Novosti

Tko nije dobar kandidat za lasersko skidanje dioptrije?



Dobar kandidat za lasersko skidanje dioptrije ima iznad 20 godina, ima dulje razdoblje stabilnu dioptriju, nema očnih bolesti te je općenito dobrog zdravlja bez nedavno uvedenih terapija. Ipak, da bi se utvrdilo da netko nije dobar kandidat za lasersko skidanje, preporučuje se obaviti specijalistički pregled.
 

Na pregledu će liječnik, specijalist oftalmolog, provjeriti sve potrebne parametre i potvrditi jeste li pogodan kandidat za operaciju.

Kako biste se bolje pripremili za pregled, odnosno kako vas ne bi iznenadio, dobro je znati kako postoji nekoliko generalnih preduvjeta koje zainteresirani kandidati trebaju zadovoljavati da bi bili pogodni za operaciju.

 

Ovo je 6 uobičajenih uvjeta za operaciju vida laserom:

1. Kandidati trebaju imati 20 ili više godina
Dokle god se oko razvija, laserski se ne korigira dioptrija. U nekih je to već s navršenih 18 godina, a u nekih osoba čak i s 21 godinom.

 

2. Dioptrija mora biti stabilna i nepromijenjena barem godinu dana
Česte varijacije dioptrija javljaju se kod tinejdžera, osobito studenata zbog naprezanja očiju prilikom učenja. Važno je da je dioptrija nepromijenjena barem godinu dana prije pristupanja zahvatu laserskog skidanja dioptrije.

 

3. Kratkovidnost do -8,0 dioptrija, dalekovidnost do +5,0 i astigmatizam do 5 dioptrije – moguće je ukloniti laserskim skidanjem dioptrije.
Važno je istaknuti da se laserom može korigirati kratkovidnost do -8,0 dalekovidnost do +5,0 i astigmatizam do 5 dioptrije. Sve dioptrije koje su iznad toga mogu se korigirati ugradnjom intraokularne leće.
 

Naočale kao pomagalo za vid, dalekovidnost do +5


4. Kandidat ne smije bolovati od očnih bolesti kao što su npr. težak oblik suhog oka, glaukom, keratokonus ili uznapredovala dijabetička retinopatija.
U slučaju da kandidat ima teži oblik suhog oka te ne dobiva dovoljno suza kako bi oči bile normalno ovlažene, metoda laserskog skidanja dioptrije LASIK može pogoršati ovo stanje.

Uobičajeni simptomi suhih očiju uključuju peckanje, osjećaj pijeska u oku, smanjenu toleranciju na vjetar, povremeni mutni vid pa čak i pretjerane suze u nekim slučajevima.

Siva mrena/katarakta i glaukom (bolest povišenog očnog tlaka) također spadaju pod očne bolesti koje su kontraindikacija za zahvat laserskog skidanja dioptrije.

 

5. Autoimune bolesti ili teži oblika reumatskih bolesti.
Kontraindikacija za lasersku operaciju oka može uključivati ​​određene reumatske ili nekontrolirane autoimune bolesti. Ukoliko tijelo ima bilo kakav problem sa zacjeljivanjem, onda će imati isti problem i sa zacjeljivanjem tkiva oka kod metode LASIK, što ne može dati zadovoljavajuće rezultate za pacijenta.

Lasersko skidanje dioptrije

Također, određeni lijekovi mogu povećati rizike povezane s laserskom operacijom oka. Na primjer, imunosupresivi mogu ometati postoperativno zacjeljivanje, a neki lijekovi mogu povećati šansu i/ili ozbiljnost sindroma suhog oka.

 

6. Trudnoća i dojenje su kontraindikacija za lasersko skidanje dioptrije
Laserska korekcija vida se nikako ne preporučuje trudnicama ili dojiljama. Hormonske promjene koje žena tada proživljava mogu utjecati na rezultat operacije. To na koncu dovodi do privremenih promjena u vidu. Stoga se skidanje dioptrije ne preporučuje dok se i hormoni i vid ne vrate u normalu. U većini slučajeva dovoljno je da iza trudnoće ili dojenja prođe najmanje tri mjeseca.
 

Pregled za lasersko skidanje dioptrije


Procjena jeste li dobar kandidat ili ne za lasersko skidanje radi se na individualnoj osnovi, uzimajući u izbor povijest bolest, terapije i ostale zdravstvene faktore koji mogu utjecati na rezultate.

Ako doktor procijeni da netko nije dobar kandidat u tom trenutku, to ne znači da u skoroj budućnosti i dalje nećete biti. Tehnologija kojom se izvodi laserska operacija kontinuirano napreduje, omogućavajući osobama s kompleksnijim medicinskim stanjima da sigurno pristupe operaciji.

 

Ukoliko zadovoljavate gore navedene uvjete, obavite specijalistički pregled za lasersko skidanje dioptrije bez ikakve obveze.

Naručite se  pozivom na broj 01/4678-444 ili online klikom na link: www.bilicvision.hr.

 

DOBRO ZA ZNATI: Nošenje leća prije laserske operacije

Ako ste planirali na bilo kakav zahvat skidanja dioptrije, bitno je razumjeti da svakodnevno nošenje kontaktnih leća može utjecati na sam postupak:

Dugotrajno nošenje leća: Dugotrajno nošenje leća može promijeniti oblik vaše rožnice te utjecati na neprecizno mjerenje rožnice i skeniranje valne fronte vašeg vizualnog sustava. Preporučuje se prekidanje nošenja leća kroz dulje razdoblje prije operacije kako bi se omogućio povratak rožnice u njezino izvorno stanje. 

 

Autorica: Dr. sc. Nadežda Bilić, dr. med. specijalist oftalmolog

 

 

 

 

 

Naručite se za pregled

Zanima li Vas više informacija, ne možete naći ono što tražite ili se želite naručiti za pregled, kontaktirajte nas:








Povezanost dijabetesa i katarakte: Sve što trebate znati

 

Dijabetes je kronična bolest krvnih žila te time zahvaća sve organske sustave,...

 

Presbyond: Ana Begić Tahiri otkriva tajnu dobrog vida nakon 40-e

 

Starenje se ne može spriječiti, kao i kod svakog dijela tijela pa tako...

 
 

Vaš upit je zaprimljen! Hvala Vam na povjerenju!

tracking-pixel
Naručite se