Novosti

6 stvari koje morate znati o šminkanju ako nosite kontaktne lećeKontaktne su leće već desetljećima jedan od praktičnijih i cjenovno prihvatljivijih načina ispravljanja grešaka vida. Ne želite li pogled sakriti iza debelih stakala naočala? Ili pak mislite da niti jedan naočalni okvir dostojno ne ističe vašu prirodnu ljepotu? Kontaktne leće su zasigurno vaš prvi izbor.

Žensko ste, nosite kontaktne leće i volite se lijepo dotjerati bilo za izlazak, odlazak na faks, školu ili na posao? Ne dvojimo da vam se barem jednom u životu dogodilo da vam se čestica sasušene maskare zavukla ispod leće i stvorila iritaciju zbog koje vam je oko suzilo narednih par sati.

S lećama, a bez problema

Kontaktne leće i šminka mogu biti u posve miroljubivom suživotu, pridržavate li se ovih 6 jednostavnih pravila:

1) Nikad, ali baš nikad, ne rukujte s kontaktnim lećama a da prije toga niste dobro i temeljito oprali i osušili ruke. Naši prsti često dolaze u doticaj s predmetima upitne čistoće, prepunima raznih klica i bakterija. Te se klice prenesu na kontaktnu leću, a onda i u oko. I eto problema! Upala, iritacija i crvenilo samo su početak komplikacija koje ste priskrbili svojem vidu. Naravno, ukoliko ne održavate osnovnu osobnu higijenu.

2) Uvijek stavite leće prije šminkanja i izvadite ih iz očiju prije skidanja šminke. Na taj način izbjeći ćete da se djelići šminke zalijepe za kontaktnu leću i tako izazovu upalu i iritaciju oka.

Mijenjajte šminku!

3) Često mijenjajte šminku. Tako ćete biti sigurni da je šminka koju koristite uvijek svježa i u periodu roka trajanja. Je li vaša šminka s dna torbice još uvijek svježa, najbolje je provjeriti njuhom. Stara šminka ima blagi miris na plin. To znači da se njezin kemijski sastav počeo raspadati. Ona se puno brže počinje zgrušavati, ljuštiti i otpadati. I tako ugrožava vaš vid i narušava izgled.

4) Uvijek pokušajte koristiti proizvode koji su sigurni za vaše oči. U drogerijama, robnim kućama i trgovinama s kozmetikom pronađite olovku, sjenilo, puder i maskaru koji su označeni kao hipoalergenski proizvod. Pogledajte i koje proizvode oftalmolozi preporučuju za nosioce kontaktnih leća i osjetljive oči.

5) Uvijek nastojte koristiti sjenila na bazi vode, vodootporne olovke za oči i uopće šminku koja se ne ljušti. Ponekad kada se nađete u zadimljenoj prostoriji ili u situaciji gdje će vaše oči neočekivano zasuziti ili ćete se uznojiti, vrlo je bitno da je olovka vodootporna. U tom slučaju ne postoji mogućnost da olovka procuri i nadraži oko.

6) Nikad ne pretjerujte s maskarama koje produljuju trepavice. Maskara za produljenje trepavica sadrži vlakna koja se brzo i lako ljušte s podloge. Stoga mogu završiti između leće i oka i izazvati iritaciju, alergijsku reakciju i upalu.

Naša draga ambasadorica i pacijentica, manekenka i modna blogerica Anita Dujić Veljača, nedavno je za jedan modni portal ispričala: „Dok sam nosila leće, šminkala sam se pažljivo, uvijek pazeći da mi nešto ne upadne u oko. Pogotovo prah od sjenila. Izbjegavala sam agresivne odstranjivače make-upa. Isto tako uljne odstranjivače jer kad jednom uđu u oko teško ih je isprati. Ipak leće ne podnose ništa osim vode.“

Uvijek je dobro znati da niste sami. Da problem nije isključivo vaš i da se i žene poput Anite Dujić, kojima je teška studijska šminka dio svakodnevice, na isti način suočavaju s problemom šminkanja kao i sve druge koje nose kontaktne leće.

Tu smo da vam pomognemo

Ukoliko razmišljate o kontaktnim lećama i želite više znati o vrstama kontaktnih leća, kako se nose i održavaju, te koliko se često mijenjaju… ili u slučaju da ste već nosioc kontaktnih leća i imate problema s čestim upalama, iritiranom rožnicom i alergijama, obratite se našim specijalistima oftalmolozima koji će znati kako riješiti vaš problem.

izvori slika:
www.visianinfo.com
www.woman.tv

Naručite se za pregled

Zanima li Vas više informacija, ne možete naći ono što tražite ili se želite naručiti za pregled, kontaktirajte nas:
Povezanost dijabetesa i katarakte: Sve što trebate znati

 

Dijabetes je kronična bolest krvnih žila te time zahvaća sve organske sustave,...

 

Presbyond: Ana Begić Tahiri otkriva tajnu dobrog vida nakon 40-e

 

Starenje se ne može spriječiti, kao i kod svakog dijela tijela pa tako...

 
 

Vaš upit je zaprimljen! Hvala Vam na povjerenju!

tracking-pixel
Naručite se