Novosti

Je li vaša rožnica zdrava?



Rožnica je prednji prozirni dio oka koji je važan ne samo za dobar vid, nego i za očuvanje zdravlja oka.

Za dobar vid rožnica mora biti glatka, sjajna i prozirna. Različite ozljede, upale ili alergije oka mogu poremetiti zdravlje rožnice. U pravilu je rožnica otporna pa manja oštećenja površine rožnice zarastu bez ožiljaka. Ako se radi o dubljoj ozljedi rožnice, može doći do nastajanja ožiljka (makula ili nubekula), što izaziva rasipanje svjetlosnih zraka koje ulaze u oko i uzrokuje bljeskanje u oku. Ponekad se javlja i astigmatizam koji se mora korigirati naočalama ili kontaktnim lećama.

zaštita rožnice nošenjem sunčanih naočala


Ukoliko nam rožnica nije zdrava (česte upale, alergije, suho oko), tada smo onemogućeni u nošenju kontaktnih leća, a promjene koju uzrokuju ovakva stanja rožnice dovode do crvenila oka, suzenja itd. Zbog toga rožnicu trebamo zaštititi.

Nošenje sunčanih naočala štiti i oko i rožnicu

Zaštita oka sunčanim naočalama prvenstveno je važna radi zaštite osjetljive mrežnice oka i očne leće, no sunčeve zrake mogu podražajno djelovati i na rožnicu te izazvati iritaciju, suzenje, ali i pojavu vanjske mrene (pterigij). Naočalna leća mora biti kvalitetna, a zaštita od UV zraka stopostotna.

Sunčane naočale trebaju nositi i djeca i osobe starije životne dobi zato što su njihove oči osjetljive na oštećenja koja izazivaju UV zrake.

Važnost suznog filma u zaštiti rožnice

Kad ne bismo imali kvalitetan suzni film preko rožnice, tada bi oko bilo crveno, nadraženo, peckavo i suzno. Stoga suzni film treba provjeriti kod oftalmologa (širmer test i TBUT) s ciljem otkrivanja suhog oka te eventualne potrebe liječenja (umjetnim suzama, čepićima za suzne kanaliće itd.).

Poremećeni suzni film ne samo da remeti zdravlje rožnice, već ukazuje i na brojne druge bolesti organizma kao što su poremećaj lučenja žlijezda slinovnica, reumatske i imunološke bolesti, hormonalni poremećaj te korištenje različitih medikamenata (kortikosteroidi, antidepresivi itd., a koje osoba koristi u svrhu liječenja drugih bolesti).

Što je keratokonus?

Keratokonus je prirođena bolest rožnice koja se u pravilu javlja na oba oka, iako ne mora u isto vrijeme, a radi se o stanjenju rožnice i deformaciji oblika rožnice poput stošca. Osoba koja ima keratokonus mora povremeno odlaziti na preglede kod oftalmologa, snimati mapu rožnice i liječiti se. Najprihvaćenija metoda liječenja keratokonusa je cross linking. Ukoliko dođe do napretka bolesti rožnice s ožiljavanjem, moguće je učiniti transplantaciju rožnice s ciljem poboljšanja vidne oštrine.
Rezultati cross linkinga su zadovoljavajući, a metoda liječenja se može ponoviti ukoliko je to potrebno.

Korisnici kontaktnih leća moraju kontrolirati rožnicu

Kontaktne leće imaju direktan kontakt s rožnicom pa su kontrole oka kod oftalmologa neophodne. Preporučuje se odlazak na kontrolu barem jednom godišnje kada će oftalmolog osim pregleda vida pregledati i stanje rožnice, suzni film, kao i postoji li uraštanje krvnih žila u rožnicu kao znak predugog nošenja kontaktnih leća. Ovakva pojava ponekad može onemogućiti daljnje nošenje kontaktnih leća.

Rožnica i lasersko skidanje dioptrije

Metode laserskog skidanja dioptrije, lasik ili PRK izvode se upravo na rožnici koja mora biti zdrava da bi se dobio optimalan rezultat. Ponekad se laserom liječe određene bolesti rožnice (ožiljci nakon virusnih infekcija rožnice i slično).
Kod laserskog skidanja dioptrije najčešće je korištena metoda lasik kod koje se na rožnici formira poklopčić i zatim vrši remodeliranje rožnice, odnosno uklanjanje dioptrije oka. Ovaj poklopčić brzo zarasta ne ostavljajući ožiljke na rožnici te se nakon šest mjeseci do godinu dana, ako je potrebno, može ponoviti zahvat laserskog skidanja dioptrije na rožnici.
Suhoća rožnice koja se javlja kao nuspojava prolaznog je karaktera.

U Poliklinici Bilić Vision imamo dugogodišnje iskustvo u dijagnostici, liječenju i operacijama rožnice (lasik i PRK). Naručite se na preventivni pregled. Bilić Vision je posljednjih 20 godina jedna od vodećih privatnih oftalmoloških ustanova u Hrvatskoj. Posjeduje najmoderniju opremu, a u njoj rade vrhunski specijalisti oftalmolozi koji i Vama mogu pomoći. Javite nam se na tel: 01 4678444 ili putem online obrasca

Naručite se za pregled

Zanima li Vas više informacija, ne možete naći ono što tražite ili se želite naručiti za pregled, kontaktirajte nas:








Povezanost dijabetesa i katarakte: Sve što trebate znati

 

Dijabetes je kronična bolest krvnih žila te time zahvaća sve organske sustave,...

 

Presbyond: Ana Begić Tahiri otkriva tajnu dobrog vida nakon 40-e

 

Starenje se ne može spriječiti, kao i kod svakog dijela tijela pa tako...

 
 

Vaš upit je zaprimljen! Hvala Vam na povjerenju!

tracking-pixel
Naručite se