Novosti

Sindrom suhog oka – što je i kako se manifestira?


Sindrom suhog oka

Imate crvene oči i osjećate kao da vam je trepavica upala u oko? Svrbi vas i pecka? Postoji velika mogućnost da bolujete od Sindroma suhog oka.

Sve veći broj ljudi susreće se s ovim sindromom! Suho oko uzrokovano je današnjim načinom života kao što je višesatno sjedenje pred ekranom računala i televizora te provođenje vremena na mobitelu. Osim toga i dob, traume, operacije ili bolesti oka, ponavljajuće infekcije, isušivanje oka na vjetru, uz klima uređaje i ventilatore ali i poremećen volumen ili sastav suznog filma, popraćen neugodnim simptomima mogu uzrokovati suhoću oka koja ometa svakodnevnicu pojedinca.

Do sada su se simptomi suhog oka olakšavali pacijentima sa umjetnim kapima. To bi riješilo neugodne simptome samo privremeno. U Poliklinici Bilić Vision možete liječiti Sindrom suhog oka najmodernijom tehnologijom E-Eye pulsnim laserom.

Simptomi suhog oka?

  • crvenilo
  • svrbež
  • žuljanje ili pečenje
  • osjećaj trepavice ili pijeska u oku
  • bol i žarenje
  • mutan vid
  • preosjetljivosti na svjetlo
  • poteškoće pri nošenju kontaktnih leća.

Zašto se događa suhoća oka?

Meibomove žlijezde koje nalazimo u vjeđama, otpuštaju masnoću koja se miješa sa suznim filmom na površini oka. Vodeni dio, mucin i lojna komponenta zajedno čine suzni film. Suze su važne za zdravlje naših očiju i dobar vid. Masna komponenta suznog filma onemogućava isparavanje suza iz oka i spriječava isušivanje. Kada Meibomove žlijezde ne otpuštaju dovoljno masnoće, počinjete osjećati neugodne simptome i pojavljuje se Sindrom suhog oka koji se sa vremenom samo pogoršava.

Kako se liječi sindrom suhog oka u Poliklinici Bilić Vision?

Sindrom suhog oka liječimo uz pomoć najmodernije tehnologije - E-Eye pulsnim laserom. On sa svjetlosnim impulsima posredno stimulira obnavljanje normalne funkcije Meibomovih žlijezda u vjeđi i time vraća normalan suzni film u oku. Tretman traje nekoliko minuta i u potpunosti je bezbolan. Liječnik pacijentu nanosi hidrogel na područje donje vjeđe te primjenjuje seriju od 5 bezbolnih, nježnih i kratkih svjetlosnih impulsa (bljeskova). Isti postupak zatim ponavlja i na područje drugog oka.

Liječenju Sindroma suhog oka prethodi pregled i konzultacije sa specijalistom oftalmologom. U istom dolasku možete odmah provesti prvi od najčešće preporučena tri tretmana. Nakon prvog tretmana, drugi se primjenjuje nakon 15 dana te sljedeći 30 dana nakon drugog tretmana. Po potrebi nakon konzultacije s liječnikom oftalmologom radi se i četvrti tretman koji se izvodi nakon 45 dana. Kako bi se maksimalno produžio efekt liječenja, preporuča se napraviti još jedan tretman E-Eye pulsnim laserom nakon godinu dana.

Tretmani zajedno daju kumulativni učinak koji traje od 6 mjeseci do 3 godine ili duže za čak 60% pacijenata.

Rezultati su vidljivi nakon prvog tretmana, a 90% pacijenata je vrlo zadovoljno liječenjem. Dokazana je efikasnost kod blagih, srednjih i teških oblika suhog oka. 

Više o tome kako dijagnosticiramo i liječimo sindrom suhog oka u Poliklinici Bilić Vision možete pročitati ovdje.

Naručite se za pregled

Zanima li Vas više informacija, ne možete naći ono što tražite ili se želite naručiti za pregled, kontaktirajte nas:








Presbyond: Ana Begić Tahiri otkriva tajnu dobrog vida nakon 40-e

 

Starenje se ne može spriječiti, kao i kod svakog dijela tijela pa tako...

 
Financiranje Europske Unije, NextGenerationEU

Digitalna transformacija poliklinike implementacijom sustava za pametno praćenje pacijenata i integracija s postojećim sustavima

 

Oznaka projekta: NPOO.C1.1.2.R3-I3.01.0690 Opis projekta: Provedbom...

 
 
Naručite se