Novosti

Dalekovidnost ili hipermetropija



Dalekovidnost je refraktivna greška oka kod koje dalekovidna osoba dobro vidi na daljinu, ukoliko dalekovidnost nije značajno izražena (greška vida veća od 2 dioptrije). Primjerice, to znači da dalekovidne osobe mogu dobro vidjeti prometne znakove u vožnji, ali ne vide čitati bez naočala ili kontaktnih leća. To također ovisi o visini dioptrije i dobi.

Dalekovidnost se označava plus dioptrijom na receptu za dioptrijske naočale i kontaktne leće. Važno je naglasiti da nije svaka dalekovidnost ista. Koliko dobro ćete vidjeti udaljene predmete ovisi o visini dioptrije i sposobnosti akomodacije oka. Funkcija akomodacije oka je izoštravanje slike na blizinu. Primjerice, djeca s manjom i srednjom plus dioptrijom, odnosno dalekovidnošću, mogu vidjeti i blizu i daleko jer je očni (cilijarni) mišić u djece snažan. Međutim, sa starenjem očni (cilijarni) mišić slabi, a time slabi i izoštravanje slike na blizinu.

Uzroci

Kako bi ljudsko oko projiciralo jasan vid, svjetlosne zrake moraju pasti točno na mrežnicu. Kad se rodimo, ljudsko oko je malo pa je zbog toga 90% beba prilikom rođenja dalekovidno. Kako rastemo, raste i očna jabučica pa u velikom postotku oko postaje normovidno, iako neko oko ostaje kraće pa oko ostaje dalekovidno. Kod dalekovidnosti se svjetlosne zrake s predmeta koji promatramo sijeku iza očne jabučice jer je oko prekratko i javlja se dalekovidnost.

Dalekovidnost može biti nasljedna, iako dosta djece koji su kroz djetinjstvo bili dalekovidni, uspiju ispraviti ovu refraktivnu grešku odrastanjem uz nošenje naočala i vježbe, do punoljetnosti.

Simptomi

Dalekovidnost se održava kroz sljedeće simptome:

  • Dobar vid za udaljene predmete, ali lošiji vid za čitanje, pri radu za računalom i slično
  • Glavobolje do kojih dolazi nakon dužeg gledanja na blizu, npr. čitanje bez naočala
  • Zamagljen vid zbog krive projekcije slike u mozgu
  • Naprezanje oka jednako kao i škiljenje radi pokušavanja izoštravanja slike

Ukoliko nositelji naočala i kontaktnih leća imaju ovakve simptome, velika je vjerojatnost da im je pogrešno određena dioptrija te trebaju obaviti ponovo mjerenje vidne oštrine uz širenje zjenica (skijaskopija kod mladih osoba), a nije na odmet i detaljan oftalmološki pregled.

Liječenje

Dalekovidnost se može korigirati kontaktnim lećama, dioptrijskim naočalama ili laserskom korekcijom vida (ukoliko imate 20 godina života ili više).

Ako niste zadovoljni vidom kojeg imate s naočalama i lećama jer mislite da vam se dioptrija promijenila ili vam je jednostavno dosadilo svakodnevno korištenje opreme i pomagala za jasan vid i željeli biste se riješiti dioptrije, naručite se na pregled i konzultacije u Polikliniku Bilić Vision. Naručiti se možete pozivom na broj 01 4678 444 ili putem online obrasca.

Bilić Vision, već 20 godina brinemo o Vašem vidu!

Naručite se za pregled

Zanima li Vas više informacija, ne možete naći ono što tražite ili se želite naručiti za pregled, kontaktirajte nas:








Povezanost dijabetesa i katarakte: Sve što trebate znati

 

Dijabetes je kronična bolest krvnih žila te time zahvaća sve organske sustave,...

 

Presbyond: Ana Begić Tahiri otkriva tajnu dobrog vida nakon 40-e

 

Starenje se ne može spriječiti, kao i kod svakog dijela tijela pa tako...

 
 

Vaš upit je zaprimljen! Hvala Vam na povjerenju!

tracking-pixel
Naručite se