Novosti

3 očne bolesti koje mogu dovesti do gubitka vida


Doktor Luka Bilić i pacijentica, kompletan pregled vida

U slučaju brojnih očnih bolesti, pregled u ranoj fazi, omogućava pravodobno liječenje i zaustavljanje mogućih oštećenja oka koja inače kontinuirano napreduju. Kako starimo, mogućnost za razvoj jedne od očnih bolesti raste, a povišena razina šećera u krvi i disbalansi hormona utječu na opće stanje vida.

Šećerna bolest (dijabetes), poremećaj je povećavanja razine šećera u krvi gušterače dok kojeg dolazi kada žlijezda gušterača smanji ili u potpunosti prestane proizvoditi hormon inzulin koji je ključan za ljuske stanice u organizmu. Dijabetes je najčešće nasljedan ili se razvije kroz život, a povišena razina šećera u krvi po kojoj je ova bolest karakteristična, dovodi do stvaranja i pucanja sitnih krvnih žila u mrežnici oka što oštećuje mrežnicu i dovodi do smanjenja vida, a u nekim slučajevima i do sljepoće, a čak 80& osoba koje dugi niz godina boluju od dijabetesa, boluju i od dijabetičke retinopatije.

Dijabetes može dovesti do promjena na svim dijelovima oka:

  • Učestale upale vjeđa
  • Ječmenac
  • Siva mrena ili katarakta
  • Glaukom
  • Dijabetička retinopatija

U sprječavanju pojave dijabetičke retinopatije ključna je što bolja regulacija razine šećera u krvi i pravilna dijabetička prehrana uz dnevnu fizičku aktivnost.

Ukoliko kod pacijenta dođe do promjene u centru vida (žutoj pjegi) u obliku otekline i/ili krvarenja, u Poliklinici Bilić Vision u liječenju dijabetičke retinopatije primjenjuje injekcije kortikosteroida u staklovinu oka koji blokiraju rast novih krvni žilica, poznatih kao anti VEGF terapija (Triamcinolon acetonid – Kenalog). Doza tretiranja oka najčešće je u tri injekcije u razmaku od mjesec dana, a kasnije po potrebi.

Osim liječenja injekcijom, Poliklinika Bilić Vision dijabetičku retinopatiju liječi i Argon Laserom koji ima toplinski učinak na mrežnicu te na mjestu na koje pada laserska zraka, nastaje mali točkasti ožiljak, odnosno laserski pečat, koji s vremenom pigmentira i trajno štiti mrežnicu, a ta je vrsta liječenja u večini slučajeva u potpunosti bezbolna.

U težim slučajevima pacijenti se liječe operacijom pod nazivom vitrektomija, koju u Poliklinici obavlja prof.dr.sc. Jakov Šikić, dugogodišnji predstojnik Klinike za očne bolesti KBC Zagreb i Medicinskog fakulteta u Zagrebu, vrhunski i vodeći vitreoretinalni kirurg u Hrvatskoj i regiji.

Bolest glaukoma vrlo je česta očna bolest te predstavlja jedan od vodećih uzroka sljepoće u svijetu i kod nas. Kod glaukoma se postepeno oštećuje vidni živac, te je bolest karakteristična po povišenom očnom tlaku ili makularnoj degeneraciji, zahtjeva mjerenje očnog tlaka nekoliko puta godišnje, kao i kontrolu vidnog polja i OCT (pretraga koja otkriva prve promjene i oštećenja u strukturi vidnog živca).

Primarni tip glaukoma nastaje kao posljedica neravnoteže u stvaranju i otjecanju očne vodice, dok sekundarni tip glaukoma nastaje kao posljedica drugih očnih bolesti poput teških upala, trauma oka, operacija i slično. Bolest se najčešće slučajno otkrije kada pacijent primijeti postepeni pad vidne oštrine, zbog čega glaukom nazivaju i tihim ubojicom vida.

Glaukom se u većini slučajeva liječi kapljicama, laserom ili operativno, ovisno o odluci liječnika temeljem analize stanja pacijenta. Uglavnom se radi o kapima koje snižavaju očni tlak. Kod mnogih pacijenata koji redovito kapaju propisanu terapiju i kontroliraju stanje glaukoma, glaukom može godinama ostati bez većeg oštećenja vidnog živca. Međutim, kod nekih pacijenata bez obzira na redovno kapanje terapije, očni tlak ostaje visok i dovodi do daljnjeg oštećenja vidnog živca. U tim slučajevima se pristupa operacijskog ili laserskoj metodi liječenja.

Metoda kojom u Poliklinici Bilić Vision liječimo glaukom je selektivna laserska trabekuloplastika, odnosno SLT. Terapija SLT laserom, moderan je pristup liječenju glaukoma gdje se postižu bolji rezultati u odnosu na prijašnje metode, neinvazivna je i ponovljiva, a dosadašnja istraživanja pokazuju da SLT snižava očni tlak za oko 30%, a kod pacijenata koji su već koristili neku vrstu terapije za oko, 25%.

S obzirom na to da je glaukom vodeći uzrok sljepoće kod osoba iznad 60. godine života, preporuka je da osobe poslije 40. godine života jedanput godišnje obave pregled vida s ciljem otkrivanja glaukomske bolesti, a osobe koje u obitelji imaju osobu koja boluje od glaukoma ili sami boluju od šećerne bolesti, podložnije su razvitku bolesti glaukoma.

Siva mrena ili katarakta je zamućenje očne leće, do kojeg dolazi radi prirodnog procesa starenja zbog kojeg se metabolizam usporava i postepeno se gomilaju sitna oštećenja koja se sve teže sama popravljaju. To rezultira zgušnjavanjem lećnih proteina što se očituje kao zamućenje u leći. Starenjem i sve većim zamućivanjem očne leće, povećava se i njezina tvrdoća – katarakta sazrijeva.

Sivu mrenu (kataraktu) u prosjeku razvije oko 75% osoba u dobi iznad 65. i 74. godine te 70% osoba starijih od 75 godina. Nažalost, uvriježeno je pogrešno vjerovanje da je potrebno čekati mrenu da „sazrije“, no operacija mrene za pacijenta je znatno lakša ukoliko je mrena u početnoj fazi. Što je mrena „tvrđa“, veći je rizik operacije te se produžuje oporavak pacijenta poslije operacije.

Poliklinika Bilić Vision radi dugogodišnjeg iskustva, vodeća je ustanova u kojima se izvodi operacija sive mrene. Poliklinika primjenjuje najmoderniju metodu ultrazvučne operacije sive mrene, fakoemulzifikaciju te Femto lasersku operaciju katarakte, koja je karakteristična po tome što sve rezove u oku radi laser, što čini ovaj zahvat sigurnijim i skraćuje vrijeme oporavka za pacijenta.

Simptomi ovih bolesti najčešće se očituju jednim od sljedećih simptoma:

  • zamagljenje vida
  • pogled kao kroz vodu
  • iskrivljene slike
  • mrlje i sjene u vidnom polju
  • djelomični i potpuni gubitak vida.

Liječnici savjetuju da ne čekate pojavu prvih simptoma nego da redovnim oftalmološkim pregledima brinete o zdravlju svojih očiju i time preventivno djelujete na daljnji razvoj bolesti. Pacijenti bi jednom godišnje trebali obaviti kompletan pregled, a po potrebi i preporuci liječnika i češće. Redovnim pregledima te eventualnim liječenjima laserom ili injekcijama u oko, spriječit će se moguća oštećenja u oku te i potencijalna sljepoća.

Naručite se na kompletan oftalmološki pregled već danas pozivom na broj 01/4678 444 ili putem online obrasca!

Naručite se za pregled

Zanima li Vas više informacija, ne možete naći ono što tražite ili se želite naručiti za pregled, kontaktirajte nas:








Presbyond: Ana Begić Tahiri otkriva tajnu dobrog vida nakon 40-e

 

Starenje se ne može spriječiti, kao i kod svakog dijela tijela pa tako...

 
Financiranje Europske Unije, NextGenerationEU

Digitalna transformacija poliklinike implementacijom sustava za pametno praćenje pacijenata i integracija s postojećim sustavima

 

Oznaka projekta: NPOO.C1.1.2.R3-I3.01.0690 Opis projekta: Provedbom...

 
 
Naručite se