Lasersko skidanje starosne dalekovidnosti

Starosna dalekovidnost ili presbiopija javlja se poslije 40. godine života. Znak je prirodnog starenja očne leće i posljedičnog slabljenja akomodacije oka. Akomodacija oka je sposobnost oka da izoštri sliku predmeta na blizu.

Prvi simptomi starosne dalekovidnosti se najčešće primjećuju u situacijama kad ruke postaju „prekratke“. Tada se počinje javljati potreba da se udaljava tekst koji se čita. Korekcija ove dalekovidnosti radi se dodavanjem „plus“ naočalne leće, počevši od +0,75 dioptrija, već godinu do dvije poslije 40. godine, a završno do 60. godine, kada je u pravilu završen proces slabljenja akomodacije oka. Tada se dodaje +2,50 do +3,0 dioptrije za rad na blizu i čitanje, ovisno koji posao osoba radi.

U Poliklinici Bilić Vision u mogućnosti smo laserskim skidanjem staračke dalekovidnosti metodom LASIK postići kod pacijenta tzv. Monovision i u velikom postotku riješiti starosnu dalekovidnost tj. gotovo u potpunosti osloboditi pacijenta nošenja naočala.

Kandidati

Osobe iznad 40. godine kojima se pojavila staračka dalekovidnost, a koje imaju kratkovidnost, dalekovidnost ili astigmatizam. Uz to žele se riješiti naočala, dobri su kandidati za lasersku korekciju vida.

Kandidati moraju biti svjesni da metoda nije trajna. Starenjem može doći do prirodnog zamućenja očne leće uzrokovane starenjem – tzv. katarakte ili sive mrene. Pojavom mrene narušava se kvaliteta vida.

Napomena:

  • Osim metode Monovision, osobe iznad 45-50. godine života mogu ukloniti staračku dalekovidnost operacijom uklanjanja prirodne leće i ugradnjom multifokalne leće u oko.
  • Ukoliko je leća prozirna, primjenjuje se tehnika „clear lens extraction“, s ciljem rješavanja dioptrije i odbacivanja naočala (klikni ovdje i saznaj više o metodi uklanjanja dioptrije s ugradnjom leće u oko).
  • Ako su se već razvila zamućenja u očnoj leći (katarakta), tada se operacijom na očnoj leći uklanja zamućena leća i ugrađuje umjetna leća. Ujedno se uklanja i dioptrija za daljinu i za blizinu.

Naručite se za pregled

Zanima li Vas više informacija, ne možete naći ono što tražite ili se želite naručiti za pregled, kontaktirajte nas:
Opis zahvata

U Poliklinici Bilić Vision imamo dugogodišnje iskustvo u laserskom skidanju dioptrije. Naši operateri su kirurzi s međunarodnom licencom, dugogodišnjim iskustvom i izvanrednim rezultatima. Treba naglasiti da su rezultati Monovisiona trajniji kod kratkovidnih osoba nego kod dalekovidnih, zbog lakšeg povratka plus dioptrije nakon zahvata. Ova metoda predstavlja kompromis, jer je na blizinu moguće postići oko 80-85 % vida, dok će u uvjetima slabijeg svjetla ili jako sitnih slova u manjem postotku ipak biti potrebne naočale. U Poliklinici Bilić Vision operacija laserskog skidanja dioptrije izvodi se na ambulantnoj osnovi po principu tzv. jednodnevne kirurgije. Za pacijenta to znači da nema ležanja nakon operacije i da je nakon završene operacije spreman za povratak kući. Uobičajene prije operacijske pretrage nisu potrebne, osim pregleda koje obavljamo u Poliklinici, jer se zahvat izvodi u lokalnoj anesteziji uz primjenu kapljičnog anestetika. Prilikom operacije pacijent ne osjeća bol, ali osjeća dodire na oku. Sama operacija traje između 10 i 15 minuta. Operacija je potpuno bezbolna i nema šivanja rane.

Pregled za lasersko skidanje dioptrije

Jeste li kandidat za lasersku korekciju vida utvrđuje specijalist oftalmolog na detaljnom predoperativnom pregledu. Utvrđivanje vidne oštrine obavlja se na uređaju koji kompjuterski mjeri grešku vida. Mjere se zakrivljenost i debljina rožnice. Zatim se subjektivno provjerava koliko pacijent vidi. Prilikom pregleda određuje se dominantno i nedominantno oko. Dominantnim okom u pravilu gledamo u daljinu, na nedominantnom oku prilikom odstranjenja kratkovidnosti (ukoliko je osoba kratkovidna) ostavi se dio dioptrije (do -1,25). Cilj je da ostavljeni minus poništi plus koji napreduje sa starenjem te tako omogući dobar vid na blizinu. Na taj način dominantno oko kojemu se dioptrija odstrani u cijelosti, gleda na daljinu, a nedominantno oko (s ostavljenim malim „minusom“) na blizinu. Ujedinjavanjem slika u mozgu koje dolaze iz jednog i drugog oka, operirana osoba dobro vidi daljinu (vožnja), srednju udaljenost (rad za računalom) i blizinu (čitanje). Nakon određivanja dominantnog oka, pacijentu se postave meke kontaktne leće na oba oka u cilju simuliranja vida kakav će imati nakon što što mu se laserski ukloni dioptrija.

Utvrđivanje vidne oštrine

Utvrđivanje vidne oštrine

Slijedi mjerenje očnog tlaka, određivanje stabilnosti suznog filma, širenje zjenice i pregled očne leće i očne pozadine. Zatim, ponovno mjerenje dioptrije na široku zjenicu tzv. skijaskopijom. Ovakav detaljan pregled traje oko 1 sat.

Upute pred operaciju

Ne postoje neke stroge upute o tome kako se trebate pripremiti za operaciju, no uvijek vam savjetujemo da:

  • Večer prije operete kosu, jer poslije operacijski oporavak zahtijeva da se ne saginjete i ne močite oči određeno vrijeme.
  • Obučete košulju, vestu ili bluzu na kopčanje, kako ne biste morali odjeću skidati preko glave i dovesti u opasnost svježe operirano oko.
  • Skuhate za nekoliko idućih dana, jer nije uputno svježe operirano oko izlagati vrućini i pari. Prije operacije slobodno jedete i uzmete terapiju lijekova (ukoliko vam je redovno propisana), što znači da nije potrebno posebno se pripremati za operaciju.
  • Sa sobom povedete osobu koja će vas osobnim vozilom odvesti kući ili uzmete taksi do kuće. Nije uputno voziti se sredstvima javnog prijevoza zbog mogućnosti ozljeda i infekcija na tek operiranom oku.

Tijek operacije

Prije no što se pacijentu za lasersko skidanje dioptrije počne kapati anestetik, ponavlja se dio prijeoperacijskih pretraga kojima se potvrđuje točnost izmjerene dioptrije. Prije operacije se pacijentu u oko kapaju kapljice anestetika. Nakon što anestetik počne djelovati, pristupa se operacijskom zahvatu. Operacija laserskog skidanja dioptrije kratko traje, svega desetak minuta na jednom oku, a zatim se prelazi na operaciju drugoga oka. Zahvat je bezbolan i siguran. Najprije se uz pomoć instrumenta mikrokeratoma formira poklopčić rožnice koji se lagano podigne, omogućavajući laserskoj zraci nesmetano modeliranje rožnice. Laserske zrake modeliraju rožnicu i na taj način otklanjaju dioptriju. Nema opasnosti da laser ošteti oko u slučaju da je pacijent nemiran, jer moderni laseri kakav posjeduje Poliklinika Bilić Vision imaju sigurnosni sustav koji zaustavlja laser u slučaju pomaka oka ili izlaska iz zone rada lasera.

Pacijent čuje zvukove i vidi različita svjetla, ali nema boli ni u pripremi, a niti prilikom rada lasera. Nakon zahvata, potrebno je odležati oko pola sata zatvorenih očiju kako bi poklopčić rožnice bolje prilegao u svoje ležište. Zatim pacijent odlazi kući s kapljicama antibiotika i umjetnim suzama te uputama (pismenim i usmenim) o ponašanju, korištenju lijekova i kontroli. Pacijent vidi prilično dobro već nakon operacije, no mora biti svjestan da će taj dan vid biti zamagljen. U Poliklinici pacijent provede ukupno oko 90 minuta.

Poslije operacije

Pacijent ne osjeća bol nakon što je operiran, a niti kasnije, no potrebno je redovno koristiti dobivenu terapiju. Oporavak nakon laserskog skidanja dioptrije u cilju postizanja Monovisiona klinički je brz uz uredno zarašćivanje poklopčića i malu vjerojatnost komplikacija. Međutim, ipak je moguća izraženija suhoća oka te postupno privikavanje oka na Monovision tijekom prvih nekoliko tjedana. Potrebno je uvijek gledati s oba oka i vježbati kako daljinu tako i blizinu. Ne smije se dozvoliti da se podlegne impulsu i posegne za naočalama za čitanje. Osobito jer se oko brzo navikava na naočale pa onda slabije vidi bez njih. Već sutradan vidna oštrina vraća se praktički na normalu, a povratak na posao slijedi već 2-3 dana nakon zahvata. Ako je suhoća izražena unutar prva 3-4 tjedna i vidna oštrina činit će se lošijom. U dogovoru s operaterom treba pronaći najbolji omjer umjetnih suza u formi kapljica ili gela. U upornim slučajevima koristiti i čepiće za suzne kanaliće te Omegu 3 u kapsulama ili kapima.

Antibiotik

Antibiotik se kapa svaka tri sata, a umjetne suze svaki sat. Antibiotske kapi se u pravilu koriste samo tjedan dana, a umjetne suze uz smanjivanje frekvencije kapanja i do šest mjeseci. Preko noći nije potrebno kapati kapljice. Umjesto toga se na operirane oči stave zaštitne školjke koje čuvaju poklopčić rožnice od mehaničkog pomaka. Pacijent može gledati televiziju, raditi za računalom, no ne smije zaboraviti redovitu upotrebu umjetnih suza. Zato što gledanje u ekran dodatno suši površinu oka. Ovo nije operacija nakon koje je potrebno ležanje, no potrebno je mirovanje i izbjegavanje zadimljenih prostorija ili propuha. Nakon 2 tjedna dozvoljeno je šminkanje i vježbanje. Nisu dozvoljeni grubi sportovi kao nogomet, rukomet i slično. Odlazak u saunu ili bazen ne preporučuje se do mjesec dana. Prolaskom vremena nakon operacije, unutar prva 3-4 tjedna pacijent će svakodnevno primjećivati oporavak vida, kako u kvaliteti, tako i u kvantiteti. Kontrole se obavljaju prvi dan, sedmi dan i mjesec dana nakon operativnog zahvata. Na svakoj kontroli pacijent osim pregleda dobiva detaljne upute o tome kako se ponašati u daljnjem tijeku oporavka.

Moguće komplikacije

Moguće komplikacije su rijetke i rješive. Suhoća oka, iritacija, mikrostrije, razlijevanje rubova svjetla, povrat dijela dioptrije više su nuspojave nego prave komplikacije. Sve one prolaze polako i spontano ili zbog korištenja lijekova i intervencije kirurga. Nigdje u literaturi nisu opisane posljedice ovog zahvata iza kojeg je ostala trajna smanjenost vidne oštrine ili sljepoća. Povrat dijela dioptrije uglavnom se događa kod visoke kratkovidnosti ili visoke dalekovidnosti, no i tada se zahvat može ponoviti, a u pojedinim situacijama kada to nije moguće - uglavnom zbog pretanke rožnice - potrebno je nedostatak dovoljne vidne oštrine kompenzirati upotrebom dioptrijskih naočala. Dioptrija se može vratiti unutar šest mjeseci do godinu dana, a nekada i ranije.

Paket usluga

Paket uključuje:

  • lasersku operaciju, tri obavezne poslije operacijske kontrole te mogućnost kontakta s liječnikom putem mobitela ili maila.

Paket ne uključuje:

  • prijeoperacijski pregled, sunčane naočale koje morate koristiti za zaštitu oka odmah iza operacije.

Postanite i vi dio obitelji zadovoljnih pacijenata Poliklinike Bilić Vision i još danas nazovite te se informirajte o uklanjanju staračke dalekovidnosti. Na pregled se možete naručiti na telefon 01/4678-444 ili mailom na info@bilicvision.hr.

 
 
 
 
Naručite se