Novosti

5 razloga zašto je važno redovito pregledati vidPotrebno je redovno obavljati očni pregled bez obzira ima li osoba vidljive poteškoće s vidom ili ne. Ponekad se neke očne bolesti mogu uočiti samo kroz biomikroskop, a ukoliko se dijagnosticiraju na vrijeme spriječit će se nepovratna šteta koju mogu potencijalno prouzročiti. Stoga u nastavku pronađite 5 razloga zašto je važno pregledavati vid jednom godišnje.

1. Očni pregledi kod djece školske dobi poboljšat će uspjeh u školi, odnosno olakšati učenje

Prvi razlog namijenjen je roditeljima. Znate li da je za 80% stvari koje djeca uče u školi potreban besprijekoran vid? Ta statistika raste iz godine u godinu obzirom na izloženost djece malim i velikim ekranima gotovo od samog rođenja. Stoga je redoviti godišnji pregled očiju u djece neizbježan. U slučaju bilo kojih poteškoća s vidnom oštrinom, specijalist oftalmolog moći će reagirati na vrijeme i korigirati djetetov vid na odgovarajući način. Na taj način djetetu će biti omogućeno nesmetano sudjelovanje u nastavi, kao i lakše i brže učenje.

2. Kratkovidnost postaje epidemija

Broj osoba s razvijenom kratkovidnošću, odnosno miopijom, raste iz dana u dan. Također, sve više djece ima dijagnosticiranu kratkovidnost već u najranijoj životnoj dobi.

Zašto je to važno?

Djeca koja veoma rano dobiju kratkovidnost imaju veću mogućnost povećanja kratkovidnosti kasnije kroz djetinjstvo. Također, osim povećanja dioptrije, kasnije u životu raste i tendencija ka ozbiljnim očnim bolestima poput glaukoma, katarakte ili odljepljenja mrežnice.

Redovni godišnji očni pregledi, na vrijeme će se dijagnosticirati greške vida. Kada se kratkovidnost otkrije i korigira na vrijeme, onda se sprječava mogućnost jače progresije u budućnosti, kao i razvitka očnih bolesti. Isto vrijedi i za odrasle.

3. Pregled vida nije isto što i pregled oka

Kada djeca prođu pozitivno na pregledu vida na upisu u školu, njihovi roditelji misle da dobro vide. Isto je i s odraslima kad provjeravaju vidnu oštrinu u optici, na sistematskom ili liječničkom pregledu za vozačku dozvolu. Međutim, pregled vida nije isto što i pregled oka i to treba razlikovati.

Prilikom pregleda vida, može se jedino ustanoviti kako osoba vidi na svim udaljenostima. Međutim, postoje li neka zamućenja na očnoj leći ili poteškoće na očnoj pozadini, povišeni očni tlak i slično može se ustanoviti jedino na kompletnom oftalmološkom pregledu kod liječnika specijaliste oftalmologa.

4. Glaukom

Iako smo ga već spominjali ranije, sad ćemo pobliže objasniti što je točno glaukom, bolest povišenog očnog tlaka. Od svih očnih bolesti, glaukom je možda i „najopasniji“ pa je baš zato i nazivaju „tihim ubojicom vida“.

U velikom broju slučajeva glaukom u svom početku nema nikakvih simptoma, stoga nitko ne može posumnjati da nešto s njegovim očima nije u redu. Osobe koji ne odlaze redovito na oftalmološki pregled, shvatit će da imaju glaukom tek kada bolest uznapreduje, jer će se dogoditi TRAJNI gubitak perifernog vida. To opravdava opis „tihi ubojica vida“. Kada do toga dođe puno je teže kontrolirati bolest i spriječiti dodatan gubitak vida, jer je glaukom već znatno napredovao. Ukoliko se ne liječi bilo kapima, laserom ili operacijom i ne kontrolira redovito kod očnog specijalista, glaukom dovodi do sljepoće.

Važno je istaknuti da se na pregledu vidne oštrine ne može dijagnosticirati glaukom.

5. Godišnji pregled kod oftalmologa može detektirati i druge bolesti

Znate li da mnogo ljudi upravo na rutinskom očnom pregledu otkrije da ima zdravstvenih problema s povišenim šećerom u krvi, krvnim tlakom, kolesterolom i slično?

Prema staroj narodnoj izreci kaže se da su oči ogledalo duše, ali u ovom slučaju možemo reći i da su oči ogledalo zdravlja.

Na kompletnom očnom pregledu, oftalmolog će pregledati zdravlje krvnih žila u mrežnici oka što može biti dobar pokazatelj stanja krvnih žila u cijelom organizmu. Dijabetes, hipertenzija i povišeni kolesterol mogu se otkriti upravo na temelju promjena na mrežnici oka.

Godišnji očni pregledi su osobito važni za dijabetičare, ili sve one koji imaju tendenciju za dobivanja dijabetesa. To je važno, jer postoji mogućnost razvoja komplikacija dijabetesa - dijabetičke retinopatije što je ozbiljna očna bolest. Dijabetička retinopatija baš poput glaukoma u svojem začetku nema simptoma te se ne može naslutiti, osim na pregledu kod specijalista oftalmologa.

Istraživanja se razvijaju čak u smjeru otkrivanja rizika od obolijevanja od Alzheimerove bolesti na kompletnom očnom pregledu.

Rutinski očni pregled može vam spasiti vid. Čak i ako mislite da je s vašim vidom sve u savršenom redu ovakav pregled jednom godišnje je neophodan.

Nazovite u Polikliniku Bilić Vision na 01/4678-444 i rezervirajte termin za kompletan oftalmološki pregled kod specijalista oftalmologa još danas. Možete se naručiti i online klikom na link: www.bilicvision.hr.

Naručite se za pregled

Zanima li Vas više informacija, ne možete naći ono što tražite ili se želite naručiti za pregled, kontaktirajte nas:
Presbyond: Ana Begić Tahiri otkriva tajnu dobrog vida nakon 40-e

 

Starenje se ne može spriječiti, kao i kod svakog dijela tijela pa tako...

 
Financiranje Europske Unije, NextGenerationEU

Digitalna transformacija poliklinike implementacijom sustava za pametno praćenje pacijenata i integracija s postojećim sustavima

 

Oznaka projekta: NPOO.C1.1.2.R3-I3.01.0690 Opis projekta: Provedbom...

 
 
Naručite se