Novosti

80% osoba koje imaju dijabetes boluju i od dijabetičke retinopatije



Što je dijabetička retinopatija?

Svi bolesnici bez obzira na dob koji boluju od šećerne bolesti tipa 1 i 2 imaju rizik razvoja dijabetičke retinopatije. Što bolest dulje traje, rizik je veći. 80% osoba koje imaju dijabetes 10 godina i više, boluju i od dijabetičke retinopatije. Dijabetička retinopatija je očna bolest koja se manifestira kao komplikacija šećerne bolesti na cirkulaciji mrežnice oka. Također, vodeći je uzrok sljepoće u razvijenim zemljama svijeta.

Kod dijabetičke retinopatije razlikujemo dva osnovna stupnja bolesti. Rani, neproliferativni oblik, karakteriziran je točkastim i mrljastim krvarenjima, mikroaneurizmama te mekim i tvrdim lipidnim eksudatima.

U uznapredovalom, proliferativnom obliku javljaju se novostvorene krvne žilice i bujanje vezivnog tkiva, koje može povlačiti mrežnicu. U težim slučajevima može dovesti i do odljepljenja mrežnice, krvarenja u staklovinu i glaukoma.

Koji su simptomi bolesti?

Zamagljenje vida, iskrivljenje slike, mrlje i sjene u vidnom polju, nagli gubitak vida, mogu ukazivati na uznapredovali oblik dijabetičke retinopatije.

Na pregledu će oftalmolog ispitati vidnu oštrinu, izmjeriti očni tlak, pregledati očnu pozadinu te učiniti OCT (slojevno snimanje mrežnice) s ciljem otkrivanja edema makule ili žute pjege. Žuta pjega odgovorna je za centralni vid. Stoga je rano otkrivanje promjena i adekvatno liječenje od iznimne važnosti za očuvanje vida.

Nemojte čekati prve simptome, već se na vrijeme kontrolirajte. Ako dobro vidite i nemate nikakvih simptoma, oboljelima od šećerne bolesti savjetuje se očni pregled barem jedanput godišnje. Ukoliko postoje već promjene na oku treba se pridržavati redovno kontrola koje je preporučio liječnik.

Kako liječiti dijabetičku retinopatiju?

Osnovno pravilo u sprječavanju pojave dijabetičke retinopatije je što bolja regulacija razine šećera u krvi, pravilna dijabetička prehrana, bez šećera i masnoća te dnevna fizička aktivnost.

Ukoliko je ipak došlo do pojave neproliferativne dijabetičke retinopatije i razvio se edem u žutoj pjegi (makuli) kao rezultat poremećene mikrocirkulacije oka, potrebno ga je liječiti laserskom fotokoagulacijom mrežnice. Postavljaju se mali laserski pečati minimalne snage na područja propuštanja iz krvnih žilica. Fluoresceinskom angiografijom otkrivaju se na mrežnici mjesta propuštanja iz krvnih žilica, te se nakon toga vrši laseriranje na mrežnici.

Kod uznapredovalog stadija bolesti, broj laserskih pečata se povećava i vrši se tzv. panretinalna fotokoagulacija, tj. pečati se postavljaju cirkularno na periferiji mrežnice. Na taj način žrtvuje se periferni vid, ali spašava centralni vid koji je najvažniji u našem svakodnevnom životu.

Ne treba se bojati primjene lasera u oko na mrežnicu, jer ukoliko se to ne učini na vrijeme, nastaju brojne komplikacije koje mogu završiti sljepoćom. Na područje koje se liječi, postavlja se nekoliko stotina pa i tisuća laserskih pečata. Postupak je u pravilu bezbolan, no moguć je ponekad osjećaj peckanja ili manja nelagoda.

U liječenju se također primjenjuju injekcije kortikosteroida u oko koje dovode do povlačenja edema iz žute pjege, a ponekad se daju i lijekovi u obliku injekcija u staklovinu oka, koji blokiraju rast novih krvnih žilica tzv. anti VEGF terapija.

Kada u uznapredovaloj formi dijabetičke retinopatije dođe do krvarenja u staklovinu oka, potrebno je operacijsko liječenje tzv. vitrektomija.

U cilju osvješćivanja važnosti dolaska na oftalmološki pregled i prevencije sljepoće kod dijabetičara, Poliklinika Bilić Vision poziva sve dijabetičare na oftalmološki pregled za dijabetičare. Pregled sadrži osim detaljnog pregleda oka i očne pozadine i OCT (lasersko slojevno snimanje mrežnice) koji je neophodan za određivanja stanja karakterističnih za dijabetičku retinopatiju.

Naručiti se možete pozivom na broj 01 4678 444 ili putem obrasca na web stranici.

Naručite se za pregled

Zanima li Vas više informacija, ne možete naći ono što tražite ili se želite naručiti za pregled, kontaktirajte nas:








Povezanost dijabetesa i katarakte: Sve što trebate znati

 

Dijabetes je kronična bolest krvnih žila te time zahvaća sve organske sustave,...

 

Presbyond: Ana Begić Tahiri otkriva tajnu dobrog vida nakon 40-e

 

Starenje se ne može spriječiti, kao i kod svakog dijela tijela pa tako...

 
 

Vaš upit je zaprimljen! Hvala Vam na povjerenju!

tracking-pixel
Naručite se