Novosti

Kako usporiti razvoj katarakte ili sive mrene?



Razvoj katarakte ili sive mrene koja se razvija starenjem očne leće ne može se spriječiti. Ipak, postoje određene zdrave navike i postupci koji poništavaju štetna djelovanja, koji uzrokuju raniju pojavu ili napredovanja katarakte.

U nastavku izdvajamo 6 najčešćih čimbenika kojim možete usporiti razvoj katarakte ili sive mrene:

  1. UV zrake

Zbog izloženosti suncu i djelovanju UV zraka, katarakta se može ranije pojaviti ili brže napredovati. Stoga je iznimno važno nositi sunčane naočale sa 100% UV zaštitom. Preporučljivo je izbjegavati nošenje naočala bez UV zaštite. Pod zatamnjenim staklima zjenica oka se širi pa tako sunčeve zrake još više prodiru u oko. Stoga, ako zatamnjena leća nema adekvatnu UV zaštitu dolazi do još većeg oštećenja oka. Od UV zraka stradaju spojnica oka (alergijski solarni konjunktivitis), rožnica (površna upala rožnice) te dolazi do prijevremenog oštećenja žute pjege. Žuta pjega je odgovorna za centralni vid u oku (vožnja, gledanje TV, čitanje itd.)

2. Alkohol i cigarete

Pušenje i pretjerano konzumiranje alkohola je štetna navika koja može uzrokovati preranu pojavu sive mrene. Dobro je prekinuti pušenje u bilo kojoj životnoj dobi. Tako ćete produžiti svoj životni vijek i spriječiti različite cirkulacijske bolesti organizma koje mogu uzrokovati infarkt srca, izljev krvi u mozak ili u oku cirkulacijske bolesti vidnog živca i mrežnice. Pušenje i uživanje alkohola u većim količinama također može uzrokovati intoksikaciju (trovanje vidnog živca) te dovesti do pada vidne oštrine i suženje vidnog polja kao trajne posljedice.

3. Konzumacija lijekova

Dugotrajno korištenje nekih lijekova, primjerice kortikosteroida, direktno utječe na prijevremenu pojavu katarakte. Različite imunološke bolesti, reumatske, degenerativne, kronične i upalne liječe se upravo kortikosteroidima. Produženo djelovanje kortikosteroida na oko može uzrokovati povišenje očnog i krvnog tlaka te karakteristični oblik sive mrene koji se može javiti u vrlo ranoj životnoj dobi.

4. Oboljeli od šećerne bolesti imaju povećan rizik od pojave sive mrene ili katarakte, ukoliko nije postignuto optimalno liječenje, a šećer u krvi nije dobro reguliran. Neregulirana šećerna bolest dovodi do pojave dijabetičke retinopatije. Dijabetička retinopatija je cirkulacijska bolest oka, kod koje mogu biti zahvaćeni vidni živac, mrežnica i žuta pjega te je potrebna redovita kontrola i liječenje. Također je zabilježeno da se kod oboljelih od šećerne bolesti puno ranije javlja siva mrena ili katarakta, nego kod ostatka populacije.

5. Prirođena katarakta

Hoće li kod djeteta doći do pojave prirođene ili kongenitalne katarakte najčešće ovisi o tome hoće li trudnica biti izložena infekciji rubeole. Trudnice bi trebale razgovarati sa svojim liječnikom o potrebi imunizacije protiv rubeole prije odluke o trudnoći.

6. Zdrava prehrana

Voće i povrće odgodit će pojavu sive mrene. To znači da će voće i povrće bogato antioksidansima općenito usporiti procese starenja i povoljno djelovati na cijeli organizam pa tako i na preranu pojavu sive mrene.

Ukoliko se oči štite na ovaj način, moguće je usporiti razvoj katarakte u ranoj fazi. No, nažalost neophodno je da osoba razvije kataraktu ako poživi dovoljno dugo.

Redovnim godišnjim pregledima kod oftalmologa brinete o vašem vidu na vrijeme. Smanjujete mogućnost razvoja očnih bolesti koje u začetku ne moraju imati simptome, ali ako se ne liječe na vrijeme mogu biti pogubne za vaš vid. Stoga se svima starijima od 40. godine života preporučuje da odlaze na redovan oftalmološki pregled barem jednom godišnje. tako ćete na vrijeme doznati je li siva mrena ili katarakta razlog slabljenja vida. Siva mrena ili katarakta može se izliječiti samo operativnim putem. Najbolje je sivu mrenu ili kataraktu odstraniti u samom začetku jer su operacija i oporavak brži i sigurniji. Odlaganje operativnog zahvata nakon određenog stupnja razvijenosti sive mrene, može otežati operaciju i učiniti ju rizičnijom za pacijenta.

U Poliklinici Bilić Vision već dugi niz godina vrsni operateri s dugogodišnjim iskustvom izvode operacije sive mrene ili katarakte. Da bi pacijentu pružili najbolju operativnu tehniku i najbolja znanja, operateri iz ove zagrebačke poliklinike se stalno usavršavaju na svjetski poznatim klinikama. Primjenjuju najnovije metode za operaciju katarakte koja pacijentima daje daleko bolje rezultate.

Priuštite si vid iz mladosti i prepustite se u ruke najboljih oftalmoloških stručnjaka.

Dođite u Bilić Vision provjeriti imate li sivu mrenu. Naručite se na pregled u Poliklinici Bilić Vision pozivom na broj 01 4678 444 ili putem online kontakt forme.

Naručite se za pregled

Zanima li Vas više informacija, ne možete naći ono što tražite ili se želite naručiti za pregled, kontaktirajte nas:








Povezanost dijabetesa i katarakte: Sve što trebate znati

 

Dijabetes je kronična bolest krvnih žila te time zahvaća sve organske sustave,...

 

Presbyond: Ana Begić Tahiri otkriva tajnu dobrog vida nakon 40-e

 

Starenje se ne može spriječiti, kao i kod svakog dijela tijela pa tako...

 
 

Vaš upit je zaprimljen! Hvala Vam na povjerenju!

tracking-pixel
Naručite se