Novosti

Vidno polje



Mrežnica omogućuje vidno polje. To je područje koje se u određenom trenutku vidi jednim, odnosno oba oka. Postoje različite bolesti oka koje dovode do promjena na vidnom polju, ali i vanjskih utjecaja poput okvira naočala, spuštenih vjeđa, ječmenca i slično.

Pretraga vidnog polja ili perimetrija

Preporučuje se redovno testirati širinu vidnog polja kod oftalmologa. To je najbolji način ranog otkrivanja znakova gubitka perifernog vida. Osobito je važan redovan posjet oftalmologu. Zato što kod nekih bolesti poput glaukoma, poznatijeg kao zelena mrena, nema nikakvih simptoma sužavanja ili gubitka dijelova vidnog polja, a u slučaju kada se to jednom dogodi, stanje je nepovratno.
U današnje vrijeme je tehnologija toliko uznapredovala da postoje razni aparati i načini za mjerenje vidnog polja, a koji detektiraju promjene u funkciji vidnog živca.

Vidno polje Octopus

Kompjuterizirano (statičko) vidno polje Octopus koristi se za detekciju ranih promjena uzrokovanih glaukomom te različitih vaskularnih bolesti oštećenja vidnog živca, multiple skleroze, moždanih udara, nakon trzajnih ozljeda vrata itd.

Za samo izvođenje vidnog polja Octopus koje se izvodi u mraku najbolje je doći odmoran. Nakon kratkotrajne adaptacije u mraku pristupa se u tamnu sobu i sjeda za aparat. Radi se jedno po jedno oko i mjeri se koja svjetlina značke je potrebna da bi ju oko primijetilo. Kada pacijent primijeti tu svjetlosnu značku treba pritisnuti joystick (gumb/palicu) koji drži u ruci te na osnovu tih podataka računalo slaže analizu pacijentovog vidnog polja.

Aparat sadrži način za prepoznavanje lažnih pritisaka joysticka, tako da nije moguće prevariti aparat jer će nalazi na kraju pokazati nepravilnosti te će se mjerenje morati ponoviti.

Vidno polje Goldmann

Kinetičko vidno polje (Goldmann) rjeđe se koristi. Uglavnom kod mlađe djece i kod pacijenata s jako oštećenim vidnim poljem. Od neobične je važnosti kod ozljede vratne kralježnice u prometnim nesrećama.

Kod izvođenja vidnog polja Goldmann također treba doći odmoran. Razlikuje ga od Octopusa što kod ove perimetrije medicinska sestra pomiče značku, a pacijent javlja kada ju ugleda. Ova pretraga vidnog polja po Goldmannu je pogodnija za djecu zbog interakcije između medicinske sestre i djeteta.

Poteškoće kod vidnog polja

Kod osoba u trećoj životnoj dobi dolazi do opuštanja gornjih vjeđa koje padaju preko trepavica. Sa starošću koža je sve više obješena preko vjeđa (kapaka) i zaklanja periferno vidno polje. U tom slučaju liječnik specijalist oftalmolog izvodi zahvat koji se stručno naziva blefaroplastika. Radi se o zahvatu pri kojemu liječnik oftalmolog podiže i uklanja višak kože s kapka (vjeđe). Na taj način se oslobađa dio vidnog polja.

Također kod naglih trzaja prilikom udarca ili slično može doći do sužavanja vidnog polja, a da to pacijent čak i ne primijeti.
Kod glaukoma (povišenog očnog tlaka) prvenstveno dolazi do malih ispada vidnog polja koje pacijent ne primjećuje, a napretkom bolesti vidno polje se u potpunosti gubi što dovodi do sljepoće. Zato je neophodno kod glaukoma testirati vidno polje svakih 6 mjeseci.

Kod različitih neuroloških bolesti vidno polje je dio obrade neurologa koje ukazuje na eventualna događanja u području mozga i/ili vidnog živca. Vidno polje je prema tome bitna i nezamjenjiva pretraga ne samo u oftalmologiji, nego i u neurologiji nakon ozljeda jer ukoliko pretraga vidnog polja pokazuje znatna oštećenja, bez obzira na dobru vidnu oštrinu, kvaliteta života je bitno smanjena.

U Poliklinici Bilić Vision radimo pretragu vidnog polja i po Goldmannu i Octopus već dugi niz godina. Dođite jer i Vama možemo pomoći. Naručite se na pregled na broj telefona 01 4678 444 ili putem online obrasca.

Naručite se za pregled

Zanima li Vas više informacija, ne možete naći ono što tražite ili se želite naručiti za pregled, kontaktirajte nas:








Povezanost dijabetesa i katarakte: Sve što trebate znati

 

Dijabetes je kronična bolest krvnih žila te time zahvaća sve organske sustave,...

 

Presbyond: Ana Begić Tahiri otkriva tajnu dobrog vida nakon 40-e

 

Starenje se ne može spriječiti, kao i kod svakog dijela tijela pa tako...

 
 

Vaš upit je zaprimljen! Hvala Vam na povjerenju!

tracking-pixel
Naručite se