Novosti

Zaštita oka za vrijeme pandemije koronavirusom



Što je koronavirus?

Postoje različiti tipovi koronavirusa. Neki su poznati još od ranije.

Najnoviji, COVID 19, koji je izazvao pandemiju u svijetu, uzrokuje u manjem postotku slučajeva tešku upalu pluća, a kod nekih i smrt zbog komplikacija.

Kako koronavirus djeluje na vaše oči?

Osim prijenosa putem nosa i ustiju, koronavirus se može prenijeti i preko očiju.

Čovjek zaražen koronavirusom prilikom kašljanja, kihanja ili govora, prenosi putem izbačenih kapljica zarazu. Udisanjem unosimo sitne kapljice aerosola s virusom u naše tijelo. Te kapljice zaraznog sadržaja mogu dospjeti i u naše oči. Zaraza se može proširiti i ako ste dirali oči, a prije toga predmete zaražene virusom. Koronavirus može uzrokovati crvenilo oka (konjunktivitis) sa stvaranjem sekreta u oku, ili pojačanim suzenjem. Diranjem oka prstima, prenosi se iscjedak i suze, te je tako moguće prenijeti virus.

Za vrijeme trajanja pandemije, preporučuje se posjećivati oftalmologa samo u hitnim, ili neophodnim situacijama.

Na taj način se ograničava kontakt između doktora i pacijenta, a to je ključ u sprječavanju širenja koronavirusa. Preporučuje se odgoditi očne operacije.

Nazovite svog oftalmologa u sljedećim situacijama:

  1. Ukoliko je potrebno dati redovitu injekciju radi liječenja makularne degeneracije ili dijabetičkog makularnog edema.
  2. Ako ste primijetili promjene u vidnoj oštrini, povećan broj mušica pred okom ili mrlje i iskrivljene crte pred okom kao i druge promjene u vidnom polju.
  3. Nagli gubitak vida, ili gubitak dijela vidne oštrine
  4. Ako se pojavila bol, glavobolja, crveno oko ili nagon na povraćanje, može se raditi o akutnom napadu glaukoma, koja traži zbrinjavanje kod oftalmologa bez obzira na pandemiju koronavirusom.

Ukoliko posjeta oftalmologu nije hitna, ostanite kod kuće.

Što ako nosite kontaktne leće?

  1. Oni koji žele nositi kontaktne leće ne bi smjeli to činiti u doba pandemije korona virusom, jer se putem prstiju, suza ili kapljica ako su zaražene, virus prenosi dalje. Nosioci kontaktnih leća dodiruju oči češće od drugih ljudi. U vrijeme pandemije razmislite o nošenju dioptrijskih naočala. Zamjenom kontaktnih leća, naočalama, smanjuje se mogućnost iritacije oka, a same naočale predstavljaju barijeru za nesvjesno dodirivanje očiju. Ukoliko ste prisiljeni nositi kontaktne leće, jer nemate odgovarajuće dioptrijske naočale ili je u ovo vrijeme teško doći do željenih naočala, najvažnije je uz dobru higijenu ruku, nastaviti s redovnim čišćenjem i dezinfekcijom leća kao i kutijice za čuvanje i dezinfekciju na način kako vam je savjetovao vaš liječnik.
  2. Dioptrijske ili sunčane naočale čine dodatnu zaštitu očiju i barijera su za prenošenje virusa putem aerosola. Ipak, imajte na umu da one ne čine 100% zaštitu, jer se virus može provući kroz otvorene dijelove, sa strane gdje su naočale otvorene. Najbolju zaštitu daju zaštitne naočale, jer su u pravilu zatvorene sa svih strana. Inače ih često u svom radu koriste oni koji bruse, rade s kemikalijama u pogonima ili laboratorijima pa zaštitne naočale štite oko od mehaničkih ili kemijskih ozljeda.
  3. Izbjegavajte trljanje očiju. Nekima je to navika, a neki to čine zbog alergije ili suhog oka. Na taj način ćete izbjeći ili smanjiti mogućnost prenošenja zaraze. Ako ipak morate to učiniti, učinite to s papirnatom maramicom, umjesto prstima. Nakon toga dobro operite ruke.
  4. Oni koji redovito kapaju kapljice u oči, umjetne suze ili antiglaukomsku terapiju, znaju da trebaju oprati ruke sapunom i vodom, najbolje u trajanju od 20 sekundi prije i poslije ukapavanja kapljica.

Važno je često pranje ruku i izbjegavanje dodira oka prstima kao i pridržavanje uputa o distanci od minimum dva metra. Tako će i oči biti izložene manjoj mogućnosti prijenosa zaraze.

Naručite se za pregled

Zanima li Vas više informacija, ne možete naći ono što tražite ili se želite naručiti za pregled, kontaktirajte nas:








Presbyond: Ana Begić Tahiri otkriva tajnu dobrog vida nakon 40-e

 

Starenje se ne može spriječiti, kao i kod svakog dijela tijela pa tako...

 
Financiranje Europske Unije, NextGenerationEU

Digitalna transformacija poliklinike implementacijom sustava za pametno praćenje pacijenata i integracija s postojećim sustavima

 

Oznaka projekta: NPOO.C1.1.2.R3-I3.01.0690 Opis projekta: Provedbom...

 
 
Naručite se