mišići reagiraju na lijek, učinak traje od 3 do 6 mjeseci, kada se tretman može ponoviti. Ne postoji ograničenje u broju dozvoljenih ponavljanja tretmana liječenja blefarospazma injekcijama. Nakon tretmana dolazi do opuštanja mišića, smanjenja nevoljnog i nekontroliranog treptanja te se time omogućuje povratak normalnom životu i svakodnevnim aktivnostima. Prvih nekoliko tjedana iza tretmana treba izbjegavati prašinu, vjetar, zadimljene prostorije te pojačati upotrebu umjetnih suza. Nakon završetka perioda oporavka od nekoliko tjedana, pacijenti se mogu slobodno vratiti svim svojim aktivnostima, čak i u prašini, na vjetru, itd.

Paket usluga

  • Paket uključuje: potrebnu količinu apliciranog preparata, aplikaciju anestetika, kao i sam tretman injektiranja lijeka te kontrolu nakon dva tjedna.
  • Paket ne uključuje: umjetne suze koje pacijent mora kapati nakon tretmana.

Postanite i vi dio obitelji zadovoljnih pacijenata Poliklinike Bilić Vision i još danas nazovite te se informirajte o terapiji blefarospazma. Na sam tretman ili konzultacije možete se naručiti na telefon 01/4678-444 ili mailom na info@bilicvision.hr.

 
 
 
 
 
 
Naručite se