Poliklinika Bilić Vision

 

Uncategorized

Pristajem na elektroničku privolu u kojoj dopuštam da me se kontaktira putem e-maila i/ili kontakt broja u svrhu naručivanja na pregled.

Pristajem na elektroničku privolu u kojoj dopuštam da mi šaljete Newsletter s obavijestima o popustima, novostima i stručnim člancima iz oftalmologije.

Odaberite jednu ili više kategorija o kojima želite biti informirani putem našeg Newslettera. Saznajte prvi novosti, savjete i akcije u Poliklinici Bilić Vision.
SVE NAVEDENO
DALEKOVIDNOST
KRATKOVIDNOST
ASTIGMATIZAM
STARAČKA DALEKOVIDNOST (POSLIJE 40-e GODINE ŽIVOTA)
LASERSKA KOREKCIJA VIDA
KONTAKTNE LEĆE
SIVA MRENA
GLAUKOM – BOLEST POVIŠENOG OČNOG TLAKA
DIJABETES I OKO
STRABIZAM
KERATOKONUS
OČNE UPALE I INFEKCIJE
MAKULARNA DEGENERACIJA
ESTETIKA LICA

Zašto je bitno pregledati oči i kad je naizgled sve u redu?

Zašto je bitno pregledati oči i kad je naizgled sve u redu?

Liječniku se uglavnom obraćamo kada uočimo neki zdravstveni problem. Zvuči logično, pa zašto bismo išli liječniku ako nemamo zdravstvenih poteškoća?!

Većina bolesti ima neke svoje simptome koji nas upozore da se u organizmu nešto zbiva. No, jesmo li svjesni da postoje i bolesti koje nemaju u svom početku jasnih znakova i simptoma koji bi nas alamirali da se obratimo liječniku?

I automobilu treba godišnji servis

Mislite li da se bolesti oka prepoznaju samo po smanjenoj vidnoj oštrini, crvenilu ili bolovima u oku? Ako tako mislite, varate se. Jeste li ikada razmislili o tome koliko često idete sa svojim “limenim ljubimcem” na “pregled”? Samo kad uočite neku nepravilnost? Naravno, svatko će se razuman javiti kad uoči neku nepravilnost, ali zar treba čekati štetan događaj da reagiramo? Zato obavezno jednom godišnje obavljamo tehnički pregled i servis vozila kako bi se na vrijeme uočili i ispravili eventualni nedostaci.

Možemo li i trebamo nešto slično priuštiti i svojim očima?

Razmislimo: smanjena vidna oštrina najčešće je samo posljedica refrakcijske greške oka. Primjerice, kratkovidnosti, dalekovidnosti ili astigmatizma, a ne bolesti. Većina taj problem brzo uoči i javi se na pregled vida. Ne zaboravimo i na našu djecu koja se uglavnom neće žaliti što slabije vide. Na roditeljima i odraslima je zadatak otkriti vidi li dijete dobro.
U svakom slučaju, čak i ako roditelji uopće ne sumnjaju u kvalitetu vida svoje djece, vid bi trebalo ispitati i pregledati oči već krajem druge ili u trećoj godini života, kada je suradnja djece pri pregledu dovoljna. Čekati na sistematski pregled prije upisa u prvi razred osnovne škole, kada se po prvi puta obavezno pregledava vidna oštrina kod djece, za većinu refrakcijskih grešaka je prekasno.

Prvi puta pregledajte vid već u mladosti

Tijekom adolsecencije dok djeca intezivno čitaju i rade za računalom trebalo bi posebno obratiti pažnju i na najmanje smetnje vida te, ako se pojave, otići na pregled vida, jer u tom je razdoblju najčešća pojava tzv. školske kratkovidnosti.

Ako nemamo nikakvih vidnih smetnji tijekom mladosti, na prvi kompletni pregled vida treba doći u trenutku kad osjetimo slabiji vid na blizinu ili kako često u šali kažemo da su se “ruke skratile”, a to je obično oko 40. – 45. godine života.

Pregled vida koji bi uključivao samo ispitivanje vidne oštrine i određivanje korekcije je nepotpun, već bi trebalo pregledati sve djelove oka, očnu pozadinu, pokretljivost očnih jabučica i očni tlak. Ako u vašoj užoj obitelji imate nekoga tko boluje od glaukoma, tada biste trebali na pregled doći i ranije, bez obzira što možda još niste zamijetili vidne smetnje, jer je to najbolje vrijeme da se otkriju moguće râne glaukomske promjene.

Dijabetes je neprijatelj vida

Isto tako, ukoliko se otkrije šećerna bolest, potrebno je što je prije moguće napraviti temeljiti pregled očne pozadine i pratiti vid i stanje očne pozadine najmanje svakih 6 mjeseci. Sve osobe koje zbog refrakcijske greške nose naočale, pa čak i ako su dioptriju trajno korigirali operacijom, trebali bi najmanje jednom godišnje provjeriti svoj vid.

Nosioci kontaktnih leća trebali bi provjeravati svoje oči svakih 6 mjeseci.

Ranim otkrivanjem mnoge se bolesti – poput glaukoma ili dijabetičke retinopatije – mogu daleko uspješnije liječiti. Isto tako, ranim otkrivanjem promjena na periferiji mrežnice mogu se spriječiti teža stanja, poput odignuća mrežnice.

Uvijek kada je to moguće, bolje je spriječiti nego liječiti; stoga ne odgađajte svoj posjet oftalmologu, pregledajte svoj vid već danas kako biste bolje vidjeli sutra.

Tu smo za vas

Specijalisti oftalmolozi Poliklinike Bilić Vision s desetljećima iskustva u dijagnostici i liječenju očnih bolesti na raspolaganju su vam u svakome trenutku. Zato nam se s povjerenjem obratite i svoj vid povjerite u stručne ruke naših liječnika.

Izvor fotografija: Bigstockphoto

Send to WhatsApp Send to Viber

Prethodni postovi

 • Ljubica Stefanović
  Objavljeno: 12.11.2019.

  U Polikliniku Bilić Vision sam se naručila na pregled nakon što sam obavila pregled u svom Domu zdravlja kod ...

  pročitaj više...
 • Bettina Spreitzhofer
  Objavljeno: 11.11.2019.

  Moj prijatelj je s Krka i on mi je preporučio Polikliniku Bilić Vision. On je kuhar u našem hotelu u Austriji te smo ...

  pročitaj više...
 • Danica Gović
  Objavljeno: 05.11.2019.

  Nosila sam dvije vrste naočala, jedne za daljinu i jedne za blizinu. Imala sam dvije dioptrije i došla sam u fazu da ...

  pročitaj više...

Tagovi

Prikaži sve tagove

Kontakt podaci

Telefon: +385 1 4678 444
Fax: +385 1 4678 555

Mobitel: +385 99 216 4561

Radno vrijeme:
Od ponedjeljka do petka
od 08:00-20:00h

Gdje se nalazimo?

Adresa:
Ksaverska cesta 45, 10000 Zagreb

Ksaverska cesta 45, 10000 Zagreb

* kliknite na kartu za uvećanje

Pratite nas putem...

 • facebooka
 • twittera
 • youtube-a
 • Instagram

Newsletter! Informirajte se...


Pristajem na elektroničku privolu u kojoj dopuštam da me se kontaktira putem e-maila u marketinške svrhe.

Unesite pravilnu e-mail adresu na koju želite primati naš newsletter i kliknite na gumb “Prijava”.

* Provjerite u spam ukoliko ne primate naš newsletter