Poliklinika Bilić Vision

 

Uncategorized

Pristajem na elektroničku privolu u kojoj dopuštam da me se kontaktira putem e-maila i/ili kontakt broja u svrhu naručivanja na pregled.

Pristajem na elektroničku privolu u kojoj dopuštam da mi šaljete Newsletter s obavijestima o popustima, novostima i stručnim člancima iz oftalmologije.

Odaberite jednu ili više kategorija o kojima želite biti informirani putem našeg Newslettera. Saznajte prvi novosti, savjete i akcije u Poliklinici Bilić Vision.
SVE NAVEDENO
DALEKOVIDNOST
KRATKOVIDNOST
ASTIGMATIZAM
STARAČKA DALEKOVIDNOST (POSLIJE 40-e GODINE ŽIVOTA)
LASERSKA KOREKCIJA VIDA
KONTAKTNE LEĆE
SIVA MRENA
GLAUKOM – BOLEST POVIŠENOG OČNOG TLAKA
DIJABETES I OKO
STRABIZAM
KERATOKONUS
OČNE UPALE I INFEKCIJE
MAKULARNA DEGENERACIJA
ESTETIKA LICA

5 razloga zašto je važno redovito pregledati vid

Potrebno je redovno obavljati očni pregled bez obzira ima li osoba vidljive poteškoće s vidom ili ne. Ponekad se neke očne bolesti mogu uočiti samo kroz biomikroskop, a ukoliko se dijagnosticiraju na vrijeme spriječit će se nepovratna šteta koju mogu potencijalno prouzročiti. Stoga u nastavku pronađite 5 razloga zašto je važno pregledavati vid jednom godišnje.

1.      Očni pregledi kod djece školske dobi poboljšat će uspjeh u školi, odnosno olakšati učenje

Prvi razlog namijenjen je roditeljima. Znate li da je za 80% stvari koje djeca uče u školi potreban besprijekoran vid? Ta statistika raste iz godine u godinu obzirom na izloženost djece malim i velikim ekranima gotovo od samog rođenja. Stoga je redoviti godišnji pregled očiju u djece neizbježan. U slučaju bilo kojih poteškoća s vidnom oštrinom, specijalist oftalmolog moći će reagirati na vrijeme i korigirati djetetov vid na odgovarajući način. Na taj način djetetu će biti omogućeno nesmetano sudjelovanje u nastavi, kao i lakše i brže učenje.zašto je važno redovito pregledati vid

2.      Kratkovidnost postaje epidemija

Broj osoba s razvijenom kratkovidnošću, odnosno miopijom, raste iz dana u dan. Također, sve više djece ima dijagnosticiranu kratkovidnost već u najranijoj životnoj dobi.

Zašto je to važno?

Djeca koja veoma rano dobiju kratkovidnost imaju veću mogućnost povećanja kratkovidnosti kasnije kroz djetinjstvo. Također, osim povećanja dioptrije, kasnije u životu raste i tendencija ka ozbiljnim očnim bolestima poput glaukoma, katarakte ili odljepljenja mrežnice.

Redovni godišnji očni pregledi, na vrijeme će se dijagnosticirati greške vida. Kada se kratkovidnost otkrije i korigira na vrijeme, onda se sprječava mogućnost jače progresije u budućnosti, kao i razvitka očnih bolesti. Isto vrijedi i za odrasle.

3.      Pregled vida nije isto što i pregled oka

Kada djeca prođu pozitivno na pregledu vida na upisu u školu, njihovi roditelji misle da dobro vide. Isto je i s odraslima kad provjeravaju vidnu oštrinu u optici, na sistematskom ili liječničkom pregledu za vozačku dozvolu. Međutim, pregled vida nije isto što i pregled oka i to treba razlikovati.

Prilikom pregleda vida, može se jedino ustanoviti kako osoba vidi na svim udaljenostima. Međutim, postoje li neka zamućenja na očnoj leći ili poteškoće na očnoj pozadini, povišeni očni tlak i slično može se ustanoviti jedino na kompletnom oftalmološkom pregledu kod liječnika specijaliste oftalmologa.pregled vida nije isto što i pregled oka

4.      Glaukom

Iako smo ga već spominjali ranije, sad ćemo pobliže objasniti što je točno glaukom, bolest povišenog očnog tlaka. Od svih očnih bolesti, glaukom je možda i „najopasniji“ pa je baš zato i nazivaju „tihim ubojicom vida“.

U velikom broju slučajeva glaukom u svom početku nema nikakvih simptoma, stoga nitko ne može posumnjati da nešto s njegovim očima nije u redu. Osobe koji ne odlaze redovito na oftalmološki pregled, shvatit će da imaju glaukom tek kada bolest  uznapreduje, jer će se dogoditi TRAJNI gubitak perifernog vida. To opravdava opis „tihi ubojica vida“. Kada do toga dođe puno je teže kontrolirati bolest i spriječiti dodatan gubitak vida, jer je glaukom već znatno napredovao. Ukoliko se ne liječi bilo kapima, laserom ili operacijom  i ne kontrolira redovito  kod očnog specijalista, glaukom dovodi do sljepoće.glaukom dovodi do sljepoće

Važno je istaknuti da se na pregledu vidne oštrine ne može dijagnosticirati glaukom.

5.      Godišnji pregled kod oftalmologa može detektirati i druge bolesti

Znate li da mnogo ljudi upravo na rutinskom očnom pregledu otkrije da ima zdravstvenih problema s  povišenim šećerom u krvi, krvnim tlakom, kolesterolom i slično?

Prema staroj narodnoj izreci kaže se da su oči ogledalo duše, ali u ovom slučaju možemo reći i da su oči ogledalo zdravlja.

Na kompletnom očnom pregledu, oftalmolog će pregledati zdravlje krvnih žila u mrežnici oka što može biti dobar pokazatelj stanja krvnih žila u cijelom organizmu. Dijabetes, hipertenzija i povišeni kolesterol mogu se otkriti upravo na temelju promjena na mrežnici oka.godišnji pregled kod oftalmologa

Godišnji očni pregledi su osobito važni za dijabetičare, ili sve one  koji imaju tendenciju za dobivanja dijabetesa. To je važno, jer postoji mogućnost razvoja komplikacija dijabetesa-  dijabetičke retinopatije što je ozbiljna očna bolest. Dijabetička retinopatija baš poput glaukoma u svojem začetku nema simptoma te se ne može naslutiti, osim na pregledu kod specijalista oftalmologa.

Istraživanja se razvijaju čak u smjeru otkrivanja rizika od obolijevanja od Alzheimerove bolesti na kompletnom očnom pregledu.

Rutinski  očni pregled može vam spasiti vid.  Čak i ako mislite da je s vašim vidom sve u savršenom redu ovakav pregled jednom godišnje je neophodan.

Nazovite u Polikliniku Bilić Vision na 01/4678-444 i rezervirajte termin za kompletan oftalmološki pregled kod specijalista oftalmologa još danas. Možete se naručiti i online klikom na link: www.bilicvision.hr.

 

Send to WhatsApp Send to Viber

Prethodni postovi

Tagovi

Prikaži sve tagove

Kontakt podaci

Telefon: +385 1 4678 444
Fax: +385 1 4678 555

Mobitel: +385 99 216 4561

Radno vrijeme:
Od ponedjeljka do petka
od 08:00-20:00h

Gdje se nalazimo?

Adresa:
Ksaverska cesta 45, 10000 Zagreb

Ksaverska cesta 45, 10000 Zagreb

* kliknite na kartu za uvećanje

Pratite nas putem...

  • facebooka
  • twittera
  • youtube-a
  • Instagram

Newsletter! Informirajte se...


Pristajem na elektroničku privolu u kojoj dopuštam da me se kontaktira putem e-maila u marketinške svrhe.

Unesite pravilnu e-mail adresu na koju želite primati naš newsletter i kliknite na gumb “Prijava”.

* Provjerite u spam ukoliko ne primate naš newsletter