Operacije strabizma

Strabizam - prvaStrabizam je pojava kada oči ne stoje paralelno nego postoji otklon u određenom smjeru, a manifestira se kao škiljavost, razrokost ili “bježanje oka”. Kod male djece je strabizam najčešće posljedica nekorigirane refrakcijske greške oka, najčešće uslijed dalekovidnosti i nešto rjeđe radi kratkovidnosti, a uzrok mogu biti i različite dioptrije na oba oka. Kod odraslih češće se radi o posljedicama paralize jednog ili više očnih mišića i tada to nazivamo paralitički strabizam.

Cilj liječenja strabizma je sprječavanje pojave slabovidnosti (ambliopije) i postizanje optimalne vidne oštrine. Slabovidnost se mora dijagnosticirati i liječiti prije šeste godine života. Strabizam kod odraslih se teško liječi, jer su se patološki odnosi učvrstili pa se teško podnosi uspostavljanje novog položaja očiju.

Vraćanje slabovidnog razrokog oka kirurškim putem kod odraslih u normalnu poziciju također je samo privremeno, jer oko koje je slabovidno nema refleks zadržavanja u centralnoj poziciji pa postoji mogućnost da bi se operacija trebala ponoviti. Bez obzira na to, veliki broj odraslih pacijenata se odlučuje na takav zahvat, jer im strabizam predstavlja veliki socijalni i estetski problem.

Kandidati

strabizam-1Strabizam mogu imati i djeca i odrasli – vidi se kao otklon očne jabučice – prema unutra ili van.

Kod djece se blaži otklon očne jabučice može korigirati redovitim vježbanjem u strabološkom kabinetu i nošenjem odgovarajuće korekcije za dioptriju. Nekad je to dovoljno za ispravljanje otklona i operacija nije potrebna, dok se kod većih otklona ipak na kraju mora pristupiti operacijskom zahvatu.

Naručite se za pregled

Zanima li Vas više informacija, ne možete naći ono što tražite ili se želite naručiti za pregled, kontaktirajte nas:
Opis liječenja

Ako se radi o strabizmu kod djeteta, jedna od metoda liječenja je kirurškim putem, iako se uvijek prije nego se donese odluka o operacijskom zahvatu, radi detaljan pregled kojim se utvrđuje koliki je kut bježanja očiju s i bez naočala te je li dijete slabovidno. Ovisno o tome šta je otkriveno na pregledu, djetetu se propisuje korekcija i vježbe sa zatvaranjem oka koje bolje vidi.

Ukoliko se nakon par mjeseci uoči poboljšanje i kut škiljenja se smanjio, to zovemo akomodativnim strabizmom i u tom slučaju nije potrebna operacija. U slučaju da je nakon par mjeseci provođenja korekcije kut škiljenja isti, potrebno je planirati zahvat.

već na hrvatskom razrokost-strabizam-1Iako se strabizam kod odraslih teško liječi jer su se patološki odnosi učvrstili, velik broj odraslih pacijenata odlučuje se na takav zahvat, jer im strabizam predstavlja veliki socijalni i estetski problem.

Odrasli pacijenti koji imaju strabizam imaju slabovidnost, s obzirom na to da se ona razvija kod svakog pacijenta koji nije korigirao strabizam do 6. godine života. Vraćanje slabovidnog razrokog oka kirurškim putem u normalnu poziciju kod odraslih također je samo privremeno, jer oko koje je slabovidno nema refleks zadržavanja u centralnoj poziciji pa postoji mogućnost da se operacija treba ponoviti. Osim toga, oko samo po sebi teško podnosi uspostavljanje novog položaja pa nakon operacije postoji mogućnost pojave dvoslika.

U Poliklinici Bilić Vision već dugi niz godina operiramo odrasle pacijente, s obzirom da zahvat obavljamo u lokalnoj anesteziji, a djecu koja zbog dobi ne mogu ostati mirna za vrijeme operacije, pod lokalnom anestezijom ne operiramo.

Pacijenti koji se odluče na operaciju ne trebaju raditi nikakve prijeoperacijske pretrage.

Upute pred operativni zahvat:

  • treba obući odjeću na kopčanje
  • lijekove koje pacijent inače koristi treba popiti, osim određenih koji mogu dovesti do razrjeđivanja krvi (Aspirin, Andol, Asical)
  • ostale upute liječnik daje prije zahvata.

Pregled

Strabizam je najbolje dijagnosticirati djeci do 6 godina, jer se pravovremenim liječenjem strabizma prevenira pojava slabovidnosti. Strabizam se dijagnosticira pregledom bulbomotorike - motiliteta (pokretljivosti) oba oka, Cover testom (test pokrivanja), mjerenjem kuta škiljenja i skijaskopijom.

Tijek operacije

Pacijent dođe u dogovoreni termin pola sata prije samog operativnog zahvata. Lokalna anestezija se kapne 2 puta u oko. Nakon retrobulbarne anestezije pristupi se operativnom zahvatu kojim se skraćuju očni mišići da bi očnu jabučicu doveli u primjeren položaj. Zahvat traje ovisno o broju zahvaćenih mišića, a oporavak je brz.

Poslije operacije

Poslije operacije oko je naizgled crveno i blago otečeno. Sama oteklina splašnjava za nekoliko dana, a crvenilo uzrokovano rezom na spojnici nestaje za nekoliko tjedana. Drugi dan iza operacije više nije potrebno da oko bude zatvoreno zavojem.

Nadalje je najbitnije redovito koristiti propisanu terapiju i izbjegavati bilo kakav fizički napor najmanje mjesec dana iza zahvata. Položaj očne jabučice promatra se te se pacijentu individualno prepisuju vježbe bulbomotorike.

Moguće komplikacije

Kod operacije strabizma komplikacije su rijetke, no ipak treba reći da može doći do pojave priraslica ili prevelikog skraćenja mišića. Vraćanje slabovidnog razrokog oka kirurškim putem u normalnu poziciju kod odraslih također je samo privremeno, jer oko koje je slabovidno nema refleks zadržavanja u centralnoj poziciji pa postoji mogućnost da se operacija treba ponoviti. Osim toga, oko samo po sebi teško podnosi uspostavljanje novog položaja pa nakon operacije postoji mogućnost pojave dvoslika.

Paket usluga

  • Operacija strabizma uključuje: kapljičnu anesteziju, operaciju strabizma, paket lijekova te tri kontrolna pregleda u narednih mjesec dana.
  • Operacija strabizma ne uključuje: prijeoperacijski pregled i eventualnu ponovnu operaciju za koju se može javiti potreba nekoliko godina nakon prve operacije.

Postanite i vi dio obitelji zadovoljnih pacijenata Poliklinike Bilić Vision i još danas nazovite te se informirajte o strabizmu. Na pregled se možete naručiti na telefon 01/4678-444 ili mailom na info@bilicvision.hr.

 
 
 
 
 
 
Naručite se