Novosti

Dijabetes i oko (dijabetička retinopatija)



Dijabetes i simptomi

Šećerna bolest poznata kao dijabetes je poremećaj povećavanja razine šećera u krvi gušterače. Do toga dolazi jer žlijezda gušterača smanji ili potpuno prestane proizvoditi hormon inzulin koji je od životne važnosti za ljudske stanice u organizmu. Stoga se nerijetko dugogodišnji šećeraši u kasnijoj fazi bolesti liječe primanjem injekcija inzulina kako bi se njihove stanice održale na životu.

Bolest je najčešće nasljedna ili se razvije kroz život, a simptomi su: često i obilno mokrenje, žeđ, glad, gubitak tjelesne težine, umor ili slabost i zamagljen vid.

Očne bolesti kod dijabetičara

Kod povišene razine šećera u krvi dolazi do promjena sitnih krvnih žila u mrežnici oka što oštećuje mrežnicu i dovodi do smanjenja vida pa i sljepoće.

Dijabetes ili šećerna bolest može uzrokovati promjene na svim dijelovima oka:
• učestale upale vjeđa
ječmenac
siva mrena ili katarakta
glaukom
• dijabetička retinopatija

Dijabetička retinopatija

80% ljudi koji imaju dugogodišnji dijabetes boluju i od dijabetičke retinopatije. Dijabetička retinopatija je komplikacija na mrežnici oka kod šećerne bolesti prilikom koje dolazi do stvaranja i pucanja malih krvnih žila na mrežnici.
Razlikujemo različite stupnjeve kod ove bolesti. Postoje oblici dijabetičke retinopatije koji se javljaju u blagom obliku bez simptoma (koji ne ugrožavaju znatno vid) do oblika jake dijabetičke retinopatije (koji vrlo brzo dovedu do sljepoće).

Dijabetička retinopatija je vodeći uzrok sljepoće u razvijenim zemljama svijeta.

Duljina trajanja šećerne bolesti najčešće je povezana i s težinom stupnja dijabetičke retinopatije. Što bolest dulje traje, rizik je veći.

U početku najčešće nema nikakvih simptoma. Poslije se mogu javiti:
• zamagljenje vida
• pogled kao kroz vodu
• iskrivljenje slike
• mrlje i sjene u vidnom polju
• djelomični i potpuni gubitak vida
Za vrijeme pregleda dijabetičara ispituje se vidna oštrina, mjeri očni tlak i pregledava očna pozadina te ako treba radi se OCT (slojevno lasersko snimanje mrežnice) i fluoresceinska angiografija.

Liječenje dijabetičke retinopatije

Ljudima koji imaju dijabetes, a nemaju dijabetičku retinopatiju, preporuča se obavezno jednom godišnje dolaziti na opći oftalmološki pregled. To je važno jer bolest u početku nema simptome pa se jedino redovnim godišnjim pregledima može na vrijeme dijagnosticirati bolest te spriječiti daljnje pogoršanje.
Kod blagog oblika bolesti na periferiji mrežnice dolazi do pucanja krvnih žilica i krvarenja te se taj oblik najčešće liječi laserskom fotokoagulacijom mrežnice.

U slučaju da dolazi do promjena u centru vida (žutoj pjegi) u obliku otekline i/ili krvarenja, liječenje se sastoji od injekcija u oko koje sadrže ili kortikosteroidni pripravak (Triamcinolon acetonid- Kenalog) ili anti VEGF – lijek koji smanjuje pucanje krvnih žilica. Injekcije se moraju ponavljati u nekoliko navrata.
Teži slučajevi se nažalost moraju liječiti operacijom koja se zove vitrektomija kojom se pokušava spasiti vid.

2 jednostavna koraka kako možete zaštititi svoj vid

1. Svakih 6 mjeseci napraviti kompletan oftalmološki pregled, čak i ako ne postoje smetnje vida.

2. Ako je već otkrivena dijabetička retinopatija, pregledi trebaju biti svakih tri do šest mjeseci.

Poliklinika Bilić Vision je opremljena najsuvremenijom opremom za dijagnostiku, praćenje i liječenje dijabetičke retinopatije kroz sve stadije bolesti, a naši liječnici su vrhunski stručnjaci koji imaju višegodišnje iskustvo u liječenju očnih bolesti . Nazovite nas na 01 4678 444 ili nam se javite putem online obrasca i naručite se na pregled.

Naručite se za pregled

Zanima li Vas više informacija, ne možete naći ono što tražite ili se želite naručiti za pregled, kontaktirajte nas:








Povezanost dijabetesa i katarakte: Sve što trebate znati

 

Dijabetes je kronična bolest krvnih žila te time zahvaća sve organske sustave,...

 

Presbyond: Ana Begić Tahiri otkriva tajnu dobrog vida nakon 40-e

 

Starenje se ne može spriječiti, kao i kod svakog dijela tijela pa tako...

 
 

Vaš upit je zaprimljen! Hvala Vam na povjerenju!

tracking-pixel
Naručite se