Novosti

Astigmatizam



Poput kratkovidnosti i dalekovidnosti i astigmatizam je greška vida. Naime, u oko s astigmatizmom svjetlosne zrake ne padaju točno na mrežnicu kako bi se proizveo jasan vid te stoga dolazi do greške vida.

Simptomi astigmatizma

Astigmatizam najčešće uzrokuje zamagljenu ili iskrivljenu sliku na blizu i na daleko, odnosno na svim udaljenostima.

Ukoliko se astigmatizam ne korigira naočalama ili kontaktnim lećama dolazi do naprezanja oka pri izoštravanju slike, što uzrokuje glavobolje i napor prilikom rada. Do ovih simptoma osobito dolazi nakon čitanja ili dugog vizualnog naprezanja, primjerice pri višesatnom radu za računalom. Žmirkanje je također jedan od čestih simptoma astigmatizma.

Što uzrokuje astigmatizam?

Astigmatizam je često genetski prirođena anomalija oka, koja se manifestira na vidu.

Nepravilno zaobljena i asimetrična rožnica je najčešći uzrok astigmatizma. Uobičajenu zakrivljenost rožnice možemo zamisliti kao pravilni odsječak kugle. Kod izraženog astigmatizma rožnica poprima oblik elipse. Danas postoje različiti aparati kojima se mjeri astigmatizam (keratometri, refraktometri, topografi itd.). Stavljanjem cilindričnih leća ispred oka postiže se bolja vidna oštrina.

Također je važno napraviti mjerenje dioptrije u širokoj zjenici (skijaskopija) naročito kod djece, jer će rezultati i očitanja tada biti pravilnija.

Astigmatizam se mjeri dioptrijama cilindra i može biti izražen u plus i minus dioptriji. Smatra se da je fiziološki astigmatizam do 0,50 dioptrija. Manji astigmatizam je između 0,75 do 1,50 dioptriju cilindra, dok se nalaz iznad 1,50 dioptrija smatra višim ili visokim astigmatizmom.

Liječenje astigmatizma

Astigmatizam je moguće korigirati nošenjem naočala ili kontaktnih leća, ali i laserskim skidanjem dioptrije te ugradnjom umjetne jednožarišne torične leće u oko koja uklanja postojeći astigmatizam. Međutim, danas kod pacijenata iznad 45. godine života postoji mogućnost ugradnje i višežarišne torične leće u oko koja osim što rješava astigmatizam, omogućuje vid bez naočala na svim udaljenostima. Ugradnjom ovih intraokularnih toričnih leća u oko, osim što se rješava astigmatizam sprječava se nastanak sive mrene ili katarakte.

U Poliklinici Bilić Vision imamo dugogodišnje iskustvo u laserskom skidanju dioptrije kao i ugradnji umjetnih leća u oko. Bilić Vision je posljednjih 20 godina jedna od vodećih privatnih oftalmoloških ustanova u Hrvatskoj, posjeduje najmoderniju opremu, a u njoj rade vrhunski specijalisti oftalmolozi koji i Vama mogu pomoći. Javite nam se na tel: 01 4678444 ili putem online obrasca: NARUČI SE NA PREGLED.

Naručite se za pregled

Zanima li Vas više informacija, ne možete naći ono što tražite ili se želite naručiti za pregled, kontaktirajte nas:








Povezanost dijabetesa i katarakte: Sve što trebate znati

 

Dijabetes je kronična bolest krvnih žila te time zahvaća sve organske sustave,...

 

Presbyond: Ana Begić Tahiri otkriva tajnu dobrog vida nakon 40-e

 

Starenje se ne može spriječiti, kao i kod svakog dijela tijela pa tako...

 
 

Vaš upit je zaprimljen! Hvala Vam na povjerenju!

tracking-pixel
Naručite se