Novosti

Koja je dobna granica za lasersko skidanje dioptrije?



Ako vas zamara nošenje kontaktnih leća, a ne volite nositi dioptrijske naočale, a neprekidno kupovanje novih naočala ili leća da biste imali dobar vid opterećuje vaš budžet, onda je pravo vrijeme za lasersku korekciju vida.

Lasersko skidanje dioptrije je metoda koja je odlično prihvaćena među nositeljima naočala i kontaktnih leća.

U nastavku doznajte jeste li dobar kandidat za ovakvu vrstu operacije i kada je najbolje vrijeme da se odlučite za tu opciju.

Lasersko skidanje dioptrije je dio refraktivne kirurgije. Tijekom operacije kirurg podiže već formirani poklopčić na rožnici oka, a laser korigira postojeću refraktivnu grešku. Refraktivne greške oka su: kratkovidnost, dalekovidnost i astigmatizam.

KOJA JE DOBNA GRANICA ZA LASERSKO SKIDANJE DIOPTRIJE?

Dob iznad 18. godina života

(FDA, agencija za hranu i lijekove – savezna agencija američkog Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi) je odobrila lasersku korekciju vida za sve starije od 18 godina. Razlog tome je što se dioptrija u tinejdžerskoj dobi često mijenja. Da biste uopće pristupili laserskoj korekciji vida, dioptrija treba biti stabilna minimalno godinu dana.

Rožnica mora biti dovoljno debela za zahvat (LASIK). Ukoliko je rožnica tanka preporuča se metoda PRK, koja je isto metoda laserskog skidanja dioptrije, no nema formiranja poklopčića u sloju rožnice kao što je slučaj s LASIK-om.

Najčešća dob u kojoj se ljudi odlučuju za lasersku korekciju vida je između 20-e i 40-e godine života.

Nakon navršene 40. godine života većina počinje nositi naočale za čitanje i rad na blizu. To označava ulazak u starosnu dalekovidnost. Radi se o slabljenju akomodacije očne leće te se starenjem povećava plus dioptrija za rad na blizu.

Što nakon 40. godine života?

S pojavom starosne dalekovidnosti (prezbiopije), nije moguće laserom omogućiti idealan vid na daljinu, srednju udaljenost i blizinu. U ovim slučajevima koristimo metodu monovison, koja predstavlja kompromis, gdje se vodeće ili dominantno oko koristi za vid na daljinu (vožnja, gledanje TV, kino, kazalište…), a nedominantno za srednju udaljenost (kompjuter i blizinu). Kada se slike oba oka spoje, dobije se dobar vid na sve udaljenosti.

Naši pacijenti često odabiru monovision u dobi poslije 40-e godine života jer se žele riješiti pomagala za vid i poboljšati kvalitetu života.

Koje dioptrije može korigirati laser?

Jedno od čestih pitanja koja postavljaju pacijenti kada dođu u Polikliniku Bilić Vision na pregled za lasersko skidanje dioptrije je: Koliko „veliku“ dioptriju može laser skinuti?

Radi se o rasponu dioptrije kod kratkovidnosti do -10, dalekovidnosti +5 i kod astigmatizma do 5 dioptrija cilindra. Međutim, svi koji imaju veću dioptriju od prethodno navedene, ne trebaju očajavati. Postoji način za otklanjanje i visokih dioptrija, a zove se ugradnja „intraokularne“ leće.

Intraokularne leće se ugrađuju u oko i oslobađaju vas pomagala za vid do kraja života. Razlikujemo dvije glavne vrste leća prema njihovoj namjeni, a to su:

  • “fakična” (kada vaša prirodna leća ostaje u oku, a za rješavanje grešaka vida koristi se leća koja se ugrađuje ispred prirodne leće). Za one koji imaju kratkovidnost iznad 6,0 dioptrija pa na više ili dalekovidnost i astigmatizam iznad 6,0 dioptrija.
  • druga mogućnost je ugradnja multifokalne intraokularne leće. Multifokalna ili trifokalna leća omogućuje vid na daljinu, srednju udaljenost i blizinu, a rezultati traju do kraja života. Iznad 50. godine života ugradnja ovakvih leća u oko omogućuje odbacivanje naočala na sve udaljenosti trajno te sprječava pojavu sive mrene ili katarakte u budućnosti.

U Poliklinici Bilić Vision uspješno vršimo refraktivnu kirurgiju više od 15 godina (LASIK, PRK, ugradnja leća u oko: fakičnih i multifokalnih), te radimo i ostale zahvate pomoću kojih se može korigirati vid i odbaciti naočale trajno.

Naručite se na pregled i posavjetujte s vrhunskim specijalistima oftalmolozima o najboljem rješenju za vaše oči.

Naručiti se možete na tel. 01 4678 444 ili putem online kontakt forme.

Naručite se za pregled

Zanima li Vas više informacija, ne možete naći ono što tražite ili se želite naručiti za pregled, kontaktirajte nas:








Povezanost dijabetesa i katarakte: Sve što trebate znati

 

Dijabetes je kronična bolest krvnih žila te time zahvaća sve organske sustave,...

 

Presbyond: Ana Begić Tahiri otkriva tajnu dobrog vida nakon 40-e

 

Starenje se ne može spriječiti, kao i kod svakog dijela tijela pa tako...

 
 

Vaš upit je zaprimljen! Hvala Vam na povjerenju!

tracking-pixel
Naručite se