Uklanjanje velikih dioptrija ugradnjom leće u oko

Želite laserski skinuti dioptriju, a imate dioptriju veću od -10? Ili ste dalekovidni iznad +5,0 dioptrija? Ako ste osoba starija od 45 godina koja već ima starosnu dalekovidnost, a željeli biste se s pomoću laserskog skidanja dioptrije u potpunosti riješiti naočala, pa čak i za čitanje?
 


Ugradnja intraokularne leće je pravo rješenje za vas. Postoje tzv. fakične leće koje rješavaju visoku kratkovidnost ili visoku dalekovidnost ugradnjom umjetne leće u oko ispred prirodne leće.  Multifokalna leća ugrađuje se u oko nakon što se odstrani prirodna očna leća. Takva leća omogućuje pacijentu  dobar vid bez naočala na daleko, srednju udaljenost (računalo) i blizinu (čitanje).

Kandidati

 • Za pacijente između 20. i 40. godine života koji još nemaju staračku dalekovidnost tj. imaju prozirnu očnu leću, a dioptrija im je veća od -10,0, rješenje je ugradnja fakične leće. Fakična leća se ugrađuje ispred prirodne leće, a iza šarenice oka.
 • Za pacijente starije od 45 godina kod kojih već postoji staračka dalekovidnost, a koji nemaju zamućenu očnu leću i ne žele nositi naočale, rješenje je ugradnja multifokalne leće. Ova tehnika zove se „clear lens extraction“. Cilj joj je rješavanje dioptrije i odbacivanje naočala. Nakon ugradnje, leća trajno ostaje u oku i nije ju potrebno mijenjati.
 • Za pacijente koji imaju kataraktu (sivu mrenu), a žele vid na sve udaljenosti, rješenje je također ugradnja 3 fokalne ili multifokalne leće. O načinu rješavanja katarakte tj. sive mrene više pročitajte ovdje.

Naručite se za pregled

Zanima li Vas više informacija, ne možete naći ono što tražite ili se želite naručiti za pregled, kontaktirajte nas:
Opis zahvata

Poliklinika Bilić Vision više od 20 godina izvodi operacije ugradnje intraokularnih leća u oko. Upravo zbog dugogodišnjeg iskustva u takvim operacijama, među vodećim smo oftalmološkim zdravstvenim ustanovama, što mogu potvrditi brojni zadovoljni pacijenti Poliklinike Bilić Vision. Operacija ugradnje multifokalne leće u oko ("clear lens extraction") i operacija ugradnje fakične leće u oko izvodi se na ambulantnoj osnovi po principu tzv. jednodnevne kirurgije. Za pacijenta to znači da nema ležanja nakon operacije i da je nakon završene operacije spreman za povratak kući. Uobičajene prije operacijske pretrage nisu potrebne, jer se zahvat izvodi u lokalnoj anesteziji uz primjenu kapljičnog anestetika. Prilikom operacije pacijent ne osjeća bol, ali osjeća dodire na oku. Sama operacija traje 10-15 minuta. Operacija je potpuno bezbolna, nema šivanja rane, a time se smanjuje mogućnost pojave poslije operacijskog astigmatizma. Rijetko se operiraju oba oka istovremeno, već treba ostaviti razmak od tjedan do dva između operacije jednog i operacije drugog oka., da se operirano oko u cijelosti oporavi. Kod ugradnje multifokalne leće primjenjujemo najmoderniju metodu ultrazvučne operacije, tzv. fakoemulzifikaciju, odnosno usitnjavanja leće ultrazvukom i njenog odstranjenja mikrosondom. Odstranjena leća zamjenjuje se umjetnom. Ova metoda operacije primjenjuje se u najeminentnijim svjetskim oftalmološkim klinikama.

Pregled

Vidnu oštrinu mjerimo uređajima koji kompjutorski mjere grešku vida. Mjere se zakrivljenost i debljina rožnice, a zatim se subjektivno provjerava koliko pacijent vidi. Nakon toga, slijedi mjerenje očnog tlaka, pregled na biomikroskopu kojim se pregledava očna leća. I pregled na spekularnom mikroskopu gdje se provjerava stanje endotela rožnice i broj stanica radi prognoze uspješnosti samoga zahvata. Nakon pregleda očne pozadine u širokoj zjenici, obavlja se ultrazvučno mjerenje duljine očne jabučice kao i ostalih parametara potrebnih za uspješnu ugradnju fakične ili multifokalne leće u oko. Ovakav detaljan pregled traje oko 1 sat. Multifokalnu intraokularnu leću nećemo ugraditi u oko kod kojega smo pronašli oštećenja na stražnjem dijelu oka - mrežnici ili žutoj pjezi, jer tada rezultati neće biti zadovoljavajući.

Upute pred operaciju

Ne postoje neke stroge upute o tome kako se trebate pripremiti za operaciju, no uvijek vam savjetujemo da:

 • večer prije operete kosu i otuširate se
 • obučete košulju, vestu ili bluzu na kopčanje, kako ne biste morali odjeću skidati preko glave i u opasnost dovesti svježe operirano oko
 • ukoliko sami kuhate, predlažemo da skuhate za nekoliko idućih dana, jer nije uputno svježe operirano oko izlagati vrućini i pari
 • prije operacije slobodno jedete i uzmete terapiju lijekova (ukoliko vam je redovno propisana), što znači da nije potrebno doći natašte
 • sa sobom povedete osobu koja će vas osobnim vozilom odvesti kući, ili uzmete taksi do kuće. Nije uputno voziti se sredstvima javnog prijevoza zbog mogućnosti ozljeda i infekcija na tek operiranom oku.

Tijek operacije

Tijek zahvata za ugradnju fakične leće:

Nakon što kapi anestetika počnu djelovati, pacijent se u ležećem položaju na leđima postavlja ispod operativnog mikroskopa. Operacija započinje malim rezom od 2,5 mm na granici između rožnice i bjeloočnice oka. Kroz taj otvor umetne se u oko  iza  šarenice tzv. fakična leća. Leća se istisne kroz instrument u kojem je smotana poput rolice, a kad se nađe u prednjoj sobici oka, leća se polako otvara te se instrumentom postavi pravilno na svoje mjesto. Nema šivanja rane, oko se ne zatvara povezom. Nakon zahvata popijete lijek za snižavanje očnog tlaka te se očni tlak provjeri sat do dva nakon operacije. Oporavak je brz, a pacijent već sutra dobro vidi na daljinu i blizinu.

Tijek zahvata za ugradnju multifokalne leće:

Nakon ukapavanja kapljica anestetika i širenja očne zjenice, pacijent se u ležećem položaju na leđima postavlja ispod operativnog mikroskopa. Postavlja se držač koji će držati vjeđe otvorenima. U oko se ulazi kroz dva otvora na rožnici koji su manji od 3 milimetra. Takvi otvori ne zahtijevaju šivanje te uvelike ubrzavaju poslije operacijski oporavak. Kroz otvore se uvode instrumenti kojima se radi otvor na kapsuli (vrećici u koju je smještena leća). Ultrazvučna sonda mrvi dijelove leće i ujedno ih isisava iz oka. Nakon uklanjanja prirodne leće, u oko se ugrađuje umjetna leća. Promjer umjetne leće je najčešće 6 milimetara, tako da se leća savije i umeće u instrument koji se može uvesti u oko kroz rez od 3 milimetra. U oku umjetna leća opet poprimi svoj originalni izgled. Cijeli postupak obično traje 10 do 15 minuta.

Poslije operacije

Tijek oporavka je isti za pacijente koji su ugradili multifokalnu ili fakičnu leću. Operiranom pacijentu se oko ne zatvara zavojem iza operacije, već kući odlazi sa sunčanim naočalama koje štite oko od vanjskih utjecaja (vjetar, sunce, kiša, prašina, umjetno osvjetljenje, itd.). Prvi dan nakon operacije sunčane naočale pacijent mora nositi i kod kuće, u zatvorenom prostoru. Tijekom prva dva tjedna nakon operacije potrebno je nositi sunčane naočale ako pacijent izlazi iz kuće. Potrebno je spavati sa zaštitnim poklopčićem na oku prvih par dana, radi sprječavanja mogućnosti da pacijent u snu protrlja operirano oko, a poklopčić ujedno štiti i od infekcije. Prva kontrola obavlja se dan iza operacije. Oporavak je brz, a povratak svakodnevnim aktivnostima unutar dva tjedna.

Rezultati nakon operacije

Prvi rezultati se mogu uočiti već prvi dan nakon operacije. U prvih nekoliko dana moguć je i sporiji oporavak ako je operacija bila komplicirana. U većini slučajeva nakon ove operacije preko 90% ljudi postigne vidnu oštrinu iznad 80%. Ako postoje neka patološka stanja mrežnice, vidna oštrina može biti lošija. Odmah nakon operacije, bit će vam propisane kapi i mast za oko koje je potrebno koristiti prema uputi liječnika tijekom dva tjedna nakon operacije. Lijekovi sprječavaju razvoj upale i ubrzavaju oporavak oka. Može postojati lagani osjećaj stranog tijela, kao kad trepavica upadne u oko. Pacijentu će vid biti zamagljen dva do tri dana, a oko može biti osjetljivo na svjetlost i dodir. Nikako ne trljati ili pritiskati operirano oko! Tijekom cijelog oporavka dozvoljeno je gledanje televizije, čitanje i rad za računalom. Navedene radnje ne mogu štetiti operiranom oku. Unutar prva dva tjedna nakon operacije ne preporučuje se saginjanje, ili dizanje teških predmete, jer saginjanje trenutačno povećava tlak u oku, što nije poželjno u procesu zarašćivanja operacijskog reza! Možete obavljati sve poslove oko svoje higijene i lakše kućanske poslove. Operiranom oku treba vremena da se vidna oštrina u cijelosti stabilizira, pa ćete dva tjedna nakon operacije moći vratiti svojim uobičajenim aktivnostima bez rizika. Dva tjedna nakon operacije je druga kontrola, a posljednja kontrola je 4 tjedna nakon operacije, čime završavaju redovite postoperativne kontrole.

Moguće komplikacije

Kandidati koji su ugradili fakičnu leću moraju biti svjesni da rezultat nije trajan. S vremenom može doći do zamućenja očne leće uzrokovane starenjem tzv. katarakte ili sive mrene. Pojavom mrene se narušava kvaliteta vida. Kod kandidata koji su ugradili multifokalnu leću ponekad se može dogoditi da se kapsula leće (dio prirodne leće koji ostaje u oku prilikom operacije) zamuti nakon nekog vremena. Onda dolazi do smanjenja vidne oštrine (sekundarna siva mrena). Zamućenje se može pojaviti mjesecima ili godinama nakon operacije mrene. Ukoliko se to dogodi, uklanjanje zamućenja postiže se YAG laserom, a izvodi se kao bezbolni ambulantni zahvat koji traje svega 5 do 10 minuta, s trenutačnom rehabilitacijom vida.

Paket usluga

Kod pacijenata koji su ugradili fakičnu leću:

 • Operacija uključuje: kapljičnu anesteziju, operaciju s ugradnjom fakične leće, paket lijekova koji sadrži kapi i mast, zaštitnu školjku za oko, te tri kontrolna pregleda (prvi je dan nakon operacije, drugi 2 tjedna iza operacije, a treći 4 tjedna iza operacije).
 • Operacija ne uključuje: prijeoperacijski pregled, mjerenje leće za koju se pacijent odluči i sunčane naočale s kojima pacijent odlazi kući nakon same operacije.

Kod pacijenata koji su ugradili multifokalnu leću:

 • Operacija uključuje: kapljičnu anesteziju, operaciju s ugradnjom multifokalne leće, paket lijekova koji sadrži kapi i mast, zaštitnu školjku za oko, te tri kontrolna pregleda (prvi je dan nakon operacije, drugi 2 tjedna iza operacije, a treći 4 tjedna iza operacije).
 • Operacija ne uključuje: prijeoperacijski pregled, mjerenje leće za koju se pacijent odluči i sunčane naočale s kojima pacijent odlazi kući nakon same operacije.

Postanite i vi dio obitelji zadovoljnih pacijenata Poliklinike Bilić Vision. Još danas nazovite te se informirajte kako se riješiti velike dioptrije ugradnjom leće u oko. Na pregled se možete naručiti na telefon 01/4678-444 ili mailom na info@bilicvision.hr.

 
 
 
 
 
 
Naručite se