Novosti

Kako tretirati očne alergije



Kihanje, šmrcanje i začepljen nos u proljeće često su znakovi koji ukazuju da ste podložni alergijama. Nerijetko se te alergije odražavaju i na vaše oči kroz simptome crvenila, svrbeža ili vodenog iscjetka iz oka.

Što najčešće uzrokuje očne alergije?

  • Vanjski alergeni – pelud iz trave, drveća i korova
  • Unutarnji alergeni – dlake i perut kućnih ljubimaca, grinje i plijesan
  • Iritansi poput dima cigareta, mirisa parfema ili ispušnih plinova

Dijagnoza očne alergije

Do očnih alergija dolazi kada imunološki sustav postane osjetljiv i pretjerano reagira na nešto u svakodnevnom okruženju. Kod većine osoba to ne izaziva nikakvu reakciju – to su alergeni. Alergijska reakcija nastane kada alergen dođe u kontakt s protutijelima koji su povezani s određenim bijelim krvnim stanicama (mastocitima). Mastociti otpuštaju histamine i medijatore upale koje uzrokuju proširenje sitnih krvnih žilica u oku, svrbež, crvenilo, suzenje i iscjedak.

Ponekad su simptomi očnih alergija vrlo slični simptomima nekih očnih bolesti. Stoga je jako važno prilikom pojave dugotrajnog crvenila, svrbeža, vodenog iscjetka, a osobito ako neki od navedenih simptoma narušavaju vidno polje, posjetiti oftalmologa specijalista koji će na temelju detaljnog pregleda uspostaviti odgovarajuću terapiju.

Alergijski simptomi

  • Crvenilo oka – varijabilno crvenilo oka koje ovisi o vjetru, suhom oku ili ventilaciji može biti simptom konjunktivitisa (upale spojnice oka). Konjunktivitis je jedna od najčešćih bolesti oka koja se javlja u različitim oblicima.
  • Iscjedak iz oka – Razlikujemo različite vrste iscjedaka iz oka. Ukoliko je gnojni iscjedak vjerojatno je bakterijska infekcija. Sluzavi pak iscjedak apelira na alergijsku infekciju, dok vodeni iscjedak označava najčešće akutnu virusnu infekciju.
  • Edem spojnice oka – prozirna oteklina spojnice oka ili konjunktive u većini slučajeva upućuje na alergijsku upalu.
  • Otekline vjeđa – natečenost gornje vjeđe
  • Crvenilo kože vjeđa – ponekad udruženo sa sitnim perutanjem kože oko očiju

Tretman očnih alergija

Prije svega je važno mijenjati životne navike i ponašanje u odnosu na alergiju koju imate kako biste maksimalno izbjegli aktivaciju alergena. Neki od savjeta su:

  1. Za vrijeme proljeća, dok je velika količina alergena u zraku, dobro je držati prozore zatvorenima te koristiti klimu u kući i u autu.
  2. Izbjegavati nošenje kontaktnih leća kako se pelud ne bi lijepila za površinu oka. Preporučuje se nošenje dioptrijskih i sunčanih naočala kako bi pelud ostala što dalje od površine oka.
  3. Nakon boravka na otvorenom, ispiranje očiju umjetnim suzama radi smanjenja količine alergena na spojnici oka, eventualno pranje kose
  4. Upotreba antialergijske posteljine kako biste se zaštitili od grinja, prašine i kukaca
  5. Obavezno pranje ruku nakon kontakta s kućnim ljubimcima

Liječenje očnih alergija

Vrlo često se alergijske reakcije pokušavaju rješavati antibioticima i antibiotskim mastima, a to je krivo jer antibiotik ne može riješiti alergijsku reakciju. Dodatni minus je to šta nepotrebno i prekomjerno korištenje antibiotika dovodi do rezistencije, odnosno otpornosti na antibiotik, pa onda kada se zaista treba koristiti, lijek nema puno djelovanje ili ne djeluje uopće. Stoga svima koji osjećaju simptome očne alergije svakako se preporučuje pregled oftalmologa na biomikroskopu kojim će pokazati radi li se o alergiji ili nekoj drugoj upali, a samim time i odrediti ispravna farmakološka terapija.

Oftalmolozi iz Poliklinike Bilić Vision imaju iskustva s dijagnozom i liječenjem očnih upala i alergija. Ukoliko vas muče slični simptomi, možete se naručiti na pregled u Polikliniku Bilić Vision pozivom na broj 01 4678 444 ili putem web stranice www.bilicvision.hr.

Poliklinika Bilić Vision, već 20 godina brinemo o vašem vidu.

Naručite se za pregled

Zanima li Vas više informacija, ne možete naći ono što tražite ili se želite naručiti za pregled, kontaktirajte nas:








Povezanost dijabetesa i katarakte: Sve što trebate znati

 

Dijabetes je kronična bolest krvnih žila te time zahvaća sve organske sustave,...

 

Presbyond: Ana Begić Tahiri otkriva tajnu dobrog vida nakon 40-e

 

Starenje se ne može spriječiti, kao i kod svakog dijela tijela pa tako...

 
 

Vaš upit je zaprimljen! Hvala Vam na povjerenju!

tracking-pixel
Naručite se