Novosti

Kako operacija sive mrene može poboljšati kvalitetu života?



Siva mrena ili katarakta je zamućenje očne leće koje nastaje uslijed zgušnjavanja proteina unutar očne leće. Rezultat toga procesa je mutan i sivkast vid, kao kad gledate kroz dugo vremena neopran prozor.

Katarakta najčešće nastaje pod utjecajem prirodnog starenja organizma. Postoje i neke druge okolnosti i čimbenici koji utječu na njezin razvoj. Vjerojatnost da ćete u starosti razviti sivu mrenu vrlo je velika – čak 60% ljudi starijih od 60 godina ima sivu mrenu.

Vrijeme je za „pranje prozora“

Danas kad je životni vijek čovjeka daleko duži. Aktivan život nije privilegija rijetkih već uobičajen način života gotovo svakog 60-godišnjaka. Siva mrena može značajno smanjiti mogućnost samostalnog i aktivnoga življenja.

Osobe koje su se uz pomoć ultrazvučne operacije uspješno riješile sive mrene, svjedoče da im je to iskustvo promijenilo živote. Uistinu nema razloga ne vjerovati im. Svi mi imamo samo jedan život i želimo ga provesti što ljepše, sretnije i kvalitetnije. A operacija sive mrene – ukoliko je imate – uvelike će vam pomoći da unaprijedite kvalitetu svojega života.

O čemu se radi? Nekad se govorilo da mrena, prije no što se operira, „treba sazreti“. To je značilo da pacijent mora živjeti sa sivom mrenom barem nekoliko godina, to jest da barem nekoliko godina mora gledati kroz sve siviju i mutniju očnu leću. Danas se, naprotiv, operaciji uklanjanja sive mrene pristupa odmah čim se ona dijagnosticira pa nema straha da će vam se pogled na svijet uslijed sive mrene jače i na dulje vremena zamutiti.

Mladenački vid i u jesen života

Osim toga, zamjenom zamućene očne leće novom, umjetnom, lećom – onom koja zauvijek ostaje u oku – može se riješiti i pitanje dioptrije, tako da pacijent uz uklanjanje sive mrene dobiva i mogućnost ponovnog vida bez naočala. Idealan način da se jednim potezom u potpunosti riješite dioptrije je ugradnja tzv. multifokalne leće, odnosno leće koja će vam pomoći da vidite na blizinu, srednju udaljenost i daljinu. Izvrsna alternativa gomilanju naočala za daljinu, blizinu, čitanje… i odličan način da se riješite brige zbog zamagljivanja, klizanja, žuljanja i svega lošega što ide uz nošenje naočala!

Vaši roditelji zaslužuju dostojanstvenu starost

Imate li u obitelji osobu koja vam se požalila da sve slabije i mutnije vidi, savjetujte joj pregled u Poliklinici Bilić Vision. Ukoliko se dijagnosticira postojanje katarakte ili sive mrene, sljedeći je korak operacija. Radi se o rutinskom petnaestminutnom zahvatu koji je u potpunosti bezbolan, a izvodi se pod lokalnom kapljičnom anestezijom. Ultrazvuk u rukama vrsnog i iskusnog kirurga iz naše Poliklinike usitnjava zamućenu leću i na njezino mjesto ugrađuje ranije spomenutu umjetnu leću. Kvaliteta vida trenutačno se poboljšava, a pacijent već sutradan može obavljati većinu svojih uobičajenih dnevnih aktivnosti.

Samo bez straha!

Svi koji ju joj se podvrgli, govore da operacija uklanjanja sive mrene ne boli. Informacija iz prve ruke! Sama se operacija izvodi u lokalnoj kapljičnoj anesteziji, leća se umeće kroz mali rez koji poslije spontano zarašćuje bez potrebe za šivanjem, pa je zbog toga vrlo poštedna za pacijenta. To ujedno znači da nakon operacije nije potrebno ležati da biste se oporavili, jer oporavak je gotovo trenutačan. Sve što treba učiniti jest oprati kosu večer prije zahvata te na dan operacije na sebi imati odjeću koja se ne skida preko glave.

Ipak, najvažnije od svega je odlučiti se za operaciju. Naše je dosadašnje iskustvo da se osobe kojima je dijagnosticirana katarakta vrlo brzo i bez puno premišljanja odlučuju za zahvat. To je zato što je vid naše najvažnije osjetilo i baš svi žele vidjeti dobro što je dulje moguće.

U našoj Poliklinici već gotovo dva desetljeća vrhunski očni liječnici, kirurzi katarakte s tisućama operiranih pacijenata iza sebe, tom brzom i rutinskom operacijom svakodnevno pomažu ljudima da „ponovno progledaju“. Svi ti pacijenti svjedoci su stručnosti, profesionalnosti, izvrsnosti i ljubaznosti cjelokupnog medicinskog osoblja, kako poslije opisuju svoje iskustvo u Bilić Visionu.

Dopustite sebi i svojoj obitelji da uživate u bojama svih godišnjih doba koja su pred vama. Mi vam u tome možemo pomoći. Zato nam se obratite s punim povjerenjem i postanite i vi dijelom zadovoljne obitelji Poliklinike Bilić Vision.

 

Izvor slika: Photostock

Naručite se za pregled

Zanima li Vas više informacija, ne možete naći ono što tražite ili se želite naručiti za pregled, kontaktirajte nas:








Povezanost dijabetesa i katarakte: Sve što trebate znati

 

Dijabetes je kronična bolest krvnih žila te time zahvaća sve organske sustave,...

 

Presbyond: Ana Begić Tahiri otkriva tajnu dobrog vida nakon 40-e

 

Starenje se ne može spriječiti, kao i kod svakog dijela tijela pa tako...

 
 

Vaš upit je zaprimljen! Hvala Vam na povjerenju!

tracking-pixel
Naručite se