Tim stručnjaka

prof.dr.sc. Iva Dekaris
dr.med. spec. oftalmolog

PODRUČJE DJELOVANJA

Profesorica Dekaris uži je specijalist prednjeg segmenta oka i vodeći stručnjak u Hrvatskoj u transplantacijama rožnice, a ujedno je i član odbora i bivša predsjednica Europskog udruženja očnih banaka. Profesorica Dekaris ima iskustvo od 20 godina kirurškog rada i više od 20.000 operacija oka, ultrazvučne operacije mrene, transplantacija rožnice, korekcija refraktivnih grešaka ugradnjom premium intraokuralnih leća, transplantacija amnija i drugih operacija na prednjem dijelu oka.

RADNO ISKUSTVO

Profesorica Dekaris karijeru započinje u Općoj bolnici Sveti duh na Zavodu za oftalmologiju gdje je od 1995. do 1999. godine izvršila specijalizaciju iz oftalmologije. Kao specijalist oftalmolog u Bolnici Sveti Duh izvodila je operacije na prednjem segmentu oka i provodila znanstveno-istraživačke radove iz područja transplantacije rožnice. Od 2002. do 2007. vršila je dužnost predstojnice Klinike za oftalmologiju u Općoj bolnici Sveti Duh. Od 2007. do 2022. godine, profesorica Dekaris radila je kao voditeljica Odsjeka za rožnicu i Medicinski direktor Specijalne bolnice za oftalmologiju Svjetlost, a od 2022. dio je kirurškog tima Poliklinike Bilić Vision gdje izvodi operacije na prednjem očnom segmentu. Član je suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Razreda za medicinske znanosti. Profesorica Dekaris bila je potpredsjednica Europskog udruženja očnih banaka, u mandatu od 2019. do 2022. godine i predsjednica Europskog udruženja očnih banaka, a trenutno obnaša dužnost člana odbora.

OBRAZOVANJE I ZNANSTVENI RAD

Diplomirala je na Medicinskom fakultetu 1992. te završila dva poslijediplomska studija - iz biomedicine (1995.) i oftalmologije (1999.). Završila je poslijedoktorsko istraživanje (postdoctoral research fellowship) iz područja transplantacije rožnice na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Harvard (Harvard Medical School) u Bostonu. Usavršavala se na prestižnim svjetskim sveučilištima: na Pasteur Institutu u Parizu i na sveučilištima u Utrechtu, Hamburgu, Münchenu, Baltimoreu i Bostonu. Trenutno djeluje kao redovita profesorica Sveučilišta u Rijeci te predaje na poslijediplomskom i dodiplomskom studiju iz oftalmologije u Zagrebu i Rijeci. Pozvani je predavač-instruktor pri Sveučilištu u Luganu (Švicarska) za Europsku školu naprednog studija oftalmologije (ESASO). Dobitnica je Hrvatske državne nagrade za znanost za mlade znanstvenike (1999.) i za biomedicinu (2013.) te još pet nagrada i priznanja. Djeluje kao ekspertica Europske komisije za „očna tkiva“, kao stručna savjetnica na jednom europskom projektu, a u Hrvatskoj je vodila tri znanstvena projekta na temu transplantacije rožnice. Objavila je 300 znanstvenih i stručnih radova, od toga 49 u CC-u; kao suautorica napisala je 10 knjiga i 28 poglavlja. Sudjelovala ja na nizu skupova s više od 400 sažetaka te je kao pozvana predavačica 2011. – 2022. održala više od 50 pozvanih predavanja. Članica je uredničkog odbora tri međunarodna i dva domaća znanstvena časopisa te recenzentica za osam međunarodnih oftalmoloških časopisa. UVOĐENJE NOVIH METODA Prof. dr. sc. Iva Dekaris je uvela je slojevitu transplantaciju endotela rožnice zvanu DSAEK, a potom 2011. i tehniku ultra-tanki DSAEK. Prva je u Hrvatskoj započela primjenu anti-VEGF terapije kod bolesnika s visoko-rizičnim transplantatima rožnice, čime je preživljenje transplantata u tih bolesnika značajno poboljšano. U Hrvatsku je očnu kirurgiju 2016. uvela operacijsku metodu transplantacije matičnih stanica rožnice uzgojenih in vitro, metodu liječenja za teške opekotine rožnice i prednje očne površine.
Naručite se