Novosti

Intraokularne leće – vrste



Što su intraokularne leće?

Intraokularne leće su umjetne leće koje se ugrađuju u oko kao zamjena za ljudsku prirodnu očnu leću zbog 2 razloga:
• uklanjanja visokih dioptrija na prirodnoj očnoj leći ili
• zbog rješavanja sive mrene ili katarakte, odnosno zamućene prirodne očne leće.

Fakične intraokularne leće – leće koje odstranjuju visoku dioptriju

U ljudskom oku se nalazi prirodna očna leća kroz koju se projicira vidna slika. U slučaju velikih dioptrija prirodnu očnu leću možemo zamijeniti ugradnjom umjetne leće s ciljem otklanjanja dioptrije.
Tada umjetnu leću možemo ugraditi u prednju sobicu oka ili sve češće u stražnju sobicu ispred prirodne leće. Takva leća ugrađuje se prvenstveno u oči s visokom kratkovidnošću, ali može se korigirati i visoka dalekovidnost te astigmatizam. Ove leće osobito koristimo ako je kratkovidnost iznad 10 dioptrija, jer u tom slučaju lasersko skidanje dioptrije nije najbolje rješenje.

Fakične leće i lasersko skidanje dioptrije

Fakične leće koriste se već više od petnaest godina i stalno se usavršavaju dizajnom i sigurnosnim karakteristikama.

Prednost fakičnih leća u odnosu na lasersko skidanje dioptrije (metodom LASIK) kod ljudi koji imaju velike dioptrije (kratkovidnost veća od -10), je ta što se ugradnjom leće izbjegava lasersko stanjivanje i onako tanke rožnice koju imaju visoko kratkovidne osobe.

Iako oslobađaju visoko kratkovidnu osobu od naočala ili kontaktnih leća, ovakve leće imaju i nedostatke kao što je mogućnost povišenja očnog tlaka i prijevremena pojava zamućenja u prirodnoj očnoj leći. Uvijek je najbolje konzultirati svog oftalmologa-kirurga o najboljim rješenjima za vaše oči.

Ugradnja fakičnih leća se ne radi u državnim bolnicama, već u svega nekoliko privatnih ustanova u Hrvatskoj među kojima je i Poliklinika Bilić Vision. To je zato jer se u bolnicama rade oni zahvati koji se odnose na bolest oka, a ne na estetiku otklanjanja dioptrije (ugradnja fakične leće ili lasersko skidanje dioptrije).

Leće za ugradnju prilikom operacije katarakte ili sive mrene

Danas na tržištu postoji stotinjak različitih leća koje se ugrađuju u oko prilikom operacije katarakte ili sive mrene. Nije svejedno koju ćete leću odabrati za ugradnju. Najbitnije je prethodno obaviti oftalmološki pregled kod oftalmologa specijalista kako bi se ustanovilo koja je intraokularna leća najbolja za vaše oči.

Nakon operacije sive mrene u oko se ugrađuje leća koja zamjenjuje prirodnu očnu leću koja se zamutila zbog procesa starenja. U Poliklinici Bilić Vision više od 15 godina uspješno vršimo operacije sive mrene ili katarakte te omogućavamo svojim pacijentima da u trećoj životnoj dobi ponovo progledaju.

Razlikujemo sljedeće vrste umjetnih intraokularnih leća koje se ugrađuju u oko nakon operacije katarakte:

1. Monofokalna ili jednožarišna intraokularna leća

omogućava dobar vid na daljinu nakon operacije (hodanje, vožnja, gledanje TV, kina, kazališta itd), dok je za vid na blizinu potrebno nošenje naočala, (čitanje, rad za računalom itd.) Što je osoba starija, (60 ili više godina), to je potreba za dodatnim naočalama za čitanje više izražena.

2. Torična intraokularna leća

korigira astigmatizam. Astigmatizam je nepravilna zakrivljenost rožnice koja uzrokuje nepravilnost i izduženost slike koju gledamo, a korigira se upravo ugradnjom torične leće u pravilnoj poziciji (meridijanu).

3. Multifokalna ili višežarišna intraokularna leća

omogućava dobar vid na svim udaljenostima nakon operacije sive mrene (na daleko, srednju udaljenost i na blizu), a multifokalna torična leća korigira i astigmatizam.

Multifokalne intraokularne leće daju najbolje rezultate kod dalekovidnih osoba, dok su kratkovidne ili visoko kratkovidne osobe podložne duljem periodu prilagodbe. Multifokalne intraokularne leće omogućuju najbolje rezultate u uvjetima dobre rasvjete.

Očekivanja pacijenta ne smiju biti nerealna, jer će biti situacija, a pogotovo u uvjetima loše rasvjete, kada će ipak ustrebati naočale, više kod rada na blizinu.

Sve navedene leće, kada ih jednom ugradimo, omogućavaju dobar vid do kraja života. U Poliklinici Bilić Vision uobičajeno operiramo prvo jedno pa zatim i drugo oko s razmakom od 7 do 14 dana.

Pozivamo Vas da nam se javite, provjerite vašu prirodnu očnu leću i dioptriju te doznate jeste li dobar kandidat za ugradnju intraokularne leće. Javite nam se na telefon Poliklinike 01 4678 444 ili putem online obrasca.

Naručite se za pregled

Zanima li Vas više informacija, ne možete naći ono što tražite ili se želite naručiti za pregled, kontaktirajte nas:








Povezanost dijabetesa i katarakte: Sve što trebate znati

 

Dijabetes je kronična bolest krvnih žila te time zahvaća sve organske sustave,...

 

Presbyond: Ana Begić Tahiri otkriva tajnu dobrog vida nakon 40-e

 

Starenje se ne može spriječiti, kao i kod svakog dijela tijela pa tako...

 
 

Vaš upit je zaprimljen! Hvala Vam na povjerenju!

tracking-pixel
Naručite se