Novosti

Doktor Luka Bilić, iskusan kirurg Poliklinike s kojim možete zaboraviti na naočale i sivu mrenu



Doktor Luka Bilić, specijalist oftalmolog i refraktivni kirurg u Poliklinici Bilić Vision svakodnevno liječi i savjetuje pacijente te vrši operacije oka poput laserskog skidanja dioptrije i operacije sive mrene (katarakte). Glavni je kirurg Poliklinike koji mijenja pogled na svijet svojim pacijentima.

Dr. Luka Bilić rekao nam je nešto više o Femto laserskoj operaciji sive mrene, budućnosti Poliklinike Bilić Vision i oftalmologije.

Poliklinika Bilić Vision prva je u Hrvatskoj počela raditi femto laserske operacije katarakte. Možete li nam ispričati o kakvom se laseru radi i koje su mu mogućnosti?

Radi se o novoj generaciji operacije sive mrene koja na zapadu već postaje standard, a mi smo ju uveli i na hrvatsko tržište. Femtosecond laser čini operaciju katarakte poštednijom za oko, sigurnijom i doprinosi boljoj vidnoj oštrini poslije operacije. Dijelovi operacije koji su kritični za njen uspjeh poput preciznog otvaranja prednje kapsule leće i rezova na rožnici, više se ne izvode kao do sada rukom nego ih laser radi savršeno precizno. Također laser mrvi samu leću s puno manje energije nego ultrazvuk kod klasične operacije što smanjuje mogućnost za oštećenje drugih osjetljivih struktura oka kao što su endotel rožnice itd. Oporavak nakon operacije je zbog svega navedenog brži, a vidni rezultat bolji.

Također LASER se može koristiti i za preciznije formiranje poklopčića na rožnici kod laserskog skidanja dioptrije što doprinosi sigurnosti i konačnom rezultatu tog zahvata.

S ovakvom modernizacijom i praćenjem tehnoloških napredaka u oftalmologiji gdje se kao Poliklinika vidite za 5 godina?

Kontinuirano pratimo najnovije trendove u oftalmologiji i uvodimo ih u našu praksu. Nastojimo novine koje se tek predstave na svjetskim kongresima dovoditi u Hrvatsku paralelno kako se uvode u razvijenom svijetu. Tako ćemo uskoro uvesti inovativne metode za dijagnostiku i liječenje suhog oka kao i poboljšane protokole za refraktivne operacije bilo ugradnjom intraokularnih leća ili laserskom operacijom.   

Također, za oko dvije godine, planiramo preseljenje u novu Polikliniku koja će se prostirati na oko 2.200 kvadratnih metara. Novi prostori će nam omogućiti još bolju uslugu za naše pacijente kao i daljnje širenje.

Koja je Vaša uža specijalizacija unutar oftalmologije?

Uže područje interesa mi je prednji segment oka, posebice refraktivna kirurgija i kirurgija katarakte (sive mrene). 

Koji su najčešći zahvati u oftalmologiji danas i koliko se brzo to područje mijenja?

Najčešća operacija općenito u medicini je operacija katarakte (sive mrene). Lasersko skidanje dioptrije druga je vrlo često izvođena operacija. Oftalmologija je općenito grana medicine u kojoj se puno ulaže u razvoj i tehnologiju, pogotovo u navedenim područjima. Inovacije se konstantno primjenjuju. Femto laser je jedno od poboljšanja kakva se uvedu svakih 15 do 20 godina i predstavlja prekretnicu u načinu na koji će se pristupati toj operaciji u budućnosti. Također, sve više se koriste pametne, kompjutorski i topografski vođene procedure pri laserskom skidanju dioptrije.

Što biste poručili pacijentima koji sumnjaju da su razvili sivu mrenu?

Kod pacijenata u šestom ili sedmom desetljeću života i naravno starijih, pad vidne oštrine može biti uzrokovan sivom mrenom. To je zamućenje očne leće koje se danas vrlo efikasno liječi operativnim zahvatom. Međutim pacijenti moraju znati da poštednost i čak uspješnost zahvata ovise i o tome da se mrena liječi dok nije prešla u jako uznapredovali oblik. Ukoliko se mrena zapusti, operacija je teža, mogućnost za komplikacije veća, a rezultat potencijalno slabiji. Dakle, važno je ne zanemariti simptome pada vida i otići na pregled i ukoliko je potrebno, pravovremeno liječiti sivu mrenu.

Mogu li se pacijenti nakon operacije sive mrene riješiti i naočala za sve udaljenost?

Danas se sve više nakon odstranjenja zamućene očne leće u oko ugrađuju tzv. visokotehnološke leće koje omogućuju ispravljanje astigmatizma ali i vid bez naočala za čitanje i za daljinu. Takve leće pacijentima omogućuju veću kvalitetu života i oštrinu vida koja se nekada nije mogla postići.

Možete li podijeliti jednu zanimljivu crticu iz svoje  karijere?

U poslu se radujem izazovima i stjecanju novih vještina pa se tako uvijek rado sjećam svojih kirurških početaka kod jednog od velikana oftalmologije prof. Agarwala u Chennaiu, Indija. U njegovoj klinici sam se upoznao sa svjetskim praksama u oftalmologiji i naučio operirati kataraktu kroz prvih sto operacija. Daljnju izobrazbu u kirurgiji katarakte nastavio sam kod doc. Kalauza i još nekoliko svojih mentora.

Što Vas najviše veseli na radnom mjestu?

Najviše me vesele pacijenti koji nakon mog liječenja imaju veću kvalitetu života i svjedočenje tom njihovom zadovoljstvu i povjerenju koje se stvara između nas. U samom radu najviše me veseli sam operativni proces zbog izazovnosti i preciznosti posla koji se obavlja ali i ispunjavajućeg osjećaja da sam nešto popravio baš svojim rukama, a ne na primjer savjetom ili propisivanjem lijeka.

Pregled kod doktora Luke Bilića i operaciju možete rezervirati pozivom na broj 01/4678 444 ili slanjem upita kroz obrazac na web stranici. 

 

 

Naručite se za pregled

Zanima li Vas više informacija, ne možete naći ono što tražite ili se želite naručiti za pregled, kontaktirajte nas:








Financiranje Europske Unije, NextGenerationEU

Digitalna transformacija poliklinike implementacijom sustava za pametno praćenje pacijenata i integracija s postojećim sustavima

 

Oznaka projekta: NPOO.C1.1.2.R3-I3.01.0690 Opis projekta: Provedbom...

 
Anti VEGF

ANTI-VEGF U LIJEČENJU DIJABETIČKE RETINOPATIJE

 

Većina pacijenata oboljelih od dijabetesa zna da su redovni oftalmološki...

 
 
Naručite se