Novosti

5 razloga za posjet oftalmologu



Čak i kada nam se čini da su nam oči potpuno zdrave, postoje razlozi zašto treba obaviti redovnu godišnju kontrolu očiju. Ukoliko se promjene u vidu, ili zdravlju oka ne uoče na vrijeme, ili zanemare, odlaganje može dovesti do trajnijih poremećaja i gubitka dijela vidne oštrine, a ponekad dovesti i do sljepoće. (Npr. neprepoznavanje glaukomske bolesti!)

Navodimo pet razloga za hitni posjet oftalmologu:

1. Slabiji vid

Moguće je da su oslabile naočale, pa će posjet oftalmologu utvrditi da li je došlo samo do gubitka vidne oštrine zbog promjene u dioptriji zbog dugog rada za računalom, ili se radi o mladoj osobi koja još raste pa je moguće da je zbog rasta očne jabučice došlo i do porasta kratkovidnosti. Kod starijih iznad 50. godine života može se raditi o pojavi sive mrene, ili katarakte, pojavi promjena u području žute pjege na mrežnici (pozadini oka), pojavi, ili zanemarenom stanju glaukomske bolesti, kao i promjenama koje uzrokuje šećerna bolest na cirkulaciji i mrežnici oka, druge cirkulacijske bolesti oka itd.

2. Nagli gubitak vida ili iskrivljenje slike

Može se desiti kod poremećaja u cirkulaciji oka i mozga, o prolaznom, ili trajnom zatvaranju krvnih žila pa dolazi do naglog gubitka vida. Ukoliko se radi o začepljenju očne vene liječenjem se može popraviti stanje i povratiti dio vidne oštrine. Ako se radi o začepljenju očne arterije vrlo često nastupi kompletni gubitak vida na tom oku. Zato je svaki gubitak vida ili dijela vidne oštrine ozbiljno stanje koje zahtjeva hitno liječenje od strane oftalmologa. Razloge začepljivanja krvnih žila najčešće nalazimo kod osoba s povišenim krvnim tlakom ili povišenim masnoćama u krvi, poremećenom koagulacijom krvi ili kod osoba oboljelih od šećerne bolesti. Drugi razlog naglog gubitka vida može biti krvarenje u oku, čije će razloge i potrebno liječenje utvrditi oftalmolog.

3. Bolovi u očima ili učestale glavobolje

Iako tupa bol u oku može biti reumatskog porijekla ili jedan od simptoma migrene, boli u oku treba posvetiti punu pažnju ! Može se raditi o akutnom napadu glaukoma (bolest povišenog očnog tlaka) zbog zatvaranja očnog kuta i nemogućnosti otjecanja, ili otežanom otjecanju očne vodice. Ta situacija podiže očni tlak izazivajući jake bolove u oku i glavi, a ponekad i povraćanje. Opasna je, jer oštećuje vidni živac i vidno polje, a neliječena bolest vodi u sljepoću. Glaukomski bolesnici ( i oni koji nemaju nikakve bolove) trebaju raditi redovnu kontrolu vidne oštrine, očnog tlaka , slojevno snimanje vidnog živca i mrežnice (OCT), te kompjuterizirano snimanje vidnog polja.

4. Crvenilo oka koje ne prolazi

Svako crvenilo oka upućuje na to da se s okom nešto dešava. Najpovršnije upale rubova vjeđa, ili spojnice oka (konjunktivitis) moraju se liječiti, jer mogu biti početni znak suhog oka, kronične bolesti koja zahtjeva ovlaživanje oka ,te kontrolu drugih upalnih parametara radi liječenja uzroka bolesti. Alergije, bakterijske, virusne, ili parazitarne bolesti površine oka zahtijevaju pažnju i specifično liječenje. Crvenilo oka može biti znak početne duboke upale oka- uveitisa, koji zahvaća šarenicu i cilijarno tijelo, pa je pravovremeno liječenje itekako važno zbog mogućih posljedica (priraslice šarenice, nepravilna zjenica, razvoj sekundarnog glaukoma…)

5. Iznenadna pojava većeg broja „mušica“ pred okom

Manji broj „mušica“ u staklovini oka može se vidjeti prilikom gledanja u nebo, bijeli zid, ili papir i često ne smetaju, a mnogi se na njih i naviknu, pa njihovoj povremenoj pojavi ne pridaju pažnju. No pojava većeg broja „mušica“ pred okom, pogotovo ako se jave iznenada, može značiti odljepljenje stražnjeg hvatišta staklovine za vidni živac. Pregled oftalmologa ustanoviti će ev. potrebu za zaštitom mrežnice laserom, kako ne bi došlo do ev. odizanja mrežnice. Veći broj mušica u staklovini može značiti i krvarenje u oku, što se najčešće dešava kod pacijenata koji boluju od šećerne bolesti, no takva pojava je moguća i kod nekih cirkulacijskih bolesti organizma i oka.

Pregled vida kod optičara, nije pregled oka!

Redovni pregledi jedanput godišnje za zdrave osobe, a više puta godišnje za one koji boluju od kroničnih bolesti (glaukom, šećerna bolest, makularna degeneracija itd.), omogućiti će bolje očuvanje zdravlja očiju i dobar vid do duboke starosti.

Naručite se za pregled

Zanima li Vas više informacija, ne možete naći ono što tražite ili se želite naručiti za pregled, kontaktirajte nas:








Presbyond: Ana Begić Tahiri otkriva tajnu dobrog vida nakon 40-e

 

Starenje se ne može spriječiti, kao i kod svakog dijela tijela pa tako...

 
Financiranje Europske Unije, NextGenerationEU

Digitalna transformacija poliklinike implementacijom sustava za pametno praćenje pacijenata i integracija s postojećim sustavima

 

Oznaka projekta: NPOO.C1.1.2.R3-I3.01.0690 Opis projekta: Provedbom...

 
 
Naručite se