Novosti

7 simptoma koji ukazuju na to da imate sivu mrenu ili kataraktu



Svatko može imati kataraktu.

Svaki dan koristimo našu očnu leću za čitanje, vožnju, gledanje televizije, promatranje predmeta oko nas i slično. Kako starimo, prirodna očna leća gubi na svojoj elastičnosti i postupno se zamagljuje. Vid postaje mutan i to su prvi znaci sive mrene ili katarakte.

Neki razviju kataraktu i ranije. Često se radi o ljudima koji nisu skloni nošenju sunčanih naočala s odgovarajućom UV zaštitom, pušačima, dijabetičarima, ljudima koji koriste kortikosteroidnu terapiju ili su svakodnevno izloženi raznim vrstama zračenja.

Posljednja američka istraživanja pokazala su kako više od 20 milijuna Amerikanaca starijih od 40 godina imaju neki oblik katarakte na jednom ili čak oba oka.

  1. Zamagljen vid

Katarakta u svom začetku ne smanjuje vidnu oštrinu. Gledanje se ponekad može činiti mutnim kao pogled kroz maglu ili vodu. Međutim, s vremenom sve više stvari koje se promatraju postaju mutne, zamagljene i blijede.

  1. Noćna vožnja

Kako katarakta napreduje, tako slika koju oko vidi poprima žute i smeđe tonove. To počinje utjecati na vid noću te znatno otežava noćnu vožnju. Rasap svjetla pri prolazu kroz zamućenu očnu leću često može prouzrokovati i pojavu duple slike.

  1. Zablješćivanje

Osjetljivost na svjetlost je također jedan od simptoma sive mrene ili katarakte do te mjere da zablješćivanje onemogućava uobičajene aktivnosti poput vožnje.

  1. Halo efekti

Zamagljenje očne leće može uzrokovati nepravilan rasap svjetla koje ulazi u oko. To može rezultirati pojavom halo efekta. „Halo“ je pojava rasapa svjetla u obliku prstena oko izvora svjetla, ponekad čak i u različitim bojama. To može biti osobito opasno u vožnji, što je još jedan dodatni razlog zašto se vožnja kod čak već i početne katarakte ne preporuča.

  1. Naočale više ne odgovaraju

Ako vam se u zadnje vrijeme čini da vam svake naočale brzo postaju preslabe te više ne odgovaraju, postoji velika mogućnost da imate kataraktu ili neku drugu očnu bolest. Brzo mijenjanje dioptrije i stanja oka treba odmah provjeriti na specijalističkom oftalmološkom pregledu.

  1. Žuto-smeđi svijet

Napredovanjem katarakte, zbog sklerozacije i promjene proteinskog sastava, očne leće mogu postati žute ili smeđe. To rezultira svojevrsnim blokiranjem plave i ljubičaste svjetlosti te boje koje vidimo poprimaju žuti ili smeđi ton. Preciznije, dolazi do smanjenja sposobnosti za raspoznavanje boja. Nakon operacije uklanjanja zamućene očne leće i ugradnje umjetne leće, pacijenti se često iznenade kako opet mogu raspoznavati boje.

  1. Oko koje razvija kataraktu vidi čitati bez naočala

Kada očna leća zbog pojave katarakte počne bubriti, kažemo da oko „miopizira“ ili odlazi u kratkovidnost. Tada dolazi do poništavanja starosne dalekovidnosti i u određenom periodu takva osoba ne treba naočale za čitanje. Ova pojava traje kratko, jer se napredovanjem zamućenja u leći gubi navedeni efekt pa osoba s uznapredovalim zamućenjem ne vidi čitati niti uz naočale.

Kako biste na vrijeme utvrdili imate li mrenu, nazovite u Polikliniku Bilić Vision na broj: 01/4678 444 ili se naručite online klikom na link: Pregled za mrenu.

Naručite se za pregled

Zanima li Vas više informacija, ne možete naći ono što tražite ili se želite naručiti za pregled, kontaktirajte nas:








Povezanost dijabetesa i katarakte: Sve što trebate znati

 

Dijabetes je kronična bolest krvnih žila te time zahvaća sve organske sustave,...

 

Presbyond: Ana Begić Tahiri otkriva tajnu dobrog vida nakon 40-e

 

Starenje se ne može spriječiti, kao i kod svakog dijela tijela pa tako...

 
 

Vaš upit je zaprimljen! Hvala Vam na povjerenju!

tracking-pixel
Naručite se