Novosti

Što je blefaroplastika i kome je potrebna?Blefaroplastika je kirurški zahvat kojim se uklanja višak obješene kože iznad i ispod oka.

Starenjem dolazi do smanjenja prirodnog elasticiteta kože te smanjenja potkožnog masnog tkiva. Već od 45. godine života počinju promjene unutar očne šupljine (orbite) .

Masno tkivo koje oblaže očnu duplju, “gura“ se prema naprijed, jer je oslabilo vezivno tkivo koje ga je zadržavalo u dubini očne jabučice. Koža pod utjecajem sunca i godina, gubi svoj prirodni elasticitet te postaje obješena. Zbog toga se ima dojam podbuhlosti, natečenih vjeđa ili samo kože koja visi i prekriva gornju vjeđu te prelazi na trepavice.

Pregled za blefaroplastiku

Kako bi se ustanovilo jeste li kandidat za blefaroplastiku preporuča se posjetiti oftalmologa. Liječniki će na pregledu i konzultacijama ustanoviti opseg promjena na koži i predložiti optimalno rješenje za zahvat.

Iako blefaroplastiku izvode i opći te plastični kirurzi i otorinolaringolozi, preporuča se da blefaroplastiku izvede oftalmolog, jer se radi o zaštitnim strukturama samog oka, gdje poremećajem anatomije vjeđa, može doći do privremenih, ili trajnih posljedica na samoj površini oka.

Najčešća greška je preopsežno uklanjanje kože vjeđa, što može dovesti do neadekvatnog zatvaranja vjeđa, izlažući time spojnicu i rožnicu oka pretjeranom sušenju i kroničnim upalnim promjenama. Oftalmolozima je prvenstvena zadaća zaštititi oko, a tek onda estetika, pa do takvih situacija pretjerane korekcije kože vjeđa u oftalmološkim ambulantama gotovo nikada ne dolazi.

Ponekad se koža vjeđe prebaci preko ruba trepavica te smanjuje vidno polje pa je to onda i medicinska indikacija za blefaroplastiku.

Zahvat blefaroplastika

Blefaroplastika se izvodi u lokalnoj anesteziji na način da se injekcijom anestezira područje vjeđe koja se korigira. Odstranjuje se višak kože i masnog tkiva te se postavljaju kožni šavovi. Ista operacija se izvodi najprije na desnom, a nakon toga i na lijevom oku.

Gornje i donje vjeđe se rade odvojeno zbog duljine zahvata. Zahvat traje oko trideset minuta po vjeđi. Nakon završene blefaroplastike pacijentu se stavlja povez preko vjeđa koje su se korigirale i pacijent može odmah kući. Nakon popuštanja anestezije kod nekih pacijenata se mogu pojaviti lagani bolovi koji se rješavaju anelgeticima po potrebi u dogovoru s liječnikom. Također, vrlo je važno hladiti područje reza kako se ne bi pojavile veće otekline. Slijedeći dan pacijent dolazi na previjanje, kada se skida zavoj i na mjesto šavova liječnik stavlja kirurške flastere koji dodatno učvršćuju rez. Povratak oftalmologu je sedam dana nakon blefaroplastike, kada liječnik skida prvo kirurške flastere, a zatim i šavove.

Rezultat blefaroplastike

Na mjestu reza nakon blefaroplastike, tjedan dana nakon zahvata vidljiva je crvena linija na mjestu pregiba vjeđe. Na tom mjestu se aplicira protuupalna i antibiotska mast nekoliko puta dnevno kroz desetak dana. Nakon toga crvena linija izblijedi te potpuno nestaje. Šminkanje je moguće već nakon 10 dana, a povratak na posao nekoliko dana nakon zahvata. Pogled je otvoren, a lice dobiva osvježen, mladalački izgled.

U Poliklinici Bilić Vision uspješno izvodimo blefaroplastiku već dugi niz godina. Možete se naručiti na pregled i konzultacije s liječnikom specijalistom oftalmologom na broj telefona 01 4678 444 ili putem online forme: Naruči se na pregled.

Naručite se za pregled

Zanima li Vas više informacija, ne možete naći ono što tražite ili se želite naručiti za pregled, kontaktirajte nas:
Vodeći europski oftalmolozi na susretu refraktivne kirurgije u Zagrebu

 

Više od 200 sudionika kongresa imali su priliku poslušati predavanja vodećih...

 
uklanjanje starosne dalekovidnosti

Prvi u ovom dijelu Europe imamo jedini laser na svijetu koji skida staračku dalekovidnost!

 

U Poliklinici Bilić Vision prvi smo na području Jugoistočne Europe uveli...

 
 
Naručite se