Novosti

KeratokonusŠto? Keratokonus
Kada? Najčešće u pubertetu
Gdje? U pravilu na oba oka
Zašto? Nasljedna i degenerativna bolest rožnice

Keratokonus u početnom stadiju je teško zamijetiti jer nema posebnih simptoma. Stoga se nerijetko događa da pacijenti ispravljaju vidnu oštrinu različitim dioptrijskim naočalama i kontaktnim lećama. Međutim, kada pacijenti shvate da nema poboljšanja i da im se vid i dalje pogoršava, keratokonus je najčešće već uznapredovao.

Keratokonus je bolest koja u 20% bolesnika napreduje do te mjere da je potrebno operativno liječenje. Bolest je karakteristična po čunjastom izbočenju i stanjenju centralnog dijela rožnice. Na taj način, stanjenjem i deformiranjem rožnice dolazi do porasta dioptrije i smanjenja vidne oštrine.

Osim kliničkim pregledom, bolest se dijagnosticira i snimanjem mape rožnice (topografija), koja kada se ponovi barem 1-2 puta godišnje ukazuje na moguću progresiju bolesti.

Kako usporiti širenje keratokonusa?

Polutvrde kontaktne leće – primjenom polutvrdih kontaktnih leća pokušava se stabilizirati deformiranu rožnicu što je bolje moguće, poboljšati vidnu oštrinu te usporiti razvoj bolesti. Napredovanjem bolesti dolazi do daljnjeg stanjenja i deformacije. U uznapredovalom stadiju dolazi do pojave ožiljnih promjena u centru rožnice.

Ukoliko bolest napreduje, keratokonus treba pokušati zaustaviti metodom “Cross linking” (umrežavanjem kolagena). Primjenjuju se i druge pa i operativne tehnike, intrakornealni prstenovi, a u uznapredovalim stadijima i transplantacija rožnice.

“Cross linking” je zahvat kojim se učvršćuje rožnica i sprječava daljnje napredovanje keratokonusa. Umrežavanje kolagena pomoću riboflavina (vitamina B) i UVA-zračenja nova je metoda pomoću koje se jednostavno, sigurno i brzo potiče umrežavanje kolagena rožnice.
Na taj način postiže se zadovoljavajuća mehanička čvrstoća koja će spriječiti daljnje deformacije rožnice i zaustaviti napredovanje keratokonusa.
“Cross linkinig” se preporuča pacijentima koji boluju od keratokonusa, imaju do 40 godina života i nemaju ožiljne promjene na rožnici.

[JESTE LI ZNALI?] Normalna debljina ljudske rožnice iznosi oko 550 mikrometara. Kod oboljelih od keratokonusa debljina je često ispod 500 mikrometara, a ponekad i ispod 400.

Ne prepustite ništa slučaju, već se naručite na detaljan oftalmološki pregled. Javite nam se na telefon 01 4678 444 ili putem online obrasca.

Naručite se za pregled

Zanima li Vas više informacija, ne možete naći ono što tražite ili se želite naručiti za pregled, kontaktirajte nas:
Vodeći europski oftalmolozi na susretu refraktivne kirurgije u Zagrebu

 

Više od 200 sudionika kongresa imali su priliku poslušati predavanja vodećih...

 
uklanjanje starosne dalekovidnosti

Prvi u ovom dijelu Europe imamo jedini laser na svijetu koji skida staračku dalekovidnost!

 

U Poliklinici Bilić Vision prvi smo na području Jugoistočne Europe uveli...

 
 
Naručite se