Novosti

Zaustavite keratokonus potpuno bezbolno u manje od sat vremena



Keratokonus je progresivna deformacija rožnice u formi stošca (konusa). To je nasljedna bolest koja se u pravilu pojavljuje na oba oka. Iako, može se prvo pojaviti i uznapredovati na jednom oku pa se izraziti na drugom, ne obavezno u istom obimu.

Bolest se obično pojavljuje u pubertetu. U oko 20 posto bolesnika keratokonus toliko uznapreduje da je potrebno operacijsko liječenje – transplantacija rožnice. Usporedno sa stanjenjem i deformiranjem rožnice, raste dioptrija i smanjuje se vidna oštrina.

Primjenom polutvrdih kontaktnih leća u početku se pokušava stabilizirati deformiranu rožnicu i poboljšati vidnu oštrinu te usporiti razvoj bolesti. Ukoliko bolest napreduje, dolazi do daljnjeg stanjenja rožnice u centru deformacije ili paracentralno uz pojavu ožiljnih promjena u rožnici.

Cross linking je zahvat kojim se učvršćuje rožnica i zaustavlja bolest!

Umrežavanje kolagena izvodi se pomoću otopine riboflavina (vitamin B2) i UV zračenja. Na taj način rožnični kolagen se umrežava i učvršćuje, ali i rožnica dodatno stanjuje. Tako se dobije zadovoljavajuća mehanička čvrstoća rožnice koja će spriječiti daljnje deformacije i zaustaviti napredovanje keratokonusa.

Tko može pristupiti cross linkingu?

Kandidati za liječenje keratokonusa metodom Cross linking su pacijenti koji boluju od keratokonusa, nisu stariji od 40 godina života i nemaju ožiljne promjene na rožnici.

Da bi se pristupilo Cross linking tretmanu, nisu potrebne posebne predoperacijske pripreme, ali je potreban temeljit oftalmološki pregled te snimanje mape rožnice koja će pokazati pravo stanje deformacije, odnosno keratokonusa. Takav detaljan očni pregled uključuje provjeru vidne oštrine, mjerenje očnog tlaka, pregled biomikroskopom, snimanje mape rožnice i detaljan pregled očne pozadine.

Opis i tijek cross linkinga

Cross linking je fotooksidacijska metoda. Prije samog zračenja UV svjetlošću, kapaju se anestetske kapi. Zahvaljujući tim kapima, postupak je potpuno bezbolan. Nakon toga odstranjuje se epitel rožnice i kapa riboflavin, pa se tako natopljena rožnica stavlja pod UV lampu radi završetka postupka. Vrijeme zračenja iznosi između 10 i 30 minuta, ovisno o protokolu koji se koristi prilikom zahvata.

Nakon zahvata na rožnicu se stavlja meka kontaktna leća kao zaštita i ostavlja u pravilu nekoliko dana. Antibiotske kapi za oči primjenjuju se dva do tri tjedna, kao i tablete protiv bolova, po potrebi.

Oporavak

Tijekom prvih dana poslije tretmana može se pojaviti blaži osjećaj žuljanja koji se ublažava kapanjem umjetnih suza. Pri izlasku van, potrebno je nositi sunčane naočale kao zaštitu. Mjesec dana nakon cross linkinga moguće je nastaviti s nošenjem polutvrdih kontaktnih leća.

Važno je naglasiti da ova metoda neće omogućiti značajno poboljšanje vida, nego će ga stabilizirati, a u nekim slučajevima i poboljšati u određenom postotku. Najvažnije je da se zaustavlja bolest u svom razvoju i da efekt operacije traje i do 10 godina.

Ozbiljne komplikacije nakon operacije keratokonusa metodom Cross linking dosad nisu poznate.

Pobijedite keratokonus! Zaustavite pad vida! Još danas nazovite te se informirajte o liječenju keratokonusa metodom Cross linking. Na pregled se možete naručiti na telefon 01/4678-444 ili putem online obrasca.

Naručite se za pregled

Zanima li Vas više informacija, ne možete naći ono što tražite ili se želite naručiti za pregled, kontaktirajte nas:








Povezanost dijabetesa i katarakte: Sve što trebate znati

 

Dijabetes je kronična bolest krvnih žila te time zahvaća sve organske sustave,...

 

Presbyond: Ana Begić Tahiri otkriva tajnu dobrog vida nakon 40-e

 

Starenje se ne može spriječiti, kao i kod svakog dijela tijela pa tako...

 
 

Vaš upit je zaprimljen! Hvala Vam na povjerenju!

tracking-pixel
Naručite se