Novosti

Kako se izvodi operacija mrene?


Kako se izvodi operacija sive mrene ili katarakte

Siva mrena ili katarakta je zamućenje očne leće kojoj kako starimo usporava metabolizam i postupno se gomilaju sitna oštećenja koja se sve teže sama popravljaju. Njezini glavni simptomi očituju se u padu vidne oštrine i zamagljenom vidu. Poliklinika Bilić Vision više od 15 godina pomaže pacijentima u liječenju sive mrene ili katarakte, a radi svog dugogodišnjeg iskustva Poliklinika je među vodećim zdravstvenim ustanovama u kojima se ova operacija izvodi. Jedini način rješavanja sive mrene je operativni zahvat.

Prvi korak je odlazak na detaljan oftalmološki pregled u kojem se pregledava cijeli segment oka s naglaskom na očnu leću koja je zamućena. Na pregledu se rade i sva dodatna snimanja i analize kako bi se ustvrdilo koju intraokularnu leću pacijent može ugraditi u oku, a koja će zamijeniti prirodnu zamućenu leću. Vrsta intraokularne leće koja se ugrađuje, osim o medicinskim parametrima ovisi i o životnim potrebama i životnom stilu pacijenta. Liječnik će nakon pregleda i razgovora s pacijentom odabrati najidealniju leću. Sama operacija sive mene izvodi se na ambulantnoj osnovi po principu jednodnevne kirurgije što znači da pacijent nakon operacije ne mora ležati u bolnici već odlazi kući. Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji uz primjenu kapljičnog anestetika, a prilikom operacije pacijent ne osjeća bol, nego samo dodire na oku. Operacija traje 10 do 15 minuta po oku, potpuno je bezbolna i nema šivanja rane čime se smanjuje mogućnost pojave poslije operacijskog astigmatizma.

Razlika ultrazvučne i laserske operacije mrene

Ultrazvučna metoda klasična je za operaciju sive mrene, a Poliklinika Bilić Vision jedna je od rijetkih koja pacijentima nudi i mogućnost operacije sive mrene Femto laserskom metodom. Femto laserska operacija sive mrene ne koristi kirurški nož već se svi rezovi na oku rade laserom, kao i onaj najvažniji – rez otvaranja prednje kapsule prirodne leće, što ovaj zahvat čini još preciznijim i sigurnijim. Operacija laserom također smanjuje vrijeme operacijskog zahvata, što omogućava brži oporavak i postiže se najbolja vidna oštrina za pojedinca.

Prilikom operacije mrene kao zamjena za prirodnu ljudsku leću ugrađuju se umjetne intraokularne leće te ih postoji nekoliko. Monofokalna ili jednožarišna leća omogućava dobar vid na daljinu nakon operacije, dok su za vid na blizinu potrebne naočale. Multifokalna leća omogućava vid bez naočala na daljinu, srednju udaljenost (računalo) i čitanje, predstavlja i jednu od mogućnosti uklanjanja dioptrije, a njezinom ugradnjom osoba u najvećoj mjeri postaje neovisna o naočalama. Torična intraokularna leća korigira nepravilnu zakrivljenost rožnice, odnosno astigmatizam. Postoji i multifokalna torična leća koja objedinjuje svojstva i učinke intraokularnih leća kojima se odjednom može riješiti i dioptrija i astigmatizam te omogućuje vid na svim udaljenostima.

Prava revolucija na području ugradnje intraokularnih leća je operacija sive mrene kombinacijom Femto lasera i Vivity leće. Zbog visoke stručnosti i dugogodišnjeg iskustva dr. Luka Bilić dobio je, među prvima u svijetu, priliku provesti studiju na Vivity intraokularnoj leći. Njezina najveća prednost nad drugim lećama je mogućnost rješavanja dioptrije na svim udaljenostima te uklanjanje brojnih nuspojava koje su se dosad javljale kod pacijenata, poput rasipanja svjetla oko farova automobila prilikom vožnje noću.

Poliklinika Bilić Vision već više od 26 godina opravdava povjerenje više od 310 000 zadovoljnih pacijenata te broji više od 30 000 uspješnih operativnih zahvata. Svakodnevnim trudom i ulaganjem u najnoviju i najbolju tehnologiju na tržištu, našim pacijentima osiguravamo vrhunsko liječenje uz individualan pristup i predanost našeg tima stručnjaka i to bez liste čekanja.

Naručite se za pregled

Zanima li Vas više informacija, ne možete naći ono što tražite ili se želite naručiti za pregled, kontaktirajte nas:








Presbyond: Ana Begić Tahiri otkriva tajnu dobrog vida nakon 40-e

 

Starenje se ne može spriječiti, kao i kod svakog dijela tijela pa tako...

 
Financiranje Europske Unije, NextGenerationEU

Digitalna transformacija poliklinike implementacijom sustava za pametno praćenje pacijenata i integracija s postojećim sustavima

 

Oznaka projekta: NPOO.C1.1.2.R3-I3.01.0690 Opis projekta: Provedbom...

 
 
Naručite se