Lasersko skidanje dioptrije

Dosta vam je dioptrijskih naočala ili kontaktnih leća? Zimi vam se naočale magle, a ljeti kližu po nosu? Svaki treći dan zaspite s naočalama koje vam se vječno iskrivljuju? Ako je neki od ovih problema vaš problem, tada je lasersko skidanje dioptrije idealno rješenje za vas.
 


 

 

Za lasersku korekciju dioptrije odlučuju se pacijenti koji se žele riješiti svih pomagala za vid. Pacijenti žele nesmetani rad za računalom, vožnju (danju i noću), nesmetano čitanje i bavljenje sportovima (čak i ekstremni sportovi i profesionalno bavljenje sportom mogući su nakon laserskog skidanja dioptrije).

U Poliklinici Bilić Vision pomogli smo i brojnim profesionalnim sportašima da nakon laserske korekcije vida postanu bolji i slobodniji igrači. Osim toga, kod velikih dioptrija naočale ograničavaju vidno polje, a nošenje leća je opterećenje koje traži disciplinu, dobre higijenske navike i znanje u rukovanju s lećama. Također, kod leća je s vremenom moguć razvoj alergije ili suhog oka.

 

Kandidati

Dobar ste kandidat za lasersko skidanje dioptrije ako ste stariji od 18 godina i imate stabilnu dioptriju. To znači da je dioptrija nepromijenjena kroz godinu dana.

Laserski se mogu korigirati dioptrije u rasponu:

 • kratkovidnost do - 8,0 dioptrija,
 • dalekovidnost do + 5,0 dioptrija,
 • astigmatizam do 5,0 dioptrije cilindra.

Prije no što sa 100%-tnom sigurnošću možemo utvrditi da ste dobar kandidat za lasersku korekciju vida, potreban je detaljan pregled oftalmologa. Ako kandidat boluje od neke od sljedećih bolesti oka ili stanja, korekcija vida se ne preporučuje:

 • keratokonus
 • glaukom
 • katarakta (siva mrena)
 • autoimune bolesti vezivnog tkiva
 • trudnoća ili dojenje.

Važno je naglasiti da će osobe iznad 40. godine života nakon laserske korekcije vida dobro vidjeti na daljinu, dok će za čitanje morati nositi naočale kao i svi njihovi vršnjaci. Također, kod dalekovidnosti je nakon operacije moguć povratak dijela dioptrije u razmaku od nekoliko mjeseci ili nekoliko godina. Hoće li doći do povrata dioptrije ovisi o genetici, dioptriji prije operacije te procesima zarašćivanja. Naknadne korekcije dioptrije su moguće ako imamo dovoljno preostalog tkiva rožnice.

Opis zahvata

Lasersko skidanje dioptrije najčešće je izvođena oftalmološka operacija na svijetu u posljednjih 30 godina. Poliklinika Bilić Vision je specijalizirana medicinska ustanova osnovana prije  27 godina, a u laserskom skidanju dioptrije imamo dvadesetogodišnje iskustvo. U Poliklinici Bilić Vision lasersko skidanje dioptrije obavljaju dr. Luka Bilić i dr. Branka Jurić. Oboje su dr. med. specijalisti za očne bolesti s posebnim obrazovanjem iz područja dijagnostike i liječenja bolesti prednjeg segmenta oka, refraktivne kirurgije, kirurgije katarakte te drugih bolesti oka.

Naglašavamo da u Poliklinici Bilić Vision jedini koristimo EXCIMER laser 6. generacije, MEL 90 koji uz FEMTO sekundni laser LENSX predstavljaju najmoderniju i najsuvremeniju metodu za skidanje dioptrije.
 

Pregled

Ako razmatrate mogućnost da laserski skinete dioptriju, nazovite nas bez obveze.

Mi ćemo vrlo rado odgovoriti na sva Vaša pitanja i nedoumice i predbilježiti Vas za prijeoperacijski pregled. Nazovite nas na 01/4678-444.
 


 

Bitno je napomenuti da se nositelji naočala ne trebaju posebno pripremati za specijalistički pregled oftalmologa za lasersku korekciju vida. Nositelji mekih kontaktnih leća trebaju biti bez leća minimalno 3 dana prije zakazanog pregleda.

Ako nosite polutvrde ili tvrde kontaktne leće, morate biti bez leća minimalno 8 dana, kako bi dioptrija bila precizno izmjerena i pregled obavljen na najkvalitetniji mogući način. Prije same operacije nositeljii mekih kontaktnih leća trebaju biti bez leća dva tjedna, a nositelji polutvrdih i tvrdih leća najmanje četiri tjedna.

Prijeoperacijski specijalistički pregled oftalmologa je vrlo detaljan, traje oko sat i pol i nakon njega liječnik sa sigurnošću može reći jeste li dobar kandidat za lasersko skidanje dioptrije.
 


 

Prijeoperacijski pregled se sastoji od:

 • općeg razgovora o povijesti bolesti (eventualna očna i tjelesna oboljenja)
 • određivanja vidne oštrine
 • određivanja dominantnog oka
 • mjerenja očnog tlaka
 • mjerenje suznog filma (količine suza)
 • određivanja broja endotelnih stanica
 • mjerenja duljine očne jabučice
 • mjerenja veličine zjenica na svjetlu i u mraku
 • snimanja rožnice u cilju utvrđivanja debljine same rožnice i mogućih nepravilnosti
 • određivanja aberacije oka (uzrokuju lošiji vid u slabije osvijetljenoj okolini, noću i u vrijeme sumraka)
 • detaljnog pregleda stražnjeg i prednjeg segmenta oka.

Ako nakon prijeoperacijskog oftalmološkog pregleda utvrdimo da ste dobar kandidat za lasersku korekciju vida, liječnik će vam objasniti sve o metodama laserske korekcije vida koje radimo u Poliklinici te dogovaramo termin operacije na koju nećete čekati više od 5 radnih dana.

Tijek operacije

Na dan operacije je normalno da osjećate malu nervozu, ali ne brinite. Ako ste prošli detaljan pregled za lasersko skidanje dioptrije koji radimo u Poliklinici Bilić Vision, neupitno je da smo upoznali vaše oči do najsitnijeg detalja. To je bitno kako bi ishod operacije bio savršeno uspješan.

Nikakva posebna prijeoperacijska priprema nije potrebna na dan zahvata. Bitno je napomenuti da je potrebno sa sobom povesti pratnju. Prije operacije ponovi se još nekoliko pretraga, a oči se anesteziraju kapljičnim anestetikom. Kad anestezija počne djelovati, pacijenta se smješta na ležaj lasera.

U Poliklinici Bilić Vision lasersku korekciju vida izvodimo na dva načina:

  • LASIK
  • PRK

Femto LASIK metoda

Femto LASIK metodu nazivaju i LASIK bez noža jer se sve etape ovog zahvata laserskog skidanja dioptrije izvode uz pomoć lasera. Femto laser koristi se za formiranje poklopčića rožnice, a zatim Excimer laser vrši uklanjanje dioptrije.

U Poliklinici Bilic Vision jedini u regiji izvodimo FEMTO LASIK metodu korištenjem najnovijeg lasera 6. generacije, MEL 90 i najpreciznijeg FEMTO sekundnog lasera za formiranje poklopčića na rožnici, kao što se to izvodi i u najprestižnijim svjetskim centrima za refraktivnu kirurgiju. 

Formiranje poklopčića rožnice kod metode LASIK korištenjem Femto lasera ima brojne prednosti u odnosu na standardni LASIK koji koristi mikrokeratom:

 • Smanjena je mogućnost komplikacija za vrijeme formiranja poklopčića u odnosu na mikrokeratom jer je lasersko formiranje poklopčića preciznija i sigurnija metoda
 • Kirurg ima veći izbor u odabiru debljine i dijametra poklopčića prilikom kompjuterskog formiranja istog
 • Povećana sigurnost i predvidljivost zadane debljine poklopčića
 • Mogućnost formiranja tanjih poklopčića (90-110 mikrometara), što je važno ako je rožnica tanka ili se radi o visokoj kratkovidnosti

Druge prednosti su čvršće prianjanje poklopčića za podlogu, bolja kontrastna osjetljivost oka, smanjena mogućnost urastanja epitelnih stanica pod poklopčić nakon zahvata te manji postotak pojave suhog oka.

 

PRK metoda

PRK metoda se primjenjuje uglavnom kod nižih dioptrija i tanjih rožnica. Prilikom zahvata odstrani se epitel s površine rožnice i izravno se laserom odstranjuje dioptrija bez rezanja rožnice. U poslijeoperacijskom tijeku nakon PRK metode, epitel rožnice spontano zarašćuje za 2-3 dana. Primjenom PRK metode oporavak vida je nešto duži, traje i do 3-4 tjedna.

Metoda PRK se može primijeniti kod:

 • kratkovidnosti do -6,00 dioptrija
 • astigmatizma do 3,0 dioptrije
 • dalekovidnosti do +4,0 dioptrije

Poslije operacije

Vjerojatno ćete uočiti ogromnu promjenu čim ustanete s ležaja lasera nakon korekcije dioptrije. Međutim, važno je istaknuti da će se vaš vid svakim danom poboljšavati u idućih nekoliko mjeseci. S vašim novim vidom uočit ćete koliko vam je svaki dan ljepši, kako primjećujete sitnice koje inače nisu bile dio vašeg doživljaja svijeta koji vas okružuje. Mi ćemo s naše strane osigurati siguran i uspješan oporavak kontinuiranim praćenjem kroz kontrole koje će uslijediti.

Operiranom pacijentu oko se ne zatvara zavojem iza operacije. Umjesto zavoja na lice mu se stavljaju tamne i dovoljno velike sunčane naočale da ga zaštite od vanjskih utjecaja (vjetar, kiša, sunce, prašina, umjetno osvjetljenje, itd.) Prvi dan nakon operacije, pacijent mora nositi sunčane naočale i kod kuće. Tijekom prva dva tjedna nakon operacije potrebno nositi sunčane naočale ako pacijent izlazi iz kuće van.

Učestalost kontrola

Prva kontrola je sljedeći dan, druga, tjedan dana, treća, mjesec dana, četvrta, tri mjeseca, a peta i šesta, šest i dvanaest mjeseci nakon operacije laserskog skidanja dioptrije.

Operirani pacijent se za tri dana vraća na posao. Iznimka su jedino pacijenti koji rade u uvjetima gdje su izloženi vjetru, prašini i sličnim nepovoljnim uvjetima koji u ranoj fazi zacjeljivanja mogu loše utjecati na oko. Odnosno, mogu stvoriti određene komplikacije pri zarašćivanju ili prouzrokovati upalu. Takvim pacijentima preporučujemo da ostanu kod kuće dva tjedna. Aerobnim sportovima se pacijent može početi baviti dva tjedna nakon operacije. U teretanu se može ići već 2-3 tjedna nakon LASIK-a. Kontaktni sportovi (borilački sportovi, rukomet, nogomet) moraju se izbjegavati 2-3 mjeseca. U moru i bazenu pacijent se može kupati nakon mjesec dana.

Oporavak poslije laserske operacije je prije svega individualan no, iz iskustva više od 40.000 izvedenih zahvata došli smo do rezultata da je nakon FEMTO LASIK metode potrebno 2 - 3 dana oporavka te se osoba nakon toga vraća svakodnevnim obavezama. Cijeli program je napravljen tako da se zahvati izvode četvrtkom, petkom je prvi kontrolni pregled te tako osobi preostaje cijeli vikend za oporavak i odmor, nakon vikenda osoba se već u ponedjeljak vraća na posao i svakodnevnim obavezama, uz pridržavanje određenih uputa i ograničenja koja je prepisao liječnik. 

Moguće komplikacije

Prolazna suhoća oka se javlja kod svih pacijenata i traje nekoliko mjeseci. Izraženije prvih mjesec dana. Pacijent osjeća žuljanje, ima osjećaj pijeska u očima. Osjećaj se ublažava redovitim kapanjem umjetnih suza nekoliko puta puta dnevno.

Ostale komplikacije su rijetke (kod manje od 1% operiranih pacijenata). Manifestiraju se u obliku povratka dijela dioptrije, urastanja epitelnih stanica pod poklopčić rožnice ili u obliku mikrostrija. Ove komplikacije se ne mogu predvidjeti, ali se mogu odstraniti, znači prolazne su.

Naglašavamo da su sve komplikacije rješive i da niti jedna ne može dovesti do gubitka vida.

Da bi se spriječile komplikacije, potreban je pažljiv odabir pacijenata, iscrpna anamneza i temeljit pregled prije operacije.

Paket usluga

Operacija laserskog skidanja dioptrije uključuje:

 • kapljičnu anesteziju i operaciju laserskog skidanja dioptrije. Također, uključuje tri kontrolna pregleda. Prva kontrola je dan nakon operacije, druga tjedan dana iza operacije, treća mjesec dana iza operacije.
 • paket lijekova za 7 dana

Operacija laserskog skidanja dioptrije ne uključuje:

 • prijeoperacijski pregled i sunčane naočale s kojima pacijent odlazi kući nakon same operacije.

Postanite i Vi dio obitelji zadovoljnih pacijenata Poliklinike Bilić Vision i još danas nazovite te se informirajte o operaciji laserskog skidanja dioptrije. Na pregled se možete naručiti na telefon 01/4678-444 ili mailom na info@bilicvision.hr.

Oftalmološki pregled - cijena

Naručite se za pregled

Zanima li Vas više informacija, ne možete naći ono što tražite ili se želite naručiti za pregled, kontaktirajte nas:
 
 
 
 
 
 

Vaš upit je zaprimljen! Hvala Vam na povjerenju!

tracking-pixel
Naručite se