Novosti

Redovni godišnji oftalmološki pregled oftalmologa spašava vid


Redovni godišnji pregled

Zdravlje očiju i kvalitetan, bistar vid u starosti cilj je svima nama! Kao što godišnje posjećujemo zubara ili vodimo auto na servis, tako bismo za očuvanje zdravlja naših očiju redovno trebali obavljati godišnji oftalmološki pregled. Tim vrhunskih stručnjaka Poliklinike Bilić Vision, s više od 26 godina poslovanja prema najvišim standardima, poziva vas da brinete o zdravlju svojih očiju!

Važnost redovnih oftalmoloških pregleda

Redovnim oftalmološkim pregledom pravovremeno utvrđujemo potencijalne vidne greške ili bolesti oka. Greške vida poput kratkovidnosti, dalekovidnosti, astigmatizma te starosne dalekovidnosti, odnosno one koje uključuju pad vidne oštrine ili druge bolesti oka (kronični konjuktivitisi, suho oko, keratokonus, napredovanje sive mrene, defeneracija žute pjege…) mogu se izliječiti ili se spriječiti njihov daljnji razvoj upravo pravovremenim kontrolama.

Redovni pregledi posebno su važni jer brojne očne bolesti počinju s gotovo neprimjetnim simptomima, a kada se bolest već razvije i uzrokuje pad vidne oštrine, moguće je da je došlo do trajnog oštećenja oka.

Odlazak na redovne oftalmološke preglede posebice je važan nakon 40. godine života, ističu stručnjaci Poliklinike Bilić Vision. Ukoliko nemate nikakvih dijagnosticiranih smetnji s očima dovoljna je kontrola jednom godišnje, a u slučajevima oboljenja od neke od kroničnih očnih bolesti, na preglede je potrebno odlaziti i češće.

Redovni oftalmološki pregledi kod pacijenata koji boluju od kroničnih očnih bolesti

U slučaju brojnih očnih bolesti, pregled u ranoj fazi, omogućava pravodobno liječenje i zaustavljanje mogućih oštećenja oka koja inače kontinuirano napreduju.

Bolest glaukoma, bolesti povišenog očnog tlaka ili makularne degeneracije, zahtjeva mjerenje očnog tlaka nekoliko puta godišnje te barem dva puta godišnje kontrolu vidnog polja i OCT-a (pretraga koja otkriva prve promjene i oštećenja u strukturi vidnog živca).

Osobe koje boluju od dijabetesa, također trebaju obratiti posebnu pozornost na zdravlje svojih očiju. Redovnim pregledima te eventualnim liječenjima laserom ili injekcijama u oko, spriječit će se moguća oštećenja u oku te i potencijalna sljepoća, koja je u postotku češća kod osoba koje boluju od dijabetesa.

Sivu mrenu (kataraktu) u prosjeku razvije oko 75% osoba u dobi iznad 65. godina zbog čega je od iznimne važnosti redovno kontrolirati zdravlje oka kako bi se pravovremeno donijela odluka o operaciji. Nažalost, uvriježeno je pogrešno vjerovanje da je potrebno čekati mrenu da „sazrije“, no operacija mrene za pacijenta je znatno lakša ukoliko je mrena u početnoj fazi. Što je mrena „tvrđa“, veći je rizik operacije te se produžuje oporavak pacijenta poslije operacije.

Tijek oftalmološkog pregleda

Kompletan oftalmološki pregled u Poliklinici Bilić Vision u prosjeku traje 30 do 45 minuta, a svoj termin možete dobiti bez liste čekanja. Kompletan oftalmološki pregled počinje objektivnim pregledom dioptrije na keratorefraktometru kojim se određuje dioptrija i vidna oštrina. Zatim se, subjektivnim pregledom dioptrije određuje najoptimalnija vidna oštrina. Pregled biomikroskopom služi za pregled prednjeg segmenta oka – bjeloočnice, rožnice, prednje sobice te reljefnost i struktura šarenice. Zatim liječnik pacijentu mjeri očni tlak i testira suzni film. Pregled očne leće u proširenoj zjenici liječniku omogućava procjenu prozirnosti i eventualne zamućenosti poznate kao siva mrena ili katarakta. Pregledom fundusa (očne pozadine) procjenjuju se vitalnost vidnog živca, stanje cirkulacije oka i makularnog područja (žuta pjega, odgovorna za centralni vid). Nakon pregleda liječnik savjetuje pacijenta o eventualnim dodatnim pretragama, preporukama terapije i budućih kontrola. Ovim detaljnim pregledom oni koji redovno pregledavaju oči u većem postotku sačuvaju dobar vid do duboke starosti.

Briga o pacijentu i rješavanje raznih oftalmoloških problema, temelj je poslovanja Poliklinike Bilić Vision, a u laganjem u najmoderniju tehnologiju i tim vrhunskih stručnjaka, Poliklinika svakom pacijentu osigurava pristup prema najvišim standardima. Upravo zato što brinemo o našim pacijentima, ističemo važnost preventivnih, redovnih pregleda kojim pacijent može osigurati zaštitu i zdravlje svojeg najvažnijeg osjetila. Vodite brigu o svom zdravlju i slušajte svoje oči i signale koje vam šalju kako biste osigurali njihovo zdravlje još dugi niz godina!

Naručite se za pregled

Zanima li Vas više informacija, ne možete naći ono što tražite ili se želite naručiti za pregled, kontaktirajte nas:








Financiranje Europske Unije, NextGenerationEU

Digitalna transformacija poliklinike implementacijom sustava za pametno praćenje pacijenata i integracija s postojećim sustavima

 

Oznaka projekta: NPOO.C1.1.2.R3-I3.01.0690 Opis projekta: Provedbom...

 
Anti VEGF

ANTI-VEGF U LIJEČENJU DIJABETIČKE RETINOPATIJE

 

Većina pacijenata oboljelih od dijabetesa zna da su redovni oftalmološki...

 
 
Naručite se