Novosti

5 informacija koje trebate znati prije nego operirate kataraktu



Siva mrena može se izliječiti jedino operacijom. Odnosno, uklanjanjem zamućene očne leće te ugradnjom umjetne intraokularne leće. Takva umjetna očna leća ostaje u oku do kraja života.

Prije odluke o operaciji potrebno je razmotriti sve mogućnosti koje su vam na raspolaganju te se konzultirati s liječnikom koji će vas operirati. U nastavku izdvajamo kojih 5 informacija trebate znate prije nego operirate sivu mrenu.

1. Pregled prije operacije

Prije svakog operativnog zahvata potrebno je obaviti određene pretrage pa tako i prije operacije mrene. Prilikom pregleda treba odrediti vidnu oštrinu, zatim obaviti detaljan pregled očne leće biomikroskopom kako bi liječnik dobio uvid u stanje očne leće, kao i očne pozadine. Kada se utvrdi zamućenje u očnoj leći, liječnik prema stupnju razvijenosti sugerira pacijentu operacijski zahvat. Nije potrebno čekati da siva mrena sazre. Poželjnije je čak da se ukloni u početku dok je leća mekša. Samim tim i zahvat traje kraće te su umanjene mogućnosti komplikacija.

2. Odabir liječnika

Za provođenje svake uspješne terapije su važni iskrenost i povjerenje između liječnika i pacijenta. U dogovoru s pacijentom liječnik preporuča vrstu intraokularne leće za ugradnju. Uzimaju se u obzir različiti parametri. Gleda se imate li astigmatizam i kolika je visina dioptrije. Također je potrebno uzeti u obzir životne navike i potrebe – gledanje televizije, rad za računalom, vožnju, čitanje i slično. Kada se sve navedeno uzme u obzir liječnik će moći svakome individualno predložiti najbolje rješenje. Zato je važno da prilikom oftalmološkog pregleda razvijete povjerenje u oftalmologa-kirurga, da će zahvat koji vam prethodi biti vrhunski izveden i da ćete uspješno riješiti sve vaše potrebe za kvalitetnim vidom.

3. Odabir intraokularne leće

Postoji nekoliko različitih intraokularnih leća za ugradnju u oko. Ukoliko operaciju sive mrene vršite u privatnoj ustanovi imate mogućnost da zajedno s operaterom izaberete vrstu leće koja će zamijeniti odstranjenu zamućenu leću. Nije svejedno koju ćete leću odabrati za ugradnju. U zagrebačkoj Poliklinici Bilić Vision već više od 20 godina uspješno se obavljaju operacije sive mrene uz ugradnju modernih leća, nakon kojih pacijenti i u trećoj životnoj dobi ponovo jasno vide.

4. Nošenje naočala nakon operacije mrene

Hoćete li i dalje morati nositi naočale nakon operacije mrene, ovisi o vrsti leće koju ste odabrali za ugradnju. Ako se ugrađuje monofokalna ili jednožarišna intraokularna leća i dalje će vam biti potrebne naočale za čitanje, ali ćete imati dobar vid na daljinu. U slučaju astigmatizma, potrebna je torična leća. Naravno, možete se riješiti nošenja naočala i na svim udaljenostima, a u tom slučaju ugrađuje se multifokalna ili višežarišna intraokularna leća.

5. Oporavak nakon operacije

Operacija je potpuno bezbolna, traje 10-ak minuta i izvodi se u kapljičnoj anesteziji. Pacijent može kući već 30 minuta nakon operacije, a za dan-dva može gledati televiziju i čitati. Nema opasnosti od odbacivanja ugrađene leće u oku pa će takva umjetna leća trajati doživotno.

U Poliklinici Bilić Vision katarakta se operira već dugi niz godina s vrhunskim rezultatima. Za ugradnju u oko koriste se moderne intraokularne leće koje se koriste i na svjetskom tržištu. Takvim rezultatima Poliklinika Bilić Vision svrstala se uz bok vodećih svjetskih ustanova za kirurgiju katarakte. Sve navedene leće, kada se jednom ugrade, omogućavaju dobar vid do kraja života.

Uobičajeno se operira prvo jedno pa zatim i drugo oko ukoliko za tim postoji potreba, s razmakom od 7 do 14 dana.

Nakon što se osobe riješe sive mrene i sivila pred očima to uvelike utječe na poboljšanje kvalitete života i omogućuje veću samostalnost. Za više informacija ili rezervaciju termina pregleda kontaktirajte nas pozivom na broj 01/4678-444 ili putem obrasca na web stranici. 

Naručite se za pregled

Zanima li Vas više informacija, ne možete naći ono što tražite ili se želite naručiti za pregled, kontaktirajte nas:








Povezanost dijabetesa i katarakte: Sve što trebate znati

 

Dijabetes je kronična bolest krvnih žila te time zahvaća sve organske sustave,...

 

Presbyond: Ana Begić Tahiri otkriva tajnu dobrog vida nakon 40-e

 

Starenje se ne može spriječiti, kao i kod svakog dijela tijela pa tako...

 
 

Vaš upit je zaprimljen! Hvala Vam na povjerenju!

tracking-pixel
Naručite se