Novosti

Blefarospazam ili nekontrolirano treptanje



Blefarospazam je poremećaj normalnog tonusa u mišićima (mišićna distonija) što uzrokuje nekontrolirano stiskanje mišića oko oka. Zbog tog nekontroliranog stiskanja mišića, dolazi do zatvaranja oka što loše utječe na vid i sprječava uobičajene aktivnosti poput rada za računalom ili vožnje automobila.

Nije poznato koji je uzrok blefarospazmu. Iako se kod nekih pacijenata zna dogoditi da se blefarospazam javi paralelno sa suhim okom, smatra se da sindrom suhog oka nije uzrok. Ponekad može biti zahvaćena samo jedna strana oko oka, ali se blefarospazam najčešće javlja oko oba oka. U većini slučajeva blefarospazam se pojavljuje u starijoj životnoj dobi.

Treptanje, nelagoda i iritacija su rijetki u početku bolesti, ali zato kroz jedan određeni period kako blefarospazam napreduje, tako su i ovi simptomi sve češći. U naprednom stadiju blefarospazma, treptanje toliko uznapreduje da ako se ne liječi može znatno smanjiti kvalitetu života. Također je važno naglasiti kako postoje i drugi simptomi te se može pojaviti i nekontrolirano stiskanje dijela čela ili lica. Blefarospazam se aktivira uz prašinu, vjetar, svjetlo koje treperi i slično.

Kako liječiti blefarospazam ili nekontrolirano treptanje?

Injekcijama se već gotovo 30 godina uspješno liječi blefarospazam. Lijek za suzbijanje nekontroliranog treptanja se aplicira u obliku injekcije direktno u mišić oko oka koji je zahvaćen i opušta ga što rezultira smanjenjem pritiskanja mišića i treptanja. Primjena ovog lijeka nije bolna, samo može biti kratko nelagodna prilikom uboda injekcije.

U većini slučajeva su rezultati vidljivi već 3 dana nakon primjene lijeka za suzbijanje nekontroliranog treptanja, a najviše može proći dva tjedna do učinka. Lijek prestaje djelovati 3-4 mjeseca kasnije te se postupak treba ponoviti.

Nakon tretmana dolazi do opuštanja mišića, smanjenja neželjenog i nekontroliranog treptanja te se omogućuje povratak normalnom obavljanju svakodnevnih zadataka.

Ukoliko ste se prepoznali i imate sličan problem, javite nam se jer i vama možemo pomoći. U Poliklinici Bilić Vision imamo višegodišnje iskustvo u liječenju nekontroliranog treptanja upravo primjenom injekcija. Možete se naručiti na pregled za blefarospazam pozivom na broj 01/4678-444 ili putem online forme: Naruči se na pregled.

Naručite se za pregled

Zanima li Vas više informacija, ne možete naći ono što tražite ili se želite naručiti za pregled, kontaktirajte nas:








Povezanost dijabetesa i katarakte: Sve što trebate znati

 

Dijabetes je kronična bolest krvnih žila te time zahvaća sve organske sustave,...

 

Presbyond: Ana Begić Tahiri otkriva tajnu dobrog vida nakon 40-e

 

Starenje se ne može spriječiti, kao i kod svakog dijela tijela pa tako...

 
 

Vaš upit je zaprimljen! Hvala Vam na povjerenju!

tracking-pixel
Naručite se