Novosti

Konjunktivitis



Crveni vam se oko ili imate vodenasti iscjedak? Podložni ste alergijama i to se manifestira na vašim očima? Odjednom ste primijetili neki čudni ožiljak na vjeđi, a niste se udarili? To su sve mogući simptomi “crvenog oka” poznatijeg kao konjunktivitis.

On nastaje zbog infekcije, alergije, virusa, stranog tijela, traume itd. Konjunktivitis je upala očne spojnice (konjunktiva) koja je glatka i prozirna sluznica koja prekriva unutrašnju površinu vjeđa i očnu jabučicu do ruba rožnice-prednjeg prozirnog dijela oka. Oči su ogledalo zdravlja i stoga ne treba zanemarivati prethodno navedene simptome koji mogu biti iznimno štetni za zdravlje. U nastavku vam donosimo više informacija kako prepoznati vizualne simptome konjunktivitisa.

Vizualni simptomi konjunktivitisa

• Konjunktivitis je jedna od najčešćih bolesti oka i javlja se u različitim oblicima. Prvo uočavamo crvenilo oka koje varira od umjerenog, podražajnog crvenila uzrokovanog ventilacijom, vjetrom, suhim okom itd., do izražajne alergijske reakcije s difuznim crvenilom.

Iscjedak – vodenasti iscjedak upućuje na akutnu virusnu infekciju, sluzavi iscjedak sugerira proljetnu alergijsku infekciju, a gnojni iscjedak javlja se kod bakterijskih infekcija.

• Edem ili kemoza spojnice je prozirna oteklina konjunktive, koja je najčešće znak alergijske upale, ali je mogu izazvati i druge bolesti. Može se pojaviti i nakon operacije katarakte, ali u tom slučaju će se najčešće smiriti na ordiniranu terapiju te nas ne treba zabrinjavati. Također se javlja kod infekcije sadržaja očne duplje, a koje treba hitno liječiti visokim dozama antibiotika. Edem se može javiti i kod bolesti štitnjače-egzoftalmus, ili pojave tumora u očnoj duplji pa je potreban hitan pregled oftalmologa i dijagnostika.

• Ožiljci – mogu se javiti kao rezultat trahoma (virusne bolesti rožnice i spojnice oka), kroničnih konjunktivitisa ili duže upotrebe. Kao posljedica ožiljaka na konjunktivi može doći do izvrtanja vjeđe i pojačane izloženosti očne jabučice zraku, što uzrokuje crvenilo i suzenje. Izvrtanje vjeđa može biti prema van (ektropij) ili uvrtanje prema unutra (entropij), a mora se operativno zbrinuti. Srašćivanje spojnice na prijelazu vjeđe i očne jabučice zove se simblefaron i ograničava pokrete očne jabučice. Potrebno je kirurško liječenje.

Nešto je u oku što ne možete vidjeti?

Potrebno je podignuti vjeđu – strana tijela i ozljede mogu biti dobro skriveni unutar spojnice oka. Ne preporuča se samostalno vaditi, već se uputiti oftalmologu po pomoć.
Bojenje površine oka s fluoresceinom prikazuje i male ogrebotine konjunktive i rožnice.

Pregledati sve dijelove oka

Postoji mogućnost da imate, već postojeće očne probleme koji su se trebali ranije liječiti s ciljem sprječavanja pojave kroničnog konjunktivitisa. Stoga je važno povremeno pregledati oči kod oftalmologa, a naročito:

Procijeniti vidnu oštrinu, jer nekorigirana vidna greška može uzrokovati kroničnu upalu ruba vjeđe (blefaritis) i konjunktivitis.
Promjene na rožnici poremećen suzni film mogu uzrokovati kroničnu upalu spojnice i rožnice (keratokonjunktivitis)
Procijeniti rad lojnih žlijezda na rubu vjeđe, jer njihovo poremećeno lučenje izaziva kroničnu upalu ruba vjeđe, (blefaritis), a nakon toga i poremećen suzni film koji nam omogućuje zdravo oko i dobar vid.
Bol, svjetloplahost (fotofobija), smanjena oštrina vida i glavobolje ukazuju na moguću upalu šarenice (uveitisa).
Provjerite limfne čvorove pred uhom i ispod donje čeljusti, jer se takve promjene limfadenopatija događaju u virusnih ili klamidijskih infekcija spojnice oka.

Naručite se za pregled

Zanima li Vas više informacija, ne možete naći ono što tražite ili se želite naručiti za pregled, kontaktirajte nas:








Povezanost dijabetesa i katarakte: Sve što trebate znati

 

Dijabetes je kronična bolest krvnih žila te time zahvaća sve organske sustave,...

 

Presbyond: Ana Begić Tahiri otkriva tajnu dobrog vida nakon 40-e

 

Starenje se ne može spriječiti, kao i kod svakog dijela tijela pa tako...

 
 

Vaš upit je zaprimljen! Hvala Vam na povjerenju!

tracking-pixel
Naručite se