Novosti

Aktivnosti na otvorenome povećavaju rizik od oboljenja vida



Već ste bezbroj puta čuli ili pročitali o dobrobiti provođenja vremena na otvorenom – od vježbanja radi održanja dobrog fizičkog zdravlja do dubokog udaha svježeg zraka za očuvanje mentalnog zdravlja. No previše provedenog vremena na suncu može se štetno odraziti na vaš vid, pogotovo u starijoj životnoj dobi.

Jedna od postojećih studija govori o tome da što više vremena provodite na otvorenom i što geografski sjevernije živite, to za vas postoji veći rizik od razvoja bolesti oka koju nazivamo „eksfolijacijski sindrom“ ili kratko XFS. XFS je zapravo „loše starenje“ oka i može biti začetak stvaranja bijelih i sivih čestica – koje pod mikroskopom izgledaju poput peruti – koje se nakupljaju u oku. Stručnjaci još uvijek ne znaju što zapravo uzrokuje XFS, no sumnjaju na genetsku predodređenost i utjecaj okoliša.

Zato su istraživači s harvardskog Medicinskog fakulteta u suradnji s drugim institucijama proveli istraživanje u Sjedinjenim državama i Izraelu. Studija je obuhvatila 185 osoba s XFS sindromom te 178 osoba koje nisu bolovale od ovoga sindroma. Istraživački je tim analizirao nadmorsku visinu na kojoj su ispitanici živjeli i duljinu vremena koje su provodili na otvorenome.

Sjenovita strana sunčeve svjetlosti

Studija je pokazala da se šansa za razvoj XFS-a povećava 11% za svaki stupanj udaljenosti od ekvatora. Također, svaki sat provedenog vremena na otvorenom tijekom ljetnih mjeseci povezan je s porastom rizika od razvoja XFS-a za 4%.

Amerikanci koji rade uz velike vodene površine posebno su izloženi riziku od pojave XFS-a. To pokazuje da reflektirajuća svjetlost može biti još pogubnija po vid. Naravno, ova studija nije mogla dokazati da sunčeva svjetlost uzrokuje XFS te su potrebna daljnja istraživanja.

Jednostavni naputci za prevenciju XFS-a

Koja je dobra vijest? Ne morate se odreći svega što vam nudi boravak na otvorenome. Samo morate pametno zaštititi svoje oči kad ste vani.

Evo dva načina kako zaštititi svoj vid:

  1. Nosite sunčane naočale. Odaberite sunčane naočale koje blokiraju i UVA i UVB zračenja. Polarizirane leće smanjuju reflektirajuće svjetlo i jednostavno su obavezna operma svim skijašima i jahtašima. Studija je dokazala da je rizik od razvoja XFS-a manji što je dulje i češće nošenje sunčanih naočala tijekom dana kada je Sunce u zenitu. Ne zaboravite zaštititi i svoju djecu!
  2. Redovito kontrolirajte svoj vid. Budući da XFS može biti okidač za pojavu sive mrene i glaukoma, važno je redovito posjećivati svojega oftalmologa, posebice ukoliko ste stariji od 40. Pregled kod očnoga liječnika najbolji je način da se dijagnosticiraju i preveniraju moguća oboljenja vida.

 

Adaptacija teksta Anne Lopez

izvor fotografija: Photostock

Naručite se za pregled

Zanima li Vas više informacija, ne možete naći ono što tražite ili se želite naručiti za pregled, kontaktirajte nas:








Povezanost dijabetesa i katarakte: Sve što trebate znati

 

Dijabetes je kronična bolest krvnih žila te time zahvaća sve organske sustave,...

 

Presbyond: Ana Begić Tahiri otkriva tajnu dobrog vida nakon 40-e

 

Starenje se ne može spriječiti, kao i kod svakog dijela tijela pa tako...

 
 

Vaš upit je zaprimljen! Hvala Vam na povjerenju!

tracking-pixel
Naručite se